Πνευμονία της Κίνας: Όλα όσα (δεν) ξέρουμε για τη νέα απειλή – Τρία σενάρια για την επόμενη ημέρα

Ειδικοί του ECDC σημειώνουν ότι αυξήσεις των λοιμώξεων από το βακτήριο μυκόπλασμα εμφανίζονται κυκλικά στην Ευρώπη, κάθε ένα έως τρία χρόνια. Τα πρόσφατα κρούσματα πνευμονίας μπορεί να αντανακλούν την τυπική περιοδική επανεμφάνισης του βακτηρίου στην κοινότητα

Στο επίκεντρο του διεθνούς υγειονομικού και επιστημονικού ενδιαφέροντος έχει βρεθεί η κινεζική πνευμονία σε παιδιά. Το γεγονός ότι επιδημίες «παράξενης» πνευμονίας καταγράφουν πλέον και ευρωπαϊκές χώρες έχει εντείνει την ανησυχία, με τους ειδικούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και των ευρωπαϊκών αρχών να εξετάζουν κατά βάση τρία ενδεχόμενα.

Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Καθηγητή Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκα Μαγιορκίνη, το πρώτο σενάριο είναι τα αυξημένα περιστατικά πνευμονίας σε παιδιατρικούς ασθενείς να οφείλονται σε ένα νέο παθογόνο που πρωτοκυκλοφορεί. Το δεύτερο είναι να πρόκειται για κάποιο καινούργιο στέλεχος του βακτηρίου μυκόπλασμα το οποίο ανευρίσκεται σε πολλά από τα περιστατικά παιδιών που νοσούν.

Ενδέχεται, όμως, να μη συμβαίνει τίποτα από τα προηγούμενα και να είναι μια περίοδος αυξημένης επίπτωσης της πνευμονίας από μυκόπλασμα, σε συνδυασμό με έξαρση άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων. Όπως αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), οι λοιμώξεις από μυκόπλασμα εμφανίζονται με μια περιοδικότητα και τα τελευταία τρία χρόνια βρίσκονταν σε χαμηλό επίπεδο στη Γηραιά ήπειρο.

Το βασικό πρόβλημα της μυστηριώδους πνευμονίας που έχει προκαλέσει μαζική κινητοποίηση είναι η αντοχή στη φαρμακευτική (αντιβιοτική) θεραπεία, όπως εξηγεί ο κ. Μαγιορκίνης.

Μην χάσετε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσετε την τεχνητή νοημοσύνη Ιπποκράτης που διαθέτει το IRI Beyond και να τον ρωτήσετε ό,τι θέλετε να μαθετε για την υγεία σας και όχι μόνο!
Μοιράσου την πληροφορία: