Τετραϋδροκανναβινόλη και κανναβιδιόλη στο σύνδρομο Tourette

Το σύνδρομο Tourette χαρακτηρίζεται από χρόνια κινητικά και φωνητικά τικ. Υπάρχουν προκαταρκτικά στοιχεία οφέλους από τα προϊόντα κάνναβης που περιέχουν Δ9-τετραϋδροκανναβινόλη (THC) και ότι η συγχορήγηση κανναβιδιόλης (CBD) βελτιώνει το προφίλ των παρενεργειών και την ασφάλεια.
Σε αυτή τη διπλή τυφλή, διασταυρούμενη δοκιμή, οι συμμετέχοντες με σοβαρό σύνδρομο Tourette κατατάχθηκαν τυχαία σε μια περίοδο θεραπείας 6 εβδομάδων με κλιμακούμενες δόσεις ενός πόσιμου ελαίου που περιέχει 5 mg/ml THC και 5 mg/ml CBD, ακολουθούμενη από 6 -εβδομαδιαία θεραπεία εικονικού φαρμάκου ή αντίστροφα.
Παρατηρήθηκε σημαντική αλληλεπίδραση της θεραπείας (ενεργό/εικονικό φάρμακο) και του αριθμού επίσκεψης στη βαθμολογία tic (συντελεστής = -2,28, 95% διάστημα εμπιστοσύνης, -3,96 έως -0,60, P=0,008), υποδεικνύοντας μεγαλύτερη μείωση (βελτίωση) στα τικ εκείνων που ήταν υπό ενεργό θεραπεία.
Στο σοβαρό σύνδρομο Tourette, η θεραπεία με THC και CBD μείωσε τα τικ και μπορεί να υπάρξει μείωση του άγχους και της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής λόγω των τικς.

https://evidence.nejm.org/doi/full/10.1056/EVIDoa2300012

Μην χάσετε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσετε την τεχνητή νοημοσύνη Ιπποκράτης που διαθέτει το IRI Beyond και να τον ρωτήσετε ό,τι θέλετε να μαθετε για την υγεία σας και όχι μόνο!
Μοιράσου την πληροφορία: