Προβιοτικά και λοίμωξη από Clostridioides difficile.

Ο ζωτικός ρόλος των προβιοτικών στον τομέα των τροφίμων έχει αναγνωριστεί ευρέως και παράλληλα τα προβιοτικά παρουσιάζουν σταδιακά εκπληκτικά αποτελέσματα στον τομέα των διατροφικών ουσιών, ειδικά στη ρύθμιση της φλεγμονής του εντέρου και του διατροφικού περιβάλλοντος. Ως συμπλήρωμα διατροφής στην κλινική διατροφή, το μοντέλο συγχορήγησης προβιοτικών με αντιβιοτικά έχει εφαρμοστεί για την πρόληψη εντερικών λοιμώξεων που προκαλούνται από το Clostridioides difficile. Ωστόσο, ο μηχανισμός πίσω από αυτό το μοντέλο «συνδυασμού βακτηρίων-φαρμάκων» παραμένει ασαφής. Ειδικότερα, η επιλογή συγκεκριμένων προβιοτικών στελεχών, η σειρά των προβιοτικών ή των αντιβιοτικών και το χρονικό διάστημα της συγχορήγησης είναι βασικά ζητήματα που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης και διευκρίνισης. Εδώ, εστιάζουμε στα ζητήματα που αναφέρθηκαν παραπάνω και δίνουμε εύλογες απόψεις, που περιλαμβάνουν κυρίως: (1) τα προβιοτικά είναι ασφαλέστερα και αποτελεσματικότερα όταν παρεμβαίνουν μετά τη χρήση αντιβιοτικών. (2) η επιλογή του χρονικού διαστήματος μεταξύ της συγχορήγησης θα πρέπει να βασίζεται στον μεταβολισμό των αντιβιοτικών στον ξενιστή, τις διαφορές στα προβιοτικά στελέχη, το βασικό οικολογικό περιβάλλον του εντέρου του ξενιστή και το ανοσοποιητικό επίπεδο του ξενιστή. Επιπλέον, η επιλογή του σχήματος συγχορήγησης θα πρέπει επίσης να λαμβάνει υπόψη παράγοντες όπως η ευαισθησία των προβιοτικών στα αντιβιοτικά και η δοσολογία των προβιοτικών, και (3) ενθυλακώνοντας προβιοτικά, συνδυάζοντας προβιοτικά με πρεβιοτικά και αναπτύσσοντας προβιοτικά επόμενης γενιάς (NGP) και μεταβιοτικά σκευάσματα, μπορούμε να παρέχουμε μια πιο λογική αναφορά για αυτόν τον τύπο μοντέλου “συνδυασμού βακτηρίων-φαρμάκων” και επίσης να παρέχουμε στοχευμένη καθοδήγηση για την εφαρμογή προβιοτικών συμπληρωμάτων διατροφής στην αντιβιοτική αντιμετώπιση της λοίμωξης από C. difficile.

Yang J, Meng L, Li Y, Huang H. Strategies for applying probiotics in the antibiotic management of Clostridioides difficile infection. Food Funct. 2023 Sep 19. doi: 10.1039/d3fo02110f. Epub ahead of print. PMID: 37725066.

Μην χάσετε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσετε την τεχνητή νοημοσύνη Ιπποκράτης που διαθέτει το IRI Beyond και να τον ρωτήσετε ό,τι θέλετε να μαθετε για την υγεία σας και όχι μόνο!
Μοιράσου την πληροφορία: