Αλκοόλ: Ποια χαρακτηριστικά προδίδουν τα ποτά «μπόμπες»

Γιατί πρέπει πάντοτε να ανοίγουν μπροστά σας το μπουκάλι στο μπαρ, αφού πρώτα το ελέγξετε.
Πέντε μαθητές διακομίστηκαν χθες τα ξημερώματα στο νοσοκομείο για πλύση στομάχου, μετά από ποτά «μπόμπες» που κατανάλωσαν σε νυχτερινό κέντρο στο Γκάζι.

Ο ένας ήταν ένας 15χρονος, που λιποθύμησε. Τέσσερις συμμαθήτριές του έκαναν έμετο και ένιωθαν ζάλη.

Τα νοθευμένα ποτά δυστυχώς κυκλοφορούν ευρέως και θέτουν σε σοβαρούς κινδύνους την υγεία. Όπως αναφέρει η βρετανική Αρχή Προδιαγραφών Τροφίμων (FSA), τα νοθευμένα ποτά παράγονται σε μη αδειοδοτημένους χώρους και συχνά είναι συσκευασμένα με τρόπο ώστε να θυμίζουν καλά γνωστές, νόμιμες μάρκες.

Ωστόσο τα νόμιμα ποτά παράγονται από αιθανόλη (ή αιθυλική αλκοόλη), η οποία είναι εγκεκριμένη για κατανάλωση από ανθρώπους. Αντιθέτως οι «μπόμπες» περιέχουν άλλα, φθηνότερα είδη αλκοόλης ή και χημικά όπως:

Αντιψυκτικά
Υγρά καθαρισμού υαλοπινάκων (τζαμιών)
Αφαιρετικά των βερνικιών για τα νύχια (π.χ. ασετόν)
Το ποτό που νοθεύεται συχνότερα είναι η βότκα. Η FSA τονίζει ότι αν δείτε να πωλείται βότκα σε πολύ χαμηλή τιμή, πιθανώς δεν είναι βότκα.

Πώς θα τα ξεχωρίσετε
Για να αντιληφθείτε τα νοθευμένα ποτά, η Ιντερπόλ συνιστά να έχετε το νου σας τέσσερα πράγματα:

Τον χώρο. Να αγοράζετε ποτά μόνο από αξιόπιστα και αδειοδοτημένα καταστήματα λιανικής, μπαρ και σούπερ μάρκετ. Μην αγοράζετε αλκοόλ από πλανόδιους εμπόρους, από πελάτες στα μπαρ ή από εμπόρους δίχως άδεια πωλήσεως αλκοόλ.
Την τιμή. Εάν ένα προϊόν πωλείται πολύ φθηνότερα από την φυσιολογική τιμή ή δεν μοιάζει να συμπεριλαμβάνει τους φόρους για τα ποτά, τότε πιθανώς είναι παράνομο.
Την συσκευασία. Να ελέγχετε για χαρακτηριστικά που υποδηλώνουν φτωχή ποιότητα. Τέτοια είναι π.χ. το φθηνό χαρτί στην ετικέτα, τα ορθογραφικά λάθη, το περίεργο σχήμα στο μπουκάλι. Να τσεκάρετε επίσης ότι η ετικέτα αναγράφει τα στοιχεία επικοινωνίας του παρασκευαστή και τη διεύθυνση. Αν δεν υπάρχουν αυτές οι πληροφορίες, το ποτό είναι παράνομο. Να ελέγχετε επίσης το πώμα. Αν η σφραγίδα είναι σπασμένη ή φθαρμένη, το περιεχόμενο πιθανώς έχει αλλοιωθεί και δεν είναι ασφαλές για κατανάλωση. Να ελέγχετε επίσης τον κωδικό του ποτού. Αν έχετε εφαρμογή (app) στο κινητό που σκανάρει τους κώδικες στα μπαρ, μπορείτε εύκολα να τον ελέγξετε.
Το προϊόν. Πριν πιείτε το ποτό, μυρίστε το. Αν μυρίζει σαν αφαιρετικό/διαβρωτικό μπογιάς (νέφτι) ή σαν ασετόν, πιθανώς αυτά περιέχει! Προσέξτε επίσης τη γεύση του. Δεν πρέπει επίσης το ποτό να περιέχει ακαθαρσίες και ιζήματα.
Τι συμπτώματα προκαλούν
Η κατανάλωση παράνομων/νοθευμένων ποτών μπορεί να προκαλέσει μέχρι και τύφλωση, κώμα ή θάνατο, αναλόγως με το τι περιέχουν, τονίζει η FSA. Μάλιστα πολλές φορές ο καταναλωτής έχει συμπτώματα από το πρώτο ποτό.

Άλλα συμπτώματα που μπορεί να προκαλέσουν τα νοθευμένα ποτά είναι:

Σύγχυση
Απώλεια συντονισμού των κινήσεων
Έμετος
Ακανόνιστη ή αργή αναπνοή
Μπλε απόχρωση ή ωχρότητα στο δέρμα
Μείωση της σωματικής θερμοκρασίας (υποθερμία)
Θόλωση της συνείδησης (ληθαργική κατάσταση, λέγεται και stupor – ο ασθενής δεν απαντά και δεν εκτελεί απλές εντολές)
Απώλεια των αισθήσεων (λιποθυμία)

Μην χάσετε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσετε την τεχνητή νοημοσύνη Ιπποκράτης που διαθέτει το IRI Beyond και να τον ρωτήσετε ό,τι θέλετε να μαθετε για την υγεία σας και όχι μόνο!
Μοιράσου την πληροφορία: