Πρόστιμα για όσους δεν δέχονται κάρτες σε ταξί, περίπτερα, λαϊκές, θέατρα και σινεμά από 1ης Απριλίου

POS: Ηχούν «καμπάνες» €10.000-20.000 για πάνω από 10.000 επιχειρήσεις

Πάνω από 10.000 επιχειρήσεις που δεν ολοκλήρωσαν τη διασύνδεση των ταμειακών τους μηχανών με τα POS απειλούνται πλέον με πρόστιμα 10.000-20.000 ευρώ. Αρμόδιες πηγές ανέφεραν πως θα αποφύγουν τις κυρώσεις μόνο περιπτώσεις όπου υφίσταντο λόγοι ανωτέρας βίας, που δεν επέτρεψαν την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Οι πρώτοι από όλους όμως που θα δεχθούν πρόστιμα (1.500 ευρώ ανά περίπτωση), θα είναι όσες επιχειρήσεις περιλαμβάνονται στους 35 κλάδους (ΚΑΔ) που διενεργούν συναλλαγές λιανικής και είχαν υποχρέωση να εγκαταστήσουν για πρώτη φορά POS, ώστε να δέχονται πληρωμές με κάρτες από 1ης Απριλίου (χωρίς να απαιτείται διασύνδεση με ταμειακή) αλλά δεν το έπραξαν.

Επεκτείνεται έτσι σε ολόκληρη την αγορά η υποχρέωση αποδοχής πληρωμών με POS, όπως: Έμποροι λαϊκών αγορών, εκμεταλλευτές ταξί, περίπτερα, ψιλικά, ασφαλιστικές, μεσιτικά γραφεία, θέατρα, κινηματογράφους κλπ.

Ποιοι γλιτώνουν τα χειρότερα
Για όλους τους υπόλοιπους, πάντως, που διαθέτουν ήδη POS και έχουν υποχρέωση διασύνδεσής τους με τις ταμειακές μηχανές των επιχειρήσεων, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ήταν ξεκάθαρος: «Καμία επιπλέον παράταση δεν πρόκειται να δοθεί, καθώς πλέον η τήρηση της προθεσμίας είναι και ζήτημα δικαιοσύνης σε σχέση με εκείνες τις επιχειρήσεις που έσπευσαν να διασυνδεθούν».

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΘΟ, περισσότερες από 255.000 επιχειρήσεις είτε έχουν ολοκληρώσει τη διασύνδεση των ταμειακών τους μηχανών με τα POS, είτε έχουν προγραμματίσει ραντεβού για να το κάνουν μέχρι τις 30 Απριλίου, οπότε και είναι η καταληκτική προθεσμία. Πρόκειται για το 90% των υποχρέων.

Συγκεκριμένα:

Πάνω από 145.000 επιχειρήσεις έχουν ολοκληρώσει τη διασύνδεση, ενώ
Περισσότερες από 110.000 επιχειρήσεις έχουν έρθει σε επικοινωνία με τους τεχνικούς εγκατάστασης και δήλωσαν πως έχουν προγραμματίσει ραντεβού για διασύνδεση στην ειδική εφαρμογή της ΑΑΔΕ
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, απομένουν περίπου 30.000 επιχειρήσεις, εκ των οποίων:

• Περίπου 18.000-20.000 είναι εποχικές επιχειρήσεις που έχουν περιθώριο να διασυνδεθούν μέχρι να προβούν σε επανέναρξη της λειτουργίας τους

• Περίπου 10.000-12.000 επιχειρήσεις δεν έχουν διασυνδεθεί και δεν προχώρησαν στον προγραμματισμό ραντεβού για τη διασύνδεση της ταμειακής τους μηχανής με το POS εντός Απριλίου. Αυτές είναι πλέον αντιμέτωπες με την επιβολή προστίμων.

Περιθώριο μέχρι 30 Απριλίου έχουν πάντως και όσες επιχειρήσεις έχουν δηλώσει στο Μητρώο POS ότι πρόκειται να αντικαταστήσουν το ταμειακό τους σύστημα με κάποια από τις νέες διαθέσιμες λύσεις all in one, που δεν απαιτεί επιπλέον ενέργειες διασύνδεσης.

Ειδικά οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν ταμειακό σύστημα με λογισμικό ERP και πρέπει να ακολουθήσουν τον βασικό κανόνα διασύνδεσης της Α.1155/2023 για τα POS τους, η προθεσμία λήγει την 31η Μαΐου 2024.

Όσες επιχειρήσεις δεν μπορέσουν να αιτιολογήσουν γιατί δεν προχώρησαν στη διασύνδεση των ταμειακών με POS, έρχονται αντιμέτωπες με πρόστιμο 10.000 ευρώ (εφόσον τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα) ή 20.000 ευρώ (αν τηρούν διπλογραφικό).

Τα πρόστιμα μειώνονται στο μισό για επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους, πλην των τουριστικών περιοχών. Ωστόσο, σε περίπτωση υποτροπής εντός πενταετίας τα πρόστιμα διπλασιάζονται και για κάθε επόμενη ίδια παράβαση τριπλασιάζονται.

Μην χάσετε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσετε την τεχνητή νοημοσύνη Ιπποκράτης που διαθέτει το IRI Beyond και να τον ρωτήσετε ό,τι θέλετε να μαθετε για την υγεία σας και όχι μόνο!
Μοιράσου την πληροφορία: