Το εμβόλιο δεν έχει προκαλέσει σημαντικές παρενέργειες
Ένα νέο εμβόλιο κατά της τροπικής νόσου του δάγκειου πυρετού κρίνεται ως πολλά υποσχόμενο. Σύμφωνα με ερευνητική ομάδα της Λωζάνης, το εμβόλιο, το οποίο βασίζεται σε μια νέα τεχνολογία, δεν οδήγησε σε σημαντικές παρενέργειες σε μια πρώτη μελέτη που έγινε σε ανθρώπους.
Το Πανεπιστημιακό Κέντρο Γενικής Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας (Unisanté) με έδρα τη Λωζάνη αξιολόγησε τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό “The Lancet eBio Medicine” ως θετικά και ενθαρρυντικά σε χθεσινό σχετικό δελτίο τύπου.
Με την υπερθέρμανση του πλανήτη, τα κουνούπια τίγρης που μεταδίδουν τον δάγκειο πυρετό συνεχίζουν να εξαπλώνονται – μεταξύ άλλων και στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ), ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός κινδυνεύει να προσβληθεί από δάγκειο πυρετό. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Π.Ο.Υ., ο αριθμός των κρουσμάτων δάγκειου πυρετού έχει οκταπλασιαστεί τα τελευταία 20 χρόνια.
Συνεπώς, η ύπαρξη ενός αποτελεσματικού εμβολίου αποτελεί προτεραιότητα, σύμφωνα με την Unisanté. Δύο εμβόλια κατά του δάγκειου πυρετού είναι επί του παρόντος διαθέσιμα στην Ευρώπη. Ωστόσο, σύμφωνα με το πανεπιστημιακό κέντρο, αυτά έχουν αποδειχθεί μη ικανοποιητικά όσον αφορά την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα.
Αντί να διεγείρει την παραγωγή αντισωμάτων όπως αυτά τα συμβατικά εμβόλια, το υποψήφιο εμβόλιο που ονομάζεται PepGNP-Dengue δρα στα Τ-κύτταρα του οργανισμού.
Τα Τ-κύτταρα είναι ένας τύπος ανοσοποιητικού κυττάρου που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην άμυνα κατά των παθογόνων μικροοργανισμών. Σύμφωνα με την Unisanté, η ανοσία δημιουργείται από τα λεγόμενα κύτταρα μνήμης. Το εμβόλιο που αναπτύχθηκε από τη βρετανική εταιρεία βιοτεχνολογίας “Emergex Vaccines” χορηγείται με τη χρήση μικροβελόνων.
Στόχος αυτής της δοκιμής φάσης 1 ήταν να διαπιστωθεί εάν το εμβόλιο προκαλεί ανεπιθύμητες παρενέργειες.
Συνολικά 26 συμμετέχοντες ηλικίας 18 έως 45 ετών εμβολιάστηκαν και παρακολουθήθηκαν για έξι μήνες. Σύμφωνα με τη μελέτη, δεν υπήρξαν σοβαρές παρενέργειες. Τοπικές παρενέργειες, όπως πόνος στο σημείο της ένεσης, είναι οι παρενέργειες που αναφέρθηκαν συχνότερα στους ερευνητές.
Σύμφωνα με την Unisanté, οι ερευνητές της Λωζάνης δοκίμασαν επίσης ένα εμβόλιο κατά της CοViD-19 που βασίζεται στην ίδια τεχνολογία. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης βρίσκονται επί του παρόντος στο στάδιο της δημοσίευσης.
Πηγές:
The Lancet eBio Medicine