Νεφρική ανεπάρκεια: 8 πρώιμα σημάδια που πρέπει να προσέξετε

Παρακάτω θα βρείτε οχτώ συμπτώματα που θα σας βοηθήσουν να διαπιστώσετε αν πάσχετε από νεφρική ανεπάρκεια.

Τα νεφρά μας είναι τα όργανα που ευθύνονται για την αποτοξίνωση του οργανισμού μας αποβάλλοντας τις τοξίνες μέσω των ούρων μας. Επιπλέον, τα νεφρά ισορροπούν τα επίπεδα του νατρίου, του ασβεστίου και άλλων σημαντικών ουσιών στο σώμα μας.

Τα νεφρά βρίσκονται κάτω από το θωρακικό κλωβό και αποβάλλουν τις τοξίνες από περίπου 120 με 125 λίτρα αίμα τη μέρα.

Ωστόσο μερικές φορές το σώμα κατακρατά υπερβολικά πολλές άχρηστες ουσίες και αυτό εμποδίζει τα νεφρά να λειτουργούν σε βέλτιστο επίπεδο.

Κατά συνέπεια επηρεάζονται σημαντικές διεργασίες του σώματος, κάτι που μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση ασθενειών που βλάπτουν την υγεία μας.
Πως θα διαπιστώσετε αν πάσχετε από νεφρική ανεπάρκεια;

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα πολύ δύσκολα ανιχνεύεται εγκαίρως και, καθώς ο καιρός περνάει, η αντιμετώπιση των περιπλοκών λόγω νεφρικής ανεπάρκειας γίνεται όλο και δύσκολη.

Για το λόγο αυτό είναι ουσιαστικό να βρίσκεστε σε εγρήγορση για πιθανά συμπτώματα του συγκεκριμένου προβλήματος.
1. Αλλαγές στα ούρα σας

Οι αλλαγές στις συνήθειες ούρησης, καθώς και οι μεταβολές στη σύνθεση των ούρων, αποτελούν πρώιμα συμπτώματα της νεφρικής ανεπάρκειας.

Οι εμφανείς αλλαγές στα ούρα είναι συνηθισμένες, δεδομένου ότι τα νεφρά είναι υπεύθυνα για την παραγωγή τους.

Για παράδειγμα, η νεφρική ανεπάρκεια μπορεί να μας κάνει να πηγαίνουμε στην τουαλέτα τη νύχτα πιο συχνά ή μπορεί να μας κάνει να έχουμε επείγουσα ανάγκη να πάμε στην τουαλέτα κατά τη διάρκεια της μέρας.

Όταν κάποιος υποφέρει από νεφρική ανεπάρκεια, είναι επίσης συνηθισμένο τα ούρα του να έχουν πιο έντονο κίτρινο χρώμα από ό,τι συνήθως -μάλιστα μπορεί να είναι σχεδόν πορτοκαλί. Επιπλέον η οσμή των ούρων μπορεί να είναι πιο έντονη ή δυσάρεστη.

2. Οίδημα ή πρήξιμο

Η κατακράτηση υγρών ή το οίδημα μπορεί να είναι αποτέλεσμα νεφρικής ανεπάρκειας.

Αυτό οφείλεται σε μια ανισορροπία στις φλεγμονώδεις διαδικασίες στο σώμα και στην υπερβολική κατακράτηση υγρών στους ιστούς.

Το πρήξιμο μπορεί να εμφανιστεί:Στα πέλματα.
Στα πόδια.
Στους αστραγάλους.
Στο πρόσωπο.
Στα χέρια.
Στην κοιλιά.
3. Ακμή

Όταν έχετε νεφρική ανεπάρκεια οι τοξίνες παραμένουν στο αίμα και μπορούν να προκαλέσουν ακμή.

Αυτό οφείλεται στο ότι οι συγκεκριμένες τοξίνες μεταφέρονται στους πόρους μας και μερικές φορές επηρεάζουν την παραγωγή φυσικού σμήγματος στο πρόσωπό μας.

Ως αποτέλεσμα εμφανίζονται ενοχλητικά σπυράκια στο πρόσωπό μας, τα οποία συνοδεύονται από κνησμό που μπορεί να γίνει ανυπόφορος.

Η ακμή μπορεί να ελεγχθεί με τοπικές θεραπείες. Ωστόσο είναι απαραίτητος ο καθαρισμός των νεφρών σας, αν η ακμή σας οφείλεται σε νεφρική ανεπάρκεια.
4. Ενόχληση χαμηλά στην πλάτη

Ο πόνος χαμηλά στην πλάτη ή ο πόνος στη μία πλευρά του σώματος μπορεί να φανερώνει νεφρική ανεπάρκεια.

Αν και είναι πολύ εύκολο να μπερδέψετε αυτά τα συμπτώματα με το συνηθισμένο μυϊκό πόνο, θα πρέπει να δώσετε προσοχή σε αυτά τα σημάδια επειδή θα μπορούσαν να είναι συμπτώματα πολυκυστικής νόσου των νεφρών, λίθων στα νεφρά ή νόσου του ήπατος.
4. Ναυτία και εμετοί

Αν και πολλοί παράγοντες μπορούν να οδηγήσουν σε αυτά τα συμπτώματα, δεν είναι λάθος να σκεφτείτε ότι αυτά μπορεί να οφείλονται σε νεφρική ανεπάρκεια, ειδικά αν συνοδεύονται από άλλα συμπτώματα.

Αν όντως πρόκειται για νεφρική ανεπάρκεια, μπορεί να έχουμε ναυτία ή εμετούς επειδή οι άχρηστες ουσίες στο σώμα μας δεν απομακρύνονται εντελώς και αυτό διακόπτει τη λειτουργία των συστημάτων του οργανισμού μας.
6. Ξηρό δέρμα

Καθώς η νεφρική ανεπάρκεια εξελίσσεται, το σώμα αφυδατώνεται και χάνει την ικανότητά του να χρησιμοποιεί σωστά τα υγρά.

Λόγω αυτού το δέρμα μας χάνει τη φυσική υγρασία του και γίνεται με τον καιρό όλο και πιο ξηρό.
7. Ζάλη

Μερικοί ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια και λοιμώξεις στα νεφρά μπορεί να παρουσιάσουν αναιμία, κάτι που πρέπει να αντιμετωπιστεί όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε το γιατρό σας αν βιώνετε επίμονη ζαλάδα και κόπωση.

Τα συμπτώματα αυτά εμφανίζονται επειδή δεν υπάρχουν αρκετά ερυθρά αιμοσφαίρια στο σώμα, έτσι ο εγκέφαλος δεν δέχεται την απαραίτητη ποσότητα οξυγόνου.
8. Απώλεια όρεξης

Ένα άτομο που συνήθως τρώει καλά αλλά ξαφνικά χάνει την όρεξή του θα πρέπει να εξετάσει την περίπτωση να πάσχει από κάποια ασθένεια.

Αν και τα προβλήματα στα νεφρά δεν αποτελούν το μόνο παράγοντα που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια όρεξης, είναι μια πιθανότητα που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη.

Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι η νεφρική ανεπάρκεια προκαλεί λόξιγκα, που με τη σειρά του μας κόβει την όρεξη.

Μην χάσετε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσετε την τεχνητή νοημοσύνη Ιπποκράτης που διαθέτει το IRI Beyond και να τον ρωτήσετε ό,τι θέλετε να μαθετε για την υγεία σας και όχι μόνο!
Μοιράσου την πληροφορία: