Oι ΗΠΑ βυθίζουν τη Μέση Ανατολή σε πολεμική κόλαση – Ενεργοποιείται το σχέδιο βομβαρδισμών σε Ιράκ και Συρία

Κλείδωσαν τα πλήγματα των ΗΠΑ σε Ιράκ και Συρία, μεταδίδει το CBS
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενέκριναν και ενεργοποιούν τα σχέδια για πολλαπλά πλήγματα σε φιλοιρανικούς στόχους κατά των αντίστοιχων οργανώσεων που εδρεύουν σε Ιράκ, Συρία και Ιορδανία.
Μάλιστα, η σχετική είδηση επιβεβαιώθηκε προ ολίγου από το CBS, που με τη σειρά του επικαλέστηκε αξιωματούχους του Λευκού Οίκου.
Τα επικείμενα πλήγματα σε στοχευμένες βάσεις στη Μέση Ανατολή θα πραγματοποιηθούν ως απάντηση στις συνεχείς επιθέσεις με drones και πυραύλους σε αμερικανικές βάσεις στην περιοχή από πληρεξούσιους της Τεχεράνης.
Άλλωστε,ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden, έχει προαναγγείλει με λιτό, αλλά κατηγορηματικό τρόπο ότι θα χτυπήσει τους συμμάχους του Ιράν, καθώς θεωρεί την Τεχεράνη συνυπεύθυνη για την επίθεση με drone που σκότωσε 3 στρατιώτες σε αμερικανική βάση στην Ιορδανία.
Αν και ο Δημοκρατικός πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες αναφορικά με τα αντίποινα που προετοιμάζει ο Λευκός Οίκος, η εν λόγω απόφαση έχει κλειδώσει και αποτελεί προϊόν διαβουλεύσεων μεταξύ του προέδρου και κορυφαίων συμβούλων του.
Μάλιστα, η στρατηγική του Biden για τη Μέση Ανατολή γίνεται ξεκάθαρη από δηλώσεις του προ ημερών.
Οι ΗΠΑ, επεσήμανε, «δεν χρειάζονται έναν ευρύτερο πόλεμο στη Μέση Ανατολή».
«Δεν είναι αυτό που ψάχνω», έσπευσε να ξεκαθαρίσει.
Ωστόσο, ερωτηθείς για το εάν έχει ήδη αποφασίσει πώς θα απαντήσει στην επίθεση, ο Joe Biden απάντησε αφοπλιστικά, λιτά, με μια και μόνο λέξη: «Ναι».
Εν συνεχεία, όταν ρωτήθηκε για το εάν καταλογίζει ευθύνες στην Τεχεράνη για τις επιθέσεις σε βάση των ΗΠΑ στην Ιορδανία, ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε πως «είναι υπεύθυνοι με την έννοια ότι προμηθεύουν τα όπλα» σε αυτούς που πραγματοποίησαν τις επιθέσεις.

Lloyd Austin (ΥΠΑΜ ΗΠΑ): Δεν θα ανεχθούμε άλλα χτυπήματα στις βάσεις μας – Θα δοθεί «πολυεπίπεδη» στρατιωτική απάντηση

«Επικίνδυνη στιγμή» χαρακτηρίζει την τρέχουσα συνθήκη στη Μέση Ανατολή, ο Lloyd Austin, υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, ο οποίος αυτή τη στιγμή παραχωρεί συνέντευξη Τύπου στο Πεντάγωνο.
Ο Αμερικανός ΥΠΑΜ διαμηνύει, μάλιστα, ότι ούτε ο πρόεδρος Joe Biden «θα ανεχθεί» τις επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών στρατευμάτων, αλλά ούτε και ο ίδιος, ως επικεφαλής της Άμυνας της χώρας.
«Οι σύντροφοί μας σκοτώθηκαν όταν ένα drone μονής κατεύθυνσης χτύπησε τους χώρους διαμονής τους», εξήγησε αναφορικά με την επίθεση που σκότωσε 3 Αμερικανούς στρατιώτες στη Βόρεια Συρία.
«Συνεχίζουμε να συγκεντρώνουμε τα στοιχεία για αυτή τη θανατηφόρα επίθεση», σημείωσε.
Ο Austin συνέχισε, τονίζοντας, ότι «οι σύντροφοί μας σκοτώθηκαν από ριζοσπαστικές πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν και δρουν εντός της Συρίας και του Ιράκ».
Παράλληλα, ο Αμερικανός ΥΠΑΜ εξέφρασε το φόβο ότι οι στιγμές στη Μέση Ανατολή είναι «επικίνδυνες», ωστόσο έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως η Ουάσινγκτον «θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα».
Προσέθεσε πως «μετά την επίθεση της Hamas στο Ισραήλ, τρομοκρατικές οργανώσεις που υποστηρίζονται από το Ιράν και χρηματοδοτούνται από το Ιράν προσπάθησαν να δημιουργήσουν ακόμη μεγαλύτερη αναταραχή, συμπεριλαμβανομένων των Houthis».
Κληθείς να εξηγήσει τη φύση της αμερικανικής απάντησης απέναντι στους συμμάχους του Ιράν, ο Austin απάντησε πως θα υπάρξει «πολυεπίπεδη απάντηση» στην επίθεση με drone στην αμερικανική βάση στην Ιορδανία.
«Έχουμε τη δυνατότητα να απαντήσουμε αρκετές φορές ανάλογα με την κατάσταση» τόνισε με νόημα εξυπονοώντας ότι οι ΗΠΑ θα εξαπολύσουν επιθέσεις σε διάφορες φάσεις και επίπεδα.
Μάλιστα, ερωτηθείς εάν οι ΗΠΑ θα αντεπιτεθούν, εξήγησε ότι στόχος είναι «να περιοριστεί η κρίση στη Γάζα».
«Υπάρχει μεγάλη δραστηριότητα στην περιοχή, αλλά πάντα υπήρχε δραστηριότητα στην περιοχή» εξήγησε ο πολιτικός προϊστάμενος της Άμυνας της Ουάσινγκτον.
Τέλος, ο Αμερικανός αξιωματούχος κάλεσε το Ιράν να σταματήσει να προμηθεύει τους Houthis με όπλα.
«Οι Ηοuthis συνεχίζουν να κάνουν πράγματα που είναι πολύ ανεύθυνα και παράνομα» ανέφερε σχετικά.
Κλείνοντας, υποσημείωσε ότι στόχος των ΗΠΑ «είναι να διασφαλίσουν ότι θα συνεχίσουν να αφαιρούν τις στρατιωτικές δυνατότητές» των ανταρτών, τονίζοντας πως τα χτυπήματα της σιιτικής οργάνωσης της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα «πρέπει να σταματήσουν»

Τι πυροδότησε την απόφαση του Λευκού Οίκου

Σαφώς, το σημείο καμπής για την αλλαγή στάσης του Λευκού Οίκου και την υιοθέτηση ενός «δόγματος πολεμικού σοκ» για τη Μέση Ανατολή, ήταν η επίθεση της Ισλαμικής Αντίστασης με drone σε αμερικανική βάση της Βόρειας Συρίας που σκότωσε 3 Αμερικανούς στρατιώτες.
Στο εκρηκτικό μείγμα θα πρέπει να προστεθεί φυσικά ο πόλεμος στη Γάζα καθώς και τα πολλαπλά πλήγματα και επιθέσεις μεταξύ του Ιράν και των συμμάχων του στην περιοχή (Hamas, Hezbollah) από τη μια πλευρά, και του Ισραήλ, των Ηνωμένων Πολιτειών και των εταίρων τους από την άλλη.
Από τα μέσα Οκτωβρίου, περισσότερα από 160 πλήγματα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη ή με ρουκέτες έχουν στοχοθετήσει Αμερικανούς στρατιώτες όπως και στρατιώτες του συνασπισμού, στο Ιράκ και τη Συρία. Για τα πλήγματα αυτά, στα οποία μέχρι σήμερα δεν είχε σκοτωθεί κανένας Αμερικανός στρατιώτης, την ευθύνη αναλάμβανε η Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ.
Η Ουάσινγκτον απάντησε με στοχευμένα πλήγματα στο Ιράκ, αλλά αυτές οι επιθέσεις παραμένουν επί του παρόντος περιορισμένες, καθώς το Ιράν και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επαναλάβει ότι δεν θέλουν μια περιφερειακή ανάφλεξη.
Νοτιότερα, από τις αρχές Ιανουαρίου, η Ουάσινγκτον έχει βομβαρδίσει επανειλημμένα θέσεις των Houthi στην Υεμένη, φιλοϊρανών ανταρτών που στοχοθετούν τη διεθνή ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Aden.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν αυτή την εβδομάδα από την Κίνα να μεσολαβήσει στην Τεχεράνη ώστε να σταματήσουν οι επιθέσεις των Houthi, οι οποίες διαταράσσουν σημαντικά το παγκόσμιο εμπόριο.
Την ίδια ώρα, το Ισραήλ, σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών, ενέτεινε τα πλήγματά του κατά του συριακού καθεστώτος και των φιλοϊρανικών ομάδων στη γειτονική χώρα.
Το Ισραήλ αντιμετωπίζει επίσης στα βόρεια σύνορά του τακτικά ανταλλαγές πυρών με τη Hezbollah του Λιβάνου, προσκείμενη στο Ιράν.
Σε αυτή τη συνθήκη πολλαπλής περιφερειακής ανάφλεξης, ο Λευκός Οίκος αποφάσισε πλέον να στραφεί στο … plan b, εγκαταλείποντας το proxy war και προβάινοντας σε απ’ ευθείας παρέμβαση.

Οι επόμενες κινήσεις του Joe Biden

Οι Αμερικάνοι αξιωματούχοι έχουν υποστηρίξει ότι μόλις ο πρόεδρος Biden δώσει το πράσινο φως, τα αντίποινα θα εκδηλωθούν μέσα σε διάστημα 48 ωρών και κατά κύματα εναντίον μιας σειράς στόχων.
Σύμφωνα με το Politico, έως τώρα ο πρόεδρος Biden έχει επιδείξει μια ιδιαίτερα προσεκτική στάση, καθώς στις περισσότερες από 160 επιθέσεις που έχουν πραγματοποιηθεί κατά των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή από το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα, οι Αμερικάνοι έχουν απαντήσει μόλις στο 10% αυτών των επιθέσεων – κυρίως κατά των πυραυλικών επιθέσεων των Houthis – ενώ καταβάλλουν προσπάθειες προκειμένου να μπει ένα τέλος στον πόλεμο Ισραήλ – Hamas.

Δεν μπορεί να αποφύγει τις προκλήσεις

Από την πλευρά του ο Jeremy Bash, πρώην επιτελάρχης της CIA και της Πενταγώνου, υποστήριξε ότι ο Biden δεν μπορεί να αποφύγει τις διεθνείς προκλήσεις, ακόμα και σε αυτήν την χρονιά που είναι εκλογικό έτος για τις ΗΠΑ.
«Υπάρχει η αίσθηση ότι τα αποτρεπτικά μέσα που έχουμε λάβει έως σήμερα, δεν έχουν γίνει αντιληπτά από την Τεχεράνη, συνεπώς η κλιμάκωση είναι αναπόφευκτη» υποστήριξε ο Bash.
Σύμφωνα με το Politico, κανένας Αμερικάνος πρόεδρος δεν έχει περάσει τη θητεία του χωρίς να κληθεί να αντιμετωπίσει κάποιο είδος διεθνούς κρίσης, αν και ο Biden φέρεται πως πλήττεται ιδιαίτερα – όσον αφορά τα ποσοστά δημοφιλίας του – από τον πόλεμο στη Γάζα.

Κίνδυνος γενικευμένου περιφερειακού πολέμου

«Οι επιλογές του πάνε από το κακό στο χειρότερο.
Το μην απαντήσει, δεν είναι επιλογή, αλλά υπάρχει ο κίνδυνος να προκληθεί ένας πραγματικός περιφερειακός πόλεμος» λέει ο Aaron David Miller, πρώην διαπραγματευτής των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή.
«Γνωρίζουν ότι το Ιράν δεν μπορεί να αντέξει μια άμεση σύγκρουση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά θα μπορούσε να απελευθερώσει πλήρως τη Hezbollah κατά του Ισραήλ ή κατά αμερικανικών στοιχείων, και θα μπορούσε να κλιμακωθεί» επισημαίνει ο Miller, με το Politico να επισημαίνει πως οι θάνατοι των Αμερικάνων στρατιωτών άλλαξαν τελείως τις εκτιμήσεις και τους υπολογισμούς.

Πιο επικίνδυνα από ποτέ

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Anthony Blinken χαρακτήρισε την κατάσταση στη Μέση Ανατολή ως την πιο επικίνδυνη από το 1973 και μετά.
«Μπορεί και πριν από τότε» είπε ο Blinken, αναφερόμενος προφανώς στη σύρραξη του Οκτωβρίου του 1973, όταν αραβικά κράτη με επικεφαλής την Αίγυπτο και τη Συρία επιτέθηκαν στο Ισραήλ, την ημέρα που γιορτάζει το Γιομ Κιπούρ, με τις μάχες διάρκειας 19 ημερών να λαμβάνουν χώρα στην χερσόνησο του Σινά και στα υψίπεδα του Γκολάν.
Σύμφωνα με τον Blinken, οι ΗΠΑ θα κάνουν ότι είναι δυνατό προκειμένου να μην προκληθεί γενικευμένη αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν δεχθεί τουλάχιστον 165 επιθέσεις σε Συρία, Ιράκ και Ιορδανία από τον Οκτώβριο, όταν και ξέσπασε ο πόλεμος Ισραήλ – Hamas.
Η τελευταία επίθεση έγινε τη Δευτέρα 29/1 στη βάση Σαντάντι στη βορειοανατολική Συρία χωρίς να αναφερθούν θύματα ή ζημιές.

Αποκλιμάκωση ζητούν Ρωσία, Κίνα

Αποκλιμάκωση της έντασης ζητούν Ρωσία και Κίνα.
«Δεν θεωρούμε καλοδεχούμενη οποιαδήποτε ενέργεια που οδηγεί σε αποσταθεροποίηση στην περιοχή και οξύνει την ένταση, κυρίως με φόντο το αυξημένο ενδεχόμενο σύγκρουσης.
Δεν θεωρούμε καλοδεχούμενη τη συνέχιση τέτοιων ενεργειών, ανεξαρτήτως από πού προέρχονται.
Το επίπεδο έντασης είναι υψηλό τώρα και πρέπει να κάνουμε βήματα προς την αποκλιμάκωση.
Αυτό θα αποτρέψει την εξάπλωση της σύγκρουσης» ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov.
Από την πλευρά της η Κίνα ζήτησε ηρεμία και αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές προκειμένου να αποφύγουν να βρεθούν παγιδευμένες σε έναν φαύλο κύκλο αντιποίνων και να κλιμακώσουν περαιτέρω τις περιφερειακές εντάσεις.

www.bankingnews.gr

Μην χάσετε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσετε την τεχνητή νοημοσύνη Ιπποκράτης που διαθέτει το IRI Beyond και να τον ρωτήσετε ό,τι θέλετε να μαθετε για την υγεία σας και όχι μόνο!
Μοιράσου την πληροφορία: