Τι είναι η φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου;

Ο κόλπος είναι κατ’ ουσίαν ο σωλήνας, ο οποίος συνδέει το αιδοίο με την είσοδο της ενδομητρικής κοιλότητας, δηλαδή το έξω τραχηλικό στόμιο.

Στον κόλπο διεισδύει το εν στύσει πέος κατά τη σεξουαλική επαφή, εντός αυτού εκσπερματώνει ο άνδρας προκειμένου να επιτευχθεί γονιμοποίηση του ωαρίου και έναρξη κύησης και εξ’ αυτού εξέρχεται το μωρό κατά το δεύτερο στάδιο του τοκετού και ο πλακούντας στο τρίτο στάδιο του τοκετού.

Ο κόλπος, όπως άλλωστε συμβαίνει και με όλο το σώμα, υπόκειται σε αλλαγές, οι οποίες ακολουθούν την ηλικία της γυναίκας. Ο «υπαίτιος» των αλλαγών αυτών είναι τα οιστρογόνα.

Οιστρογόνα ονομάζονται ορμόνες, που εκκρίνονται από τις ωοθήκες και με τη δράση τους συμμετέχουν στη ρύθμιση του κύκλου, ενώ επηρεάζουν τόσο τη μορφολογία, όσο και τη λειτουργία του κόλπου.

Τι είναι η φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου;

Η φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου είναι ένας όρος, που περιγράφει το σύνολο των μικροβίων, τα οποία υπό φυσιολογικές συνθήκες αποικίζουν τον κόλπο (εντοπίζονται δηλαδή στον κόλπο).

Η χλωρίδα του κόλπου αποτελεί μέρος του μικροβιώματος. Το μικροβίωμα είναι το σύνολο των μικροβίων, με τα οποία συμβιώνουμε.

Η ύπαρξη «εύρωστου» μικροβιώματος είναι εξαιρετικά σημαντική για την υγεία μας, καθότι τα μικρόβια, που το αποτελούν, συμμετέχουν σε μεταβολικές διαδικασίες του οργανισμού μας, όπως είναι η πέψη των τροφών ή η προστασία του δέρματος.

Στο πρόσφατο παρελθόν εθεωρείτο, πως σε κάθε κύτταρο του οργανισμού μας αντιστοιχούσαν μέχρι και 10 μικρόβια. Εντούτοις, πρόσφατες έρευνες «κατέβασαν» την αναλογία αυτή στα 3 μικρόβια ανά κύτταρο ή ακόμα και στο 1 μικρόβιο ανά κύτταρο.

anoorriktikos-kiklos.jpg

Ποια μικρόβια συναποτελούν τη φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου;

Η κολπική χλωρίδα «κυριαρχείται» από μικρόβια, τα οποία ανήκουν στο γένος Γαλακτοβάκιλλος. Εντούτοις, εντός του κόλπου εντοπίζονται και πληθυσμοί, που ανήκουν σε διαφορετικά είδη μικροβίων.

Ποια η σημασία των Γαλακτοβάκιλλων για την προστασία του κόλπου;

Οι Γαλακτοβάκιλλοι είναι τρόπον τινά οι «φρουροί» του κόλπου. Σε περίπτωση, που ο πληθυσμός τους για διάφορους λόγους μειωθεί, τότε αυξάνεται ο πληθυσμός άλλων μικροβίων, που εντοπίζονται φυσιολογικά σε μικρούς αριθμούς. Στην περίπτωση αυτή ενδέχεται να εμφανιστούν συμπτώματα, όπως εκροή δύσοσμου υγρού από τον κόλπο, καύσος – ιδιαίτερα κατά την επαφή – και αίσθημα κνησμού, τα οποία χαρακτηρίζουν την κολπίτιδα (φλεγμονή του κόλπου), ενώ συχνά στο test Παπανικολάου ανευρίσκεται τραχηλίτις (φλεγμονή του τραχήλου).

Πόσο συχνό είναι το κάπνισμα στην Ελλάδα;

Σύμφωνα με στοιχεία, τα οποία εκτίθενται σε μελέτη του 2022 επί στατιστικού δείγματος 3.820 ενηλίκων 47,5% εκ των οποίων ήταν άνδρες προέκυψε, ότι 33,5% εξ αυτών ήταν καπνιστές, ενώ το ποσοστό αυτό ήταν σαφώς υψηλότερο μεταξύ των ανδρών (39,1%) εν συγκρίσει με το αντίστοιχο, που κατεγράφη μεταξύ των γυναικών (29,4%).

Τα στατιστικά αυτά στοιχεία είναι παραπλήσια με ανάλογα, με αυτά της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας του 2014 όπου και περιγράφεται, ότι το 39% των ανδρών και το 26% των γυναικών με ηλικία μεγαλύτερη των 15 ετών καπνίζουν σε καθημερινή βάση, ενώ το 27% των νέων με ηλικίες μεταξύ των 15 και των 24 ετών έχουν αυτή τη βλαβερή συνήθεια.

Ιδιαίτερη μνεία αξίζει να γίνει και στην έκθεση ενός εκάστου στο παθητικό κάπνισμα τόσο στο σπίτι, όσο και σε δημόσιους χώρους, συμπεριλαμβανομένων των σχολείων, όπου σύμφωνα με μελέτη του 2015 ποσοστό 37% των μαθητών είναι παθητικοί καπνιστές.

Σκοπός παρόντος πονήματος δεν είναι η περιγραφή των βλαβερών συνεπειών του καπνίσματος εν γένει, οι οποίες είναι λίγο ως πολύ τοις πάσι γνωστές, αλλά να επικεντρωθεί στις συνέπειες αυτές σε ό,τι αφορά ειδικά την υγεία του κόλπου.

kolpos.jpg

Μα είναι το κάπνισμα βλαπτικό για την υγεία του κόλπου; Τι λένε τα στατιστικά στοιχεία;

Αύξηση των πιθανοτήτων μία καπνίστρια να προσβληθεί από κολπίτιδα σχετιζόμενη με την τοπική ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών εν σχέσει με μία μη καπνίστρια έχει καταγραφεί σε πλήθος μελετών.

Αναφέρουμε καταρχάς παλαιότερη μελέτη του 1991, με 800 συμμετέχουσες, εκ των οποίων οι 400 είχαν συμπτώματα βακτηριακής κολπίτιδας και οι υπόλοιπες 400 δεν είχαν τέτοια συμπτώματα. Οι ερευνητές στη συγκεκριμένη περίπτωση παρατήρησαν, πως οι γυναίκες, που ανέφεραν τέτοιου είδους συμπτωματολογία ήταν συχνότερα πρώην ή νυν καπνίστριες.

Εξάλλου και οι συντάκτες νεώτερης μελέτης του 2014 κατέληξαν στο συμπέρασμα, πως οι καπνίστριες διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν κολπίτιδα ένεκα του παρασίτου Τριχομονάδα (Trichomonas vaginalis).

Οι συντάκτες δύο άλλων μελετών μάλιστα, μίας του 2012 και μίας του 2015 κατέληξαν στο συμπέρασμα, πως οι καπνίστριες έχουν υψηλότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν συμπτώματα λοίμωξης της περιοχής του κόλπου και του τραχήλου από το βακτήριο Χλαμύδια (Chlamydia trachomatis).

Γιατί το κάπνισμα έχει βλαβερές συνέπειες όσον αφορά την υγεία του κόλπου;

Η συνήθεια του καπνίσματος έχει εν αρχή αρνητική επιρροή στην εν γένει λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι το «σύστημα άμυνας» του οργανισμού έναντι λοιμώξεων από ιούς ή βακτήρια, αλλά και έναντι αυτού ακόμα του καρκίνου. Μία εκ των μελετών, στα συμπεράσματα της οποίας περιγράφεται η συσχέτιση καπνίσματος και μεταβολών στη λειτουργία του ανοσοποιητικού δημοσιεύθηκε το 2010.

Πάντως ειδικότερα όσον αφορά την αρνητική επιρροή του καπνίσματος στην υγεία του κόλπου, αξίζει να αναφερθούμε σε μία μελέτη του 2014 και σε μία έτερη μελέτη του 2018. Στα συμπεράσματα αμφοτέρων των μελετών αυτών, η αύξηση των πιθανοτήτων εκδήλωσης φλεγμονών στον κόλπο ένεκα του καπνίσματος συνδέθηκε με τη μείωση, που αυτή η βλαπτική συνήθεια προκαλεί, στον πληθυσμό των Γαλακτοβακίλλων.

Δείτε στο παρακάτω video, πώς μπορείτε να κερδίσετε ξανά την υγεία του κόλπου σας και να βελτιώσετε άμεσα τη σεξουαλική σας ζωή χάρη στην κολπική θεραπεία με υπερήχους HIFU!

Μην χάσετε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσετε την τεχνητή νοημοσύνη Ιπποκράτης που διαθέτει το IRI Beyond και να τον ρωτήσετε ό,τι θέλετε να μαθετε για την υγεία σας και όχι μόνο!
Μοιράσου την πληροφορία: