Βιταμίνη D και Κορωνοϊός

Πολυάριθμες συνδέσεις μεταξύ του επιπέδου της βιταμίνης D (Vit-D) και της νόσου του κορωνοϊού -19 (COVID-19) έχουν εμφανιστεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Έτσι, πραγματοποιήσαμε αυτή τη συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση για να διερευνήσουμε την επίδραση της ανεπάρκειας Vit-D και τη συμπλήρωσή της στα κλινικά αποτελέσματα των ασθενών με COVID-19. Αναζητήσαμε σχετικά άρθρα στα Cochrane Library, Scopus, Web Science, PubMed και EBSCO μέχρι το τέλος του 2022. Το λογισμικό Open Meta Analyst χρησιμοποιήθηκε για την ανάλυση των εξαγόμενων δεδομένων. Τα ταξινομήσαμε σε δύο κύριες κατηγορίες με βάση τους στόχους τους. Πρώτον, οι μελέτες που αξιολόγησαν τα αποτελέσματα της ανεπάρκειας Vit-D σε ασθενείς και, τέλος, οι μελέτες που αξιολόγησαν το Vit-D ως συμπλήρωμα, τόσο στο ποσοστό θνησιμότητας, τη διάρκεια νοσηλείας, το ποσοστό εισαγωγής στη ΜΕΘ και το ρυθμό μηχανικού αερισμού. Συμπεριλήφθηκαν συνολικά 8001 ασθενείς με COVID-19 από 42 μελέτες. Μια υψηλή συγκέντρωση Vit-D στον ορό σε σύγκριση με εκείνες με χαμηλότερα επίπεδα συσχετίστηκε με σημαντικά χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας (RR = 1,5, 95% CI = 1,11 2,02, p = 0,01). Σύμφωνα με την εκτιμώμενη επίδραση 18 μελετών, όσοι έλαβαν συμπληρώματα Vit-D είχαν σημαντικά χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας, διάρκεια νοσηλείας, ποσοστό εισαγωγής στη ΜΕΘ και ποσοστό μηχανικού αερισμού από εκείνους που δεν έλαβαν. Η ομάδα που έλαβε δόσεις Vit-D μεταξύ 50 000 και 100 000 IU είχε σημαντικά καλύτερη κλινική έκβαση σε σύγκριση με χαμηλότερες και υψηλότερες δόσεις. Οι ασθενείς με COVID-19 με φυσιολογικά επίπεδα Vit-D είχαν σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά θανάτου από εκείνους με υποβιταμίνωση. Τα συμπληρώματα Vit-D στον COVID-19 βελτίωσαν σημαντικά τα κλινικά αποτελέσματα. Τα συμπληρώματα Vit-D μεταξύ 50.000 και 100.000 IU, σε ασθενείς με COVID-19 ξεπέρασαν σημαντικά τις άλλες δόσεις όσον αφορά τη θνησιμότητα.

Περισσότερα:

Vitamin D on COVID-19 Patients During the Pandemic, 2022. A Systematic Review and Meta-Analysis
Moamen Mostafa, A.; Asmaa Ahmed, N.; Esraa, E.; Ramadan Abdelmoez, F.; Ayah, A.; Mostafa Abdullah, A.; Israa Mohamed, E.; Samar, A. A.. Current Research in Nutrition and Food Science ; 11(1):37-60, 2023.

Μην χάσετε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσετε την τεχνητή νοημοσύνη Ιπποκράτης που διαθέτει το IRI Beyond και να τον ρωτήσετε ό,τι θέλετε να μαθετε για την υγεία σας και όχι μόνο!
Μοιράσου την πληροφορία: