Πότε ο βήχας αποτελεί λόγο ανησυχίας

Ένας βήχας που επιμένει για αρκετές εβδομάδες ή προκαλεί αποχρωματισμένη ή αιματηρή βλέννα μπορεί να υποδεικνύει μια κατάσταση που χρήζει ιατρικής φροντίδας.

Ο βήχας είναι η αντίδραση του σώματος όταν κάτι ερεθίζει τον λαιμό ή τους αεραγωγούς. Κάποιος ερεθιστικός παράγοντας διεγείρει τα νεύρα που στέλνουν ένα μήνυμα στον εγκέφαλο. Στη συνέχεια, ο εγκέφαλος “λέει” στους μύες στο στήθος και στην κοιλιά να ωθήσουν τον αέρα έξω από τους πνεύμονες για να εκδιώξουν τον ερεθιστικό παράγοντα εκτός σώματος.

Ο παρατεταμένος, έντονος βήχας μπορεί να ερεθίσει τους πνεύμονες και να προκαλέσει ακόμα περισσότερο βήχα. Μπορεί επίσης να προκαλέσει αϋπνία, ζάλη ή λιποθυμία, πονοκεφάλους, ακράτεια ούρων, έμετο και ακόμη και σπασμένα πλευρά.

Οξύς έναντι χρόνιου βήχα
Ο βήχας θεωρείται οξύς εάν διαρκεί λιγότερο από τρεις εβδομάδες. Μερικές από τις αιτίες ενός οξέος βήχα είναι:

Κοινό κρυολόγημα
Γρίπη
Εισπνοή ενός ερεθιστικού, όπως καπνός, σκόνη, χημικές ουσίες ή ξένο σώμα
Πνευμονία
Κοκκύτης
Συνήθεις αιτίες χρόνιου βήχα:

Αλλεργίες
Άσθμα
Βρογχίτιδα
Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)
COVID-19
Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ)
Καρδιακή ανεπάρκεια
Καρκίνος πνεύμονα
Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV)
Αντιμετώπιση βήχα
Συνήθως, ένας καλοήθης βήχας θα είναι βραχύβιος και συχνά σχετίζεται με καταρροή ή συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα. Τις περισσότερες φορές, αυτό το είδος βήχα θα υποχωρήσει από μόνο του.

Τα αντιβηχικά φάρμακα είναι το πιο κοινό αντίδοτο, όταν ο βήχας είναι οξύς, προκαλεί μεγάλη ενόχληση, παρεμποδίζει τον ύπνο και δεν σχετίζεται με δυνητικά ανησυχητικά συμπτώματα.

Για να απαλύνετε την ενόχληση, υπάρχουν παστίλιες που μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τον ξηρό βήχα και να καταπραΰνουν τον ερεθισμένο λαιμό. Επίσης, δοκιμάστε να πάρετε ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι.

Άλλες μέθοδοι σπιτικής αντιμετώπισης:

Φάτε κοτόσουπα
Ξεκουραστείτε καλά
Χρησιμοποιείστε έναν υγραντήρα δροσερής ομίχλης ή κάντε ζεστό ντους με πολλούς ατμούς στο μπάνιο για να ενυδατώσετε τον αέρα που εισπνέετε
Πιείτε ζεστά υγρά, όπως ζωμούς (σούπες) και τσάι
Αποφύγετε το κάπνισμα και τον καπνό του τσιγάρου γενικότερα
Τα αντιβιοτικά μπορεί να μην αποτελούν μέρος του σχεδίου θεραπείας. Τα αντιβιοτικά αντιμετωπίζουν βακτηριακές λοιμώξεις, όπως η πνευμονία, αλλά δεν θα βοηθήσουν ιογενείς ασθένειες, όπως το κρυολόγημα, η γρίπη και οι περισσότεροι πονόλαιμοι.

Μιλήστε με τον γιατρό σας εάν αρχίσετε να βήχετε έχοντας και πυκνά, πράσινα έως καφέ πτύελα με πυρετό και ρίγη. Εάν έχετε πόνο στο στήθος ή αισθάνεστε ότι δεν μπορείτε να αναπνεύσετε, καλέστε το 166.

Είναι πάντα ο βήχας σημάδι ασθένειας;
Ο βήχας είναι ένα κλασικό σημάδι προβλήματος στο σώμα. Ωστόσο, συνήθως προκαλείται από κάτι μη ανησυχητικό.

Εάν, όμως, έχετε νέο βήχα που συνοδεύει άλλα συμπτώματα, όπως καταρροή και συμφόρηση, ή εάν έχετε πυρετό, είναι σώφρον να εξετάσετε το ενδεχόμενο να φορέσετε μάσκα και να κάνετε ένα τεστ COVID-19 για να διασφαλίσετε ότι προστατεύετε τους γύρω σας.

Δώστε προσοχή στον βήχα σας και μην τον αγνοείτε. Ξεκουραστείτε, πιείτε υγρά και διατηρήστε τον αέρα γύρω σας υγρό. Επίσης, θυμηθείτε να πλένετε συχνά τα χέρια σας.

Πηγή: medicalxpress.com

Μην χάσετε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσετε την τεχνητή νοημοσύνη Ιπποκράτης που διαθέτει το IRI Beyond και να τον ρωτήσετε ό,τι θέλετε να μαθετε για την υγεία σας και όχι μόνο!
Μοιράσου την πληροφορία: