Ενίσχυση του Ανοσοποιητικού Συστήματος

Το ανοσοποιητικό σύστημα προστατεύει το σώμα από μολυσματικούς παράγοντες όπως βακτήρια, ιούς ή μύκητες. Μόλις συναντηθούν με παθογόνα ή αντιγόνα, οι έμφυτοι και επίκτητοι μηχανισμοί του ανοσοποιητικού συστήματος πυροδοτούν μια ισχυρή ανοσολογική απόκριση για την εξάλειψή τους από το σύστημα και την προστασία του σώματος. Έτσι, η καλά ισορροπημένη ανοσία είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της ανθρώπινης υγείας, καθώς ένα ανεπαρκές επίπεδο ανοσολογικής άμυνας οδηγεί σε λοιμώξεις και όγκους. Αντίθετα, η υπερβολική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος προκαλεί την ανάπτυξη αυτοάνοσων νοσημάτων και αλλεργιών.

Η ισχυρή ανοσία απαιτεί επαρκή διατροφή, διαιτητικές παρεμβάσεις και επαρκή πρόσληψη ορισμένων βιταμινών (βιταμίνη C, βιταμίνη D και φολικό οξύ) και μετάλλων (μαγνήσιο, ψευδάργυρος και σελήνιο). Επομένως, οι ελλείψεις σε θρεπτικά και μικροθρεπτικά συστατικά οδηγούν σε μειωμένη ανοσία. Αρκετά φυσικά συστατικά έχουν δείξει ισχυρές ανοσοτροποποιητικές ιδιότητες.

Οι ιδιότητες πολλών φυτών και μυκήτων για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού  οφείλονται στο ότι περιέχουν βιοενεργά φυτικά συστατικά όπως πολυφαινόλες, τερπενοειδή, β-γλυκάνες, βιταμίνες κ.λπ. Τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως καινοτόμα εργαλεία για τη μείωση της εντερικής φλεγμονής και τη μείωση των αντιδράσεων υπερευαισθησίας. Φυτικές πηγές μελατονίνης, ενός πολυλειτουργικού μορίου με αποδεδειγμένες αντιφλεγμονώδεις και ανοσοτροποποιητικές ιδιότητες, ανακαλύφθηκαν σχετικά πρόσφατα. Οι βιοδραστικές ενώσεις ενισχύουν την ανοσολογική απόκριση αυξάνοντας άμεσα την κυτταροτοξική δραστηριότητα των φυσικών φονικών κυττάρων, των μακροφάγων και των ουδετερόφιλων. Πολλά συστατικά αποτρέπουν την κυτταρική βλάβη λόγω των ισχυρών αντιμικροβιακών, αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων τους. Η παρούσα ανασκόπηση επιχειρεί να κατανοήσει τους μοριακούς μηχανισμούς που διέπουν τις ιδιότητες ενίσχυσης του ανοσοποιητικού ορισμένων βιοδραστικών ενώσεων από φυτά, μύκητες, ζώα, μικροοργανισμούς και άλλες φυσικές πηγές.

https://doi.org/10.3390/ph16040528

ΜΕΣΔΕΝΙΤΗ ΙΩΑΝΝΑ

Μην χάσετε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσετε την τεχνητή νοημοσύνη Ιπποκράτης που διαθέτει το IRI Beyond και να τον ρωτήσετε ό,τι θέλετε να μαθετε για την υγεία σας και όχι μόνο!
Μοιράσου την πληροφορία: