Είναι Καιρός να Σταματήσουμε να Μιλάμε για long-COVID, Διαπιστώνει Καινούρια Μελέτη.

Το long COVID «δεν διακρίνεται» από άλλα μετα-ιικά σύνδρομα ένα χρόνο μετά τη μόλυνση. Οι συγγραφείς, στους οποίους περιλαμβάνεται ο Διευθυντής Υγείας του Κουίνσλαντ, λένε ότι είναι καιρός να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε όρους όπως «long COVID» καθώς υπονοούν λανθασμένα ότι υπάρχει κάτι μοναδικό και εξαιρετικό στα μακροπρόθεσμα συμπτώματα που σχετίζονται με τον ιό

Η αναφορά αυτή προέρχεται από το Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (ECCMID 2024, Βαρκελώνη, Ισπανία, 27-30 Απριλίου).

Το long COVID φαίνεται να εκδηλώνεται ως ένα τυπικό μετα-ιογενές σύνδρομο που δεν διακρίνεται από την εποχική γρίπη και άλλες ασθένειες του αναπνευστικού, χωρίς στοιχεία αυξημένων μέτριων έως σοβαρών λειτουργικών περιορισμών ένα χρόνο μετά τη μόλυνση, σύμφωνα με νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στο φετινό Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικών Μικροβιολογία και Λοιμώδη Νοσήματα (ECCMID 2024) στη Βαρκελώνη, Ισπανία (27-30 Απριλίου).

Η μελέτη από ερευνητές του Queensland Health υποδηλώνει ότι στον εξαιρετικά εμβολιασμένο πληθυσμό του Κουίνσλαντ που εκτίθεται στην παραλλαγή Omicron ο μακροχρόνιος αντίκτυπος του COVID στο σύστημα υγείας είναι πιθανό να προέρχεται από τον τεράστιο αριθμό των ατόμων που έχουν μολυνθεί με SARS-CoV-2 εντός ενός σύντομου χρονικού διαστήματος, αντί για τη σοβαρότητα των μακρόχρονων συμπτωμάτων της COVID ή της λειτουργικής ανεπάρκειας.

Τα ευρήματα προστίθενται σε προηγούμενη έρευνα των ίδιων συγγραφέων και δημοσιεύθηκαν στο BMJ Public Health, η οποία δεν βρήκε διαφορά στα συνεχιζόμενα συμπτώματα και στη λειτουργική έκπτωση όταν η COVID-19 συγκρίθηκε με τη γρίπη, 12 εβδομάδες μετά τη μόλυνση.

Oι ερευνητές εξέτασαν 5.112 συμπτωματικά άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με επιβεβαιωμένη με PCR λοίμωξη για COVID-19 (2.399 ενήλικες) και εκείνους που ήταν αρνητικοί στην PCR για COVID-19. -19 (2.713 ενήλικες: 995 θετικοί στη γρίπη και 1.718 PCR αρνητικές και για τους δύο αλλά συμπτωματικός με αναπνευστική νόσο) μεταξύ 29 Μαΐου και 25 Ιουνίου 2022.

Η υποβολή εργαστηριακών αναφορών για την COVID-19 και τη γρίπη είναι υποχρεωτική κατόπιν αιτήματος δοκιμής PCR σύμφωνα με τη νομοθεσία για τη δημόσια υγεία του Κουίνσλαντ, με τα αποτελέσματα να καταγράφονται στο Σύστημα γνωστοποιήσιμων συνθηκών του Υπουργείου Υγείας του Κουίνσλαντ.

Ένα χρόνο μετά το τεστ PCR τους, τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2023, οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν σχετικά με τα συνεχιζόμενα συμπτώματα και τον βαθμό λειτουργικής έκπτωσης χρησιμοποιώντας ένα ερωτηματολόγιο που παραδόθηκε μέσω SMS.

Συνολικά, το 16% (834/5.112) όλων των ερωτηθέντων ανέφεραν συνεχιζόμενα συμπτώματα ένα χρόνο αργότερα και το 3,6% (184) ανέφεραν μέτρια έως σοβαρή λειτουργική έκπτωση στις δραστηριότητες της καθημερινής τους ζωής.

Μετά τον έλεγχο των σημαντικών παραγόντων, όπως η ηλικία, το φύλο και η κατάσταση του πρώτου έθνους, η ανάλυση δεν βρήκε στοιχεία ότι οι ενήλικες θετικοί στον COVID-19 ήταν πιο πιθανό να έχουν μέτριους έως σοβαρούς λειτουργικούς περιορισμούς ένα χρόνο μετά τη διάγνωσή τους σε σχέση με τους συμπτωματικούς ενήλικες που ήταν αρνητικοί για COVID-19 (3,0% έναντι 4,1%).

Επιπλέον, τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια σε σύγκριση με τους 995 συμπτωματικούς ενήλικες που είχαν γρίπη (3,0% έναντι 3,4%).

Είναι ενδιαφέρον ότι η ανάλυση διαπίστωσε επίσης ότι εκείνοι που είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν μέτρια έως σοβαρή λειτουργική ανεπάρκεια ήταν εκείνοι ηλικίας 50 ετών και άνω και εκείνοι που είχαν συμπτώματα ζάλης, μυϊκού πόνου, δύσπνοιας, αδιαθεσίας μετά την άσκηση και κούραση.

«Στα συστήματα υγείας με ιδιαίτερα εμβολιασμένους πληθυσμούς, το long COVID μπορεί να φαίνεται να είναι μια ξεχωριστή και σοβαρή ασθένεια λόγω του μεγάλου όγκου κρουσμάτων COVID-19 κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ωστόσο, διαπιστώσαμε ότι τα ποσοστά συνεχιζόμενων συμπτωμάτων και λειτουργικής ανεπάρκειας δεν διακρίνονται από άλλες μετα-ιογενείς ασθένειες», λέει ο Δρ John Gerrard, Chief Health Officer του Queensland. «Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία της σύγκρισης των εκβάσεων μετά την COVID-19 με εκείνες που ακολουθούν άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού και της περαιτέρω έρευνας για τα μετα-ιικά σύνδρομα».

Και προσθέτει, «Επιπλέον, πιστεύουμε ότι είναι καιρός να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε όρους όπως «long COVID». Υπονοούν λανθασμένα ότι υπάρχει κάτι μοναδικό και εξαιρετικό στα μακροπρόθεσμα συμπτώματα που σχετίζονται με αυτόν τον ιό. Αυτή η ορολογία μπορεί να προκαλέσει περιττό φόβο, και σε ορισμένες περιπτώσεις, υπερεπαγρύπνηση σε μεγαλύτερα συμπτώματα που μπορεί να εμποδίσουν την ανάρρωση».

 

Μην χάσετε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσετε την τεχνητή νοημοσύνη Ιπποκράτης που διαθέτει το IRI Beyond και να τον ρωτήσετε ό,τι θέλετε να μαθετε για την υγεία σας και όχι μόνο!
Μοιράσου την πληροφορία: