Kαινοτομία του Πανεπιστημίου Πατρών στην αφαίρεση αλκοόλης από κρασί παρουσιάστηκε στην ημερίδα «ΟΙΝΟΣ» στη Σαντορίνη

Μια σημαντική καινοτομία για την ελληνική οινοποιία παρουσιάστηκε την Παρασκευή 20 Ιουνίου 2025 στη Σαντορίνη, στο πλαίσιο της ημερίδας «ΟΙΝΟΣ», η οποία πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο της Santo Wines με τη στήριξη του Δήμου Θήρας και τη συμμετοχή κορυφαίων παραγόντων του αμπελοοινικού κλάδου.

O Αναπληρωτής Καθηγητής Βιοχημείας στο Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Κωνσταντίνος Πουλάς παρουσίασε τις τελευταίες εξελίξεις στην τεχνολογία αφαίρεσης αλκοόλης από το κρασί.

O κ. Κωνσταντίνος Πουλάς
Η εισήγησή του επικεντρώθηκε σε μια σειρά πρωτοποριακών μη θερμικών τεχνολογιών που επιτρέπουν την αφαίρεση ή μείωση της αλκοόλης από τον οίνο, χωρίς αλλοίωση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του. Η τεχνολογική του πρόταση συνδυάζει μικρορρεύματα, ηλεκτρομαγνητικά πεδία και τη χρήση μοριακού υδρογόνου, προσφέροντας μια πλήρως βιώσιμη και οικονομικά αποδοτική λύση για την παραγωγή οίνων νέας γενιάς.

Ο Τεχνολογικός Άξονας: Από τη Χημεία στο Ράφι

Η τεχνολογία που παρουσίασε ο κ. Πουλάς βασίζεται σε τρεις άξονες:

1. Αφαίρεση αλκοόλης μέσω μικρορρευμάτων – Διασφαλίζει τη διατήρηση της γεύσης και του αρώματος, ενώ ενισχύει τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες του κρασιού. Η περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες και ρεσβερατρόλη αυξάνεται έως και 50%, μετατρέποντας το τελικό προϊόν σε ένα είδος “διατροφικού φαρμάκου”.

2. Ηλεκτροδυναμική μέθοδος – Μέσω ακριβούς ηλεκτρομαγνητικής διέγερσης, επιτυγχάνεται βελτίωση της παλαίωσης και μείωση των παρενεργειών από την κατανάλωση αλκοόλ. Τα πειράματα δείχνουν θεαματική βελτίωση στη γευστική εμπειρία ακόμη και σε οίνους μέσης κατηγορίας.

3.Προσθήκη μοριακού υδρογόνου – Εκμεταλλεύεται τις ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες του H₂ για να αυξήσει τη σταθερότητα και τη διατροφική αξία του προϊόντος, μέσω επιλεκτικής εξουδετέρωσης επιβλαβών ελευθέρων ριζών.

Ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και οικονομική δυναμική

Η καινοτομία υπερτερεί σε σχέση με ανταγωνιστικές τεχνολογίες όπως ο περιστρεφόμενος κώνος, προσφέροντας χαμηλότερο κόστος εγκατάστασης και λειτουργίας. Αποτελεί μια βιώσιμη επιλογή για μικρομεσαίες οινοποιητικές επιχειρήσεις, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητά τους στην εσωτερική και διεθνή αγορά.

Επιπλέον, ανοίγει νέες προοπτικές για εξαγωγές οίνων χαμηλής ή μηδενικής αλκοόλης, σε μια περίοδο που η παγκόσμια καταναλωτική ζήτηση για υγιεινά, λειτουργικά ποτά αυξάνεται ραγδαία – ειδικά στην αγορά της Βόρειας Ευρώπης, των ΗΠΑ και της Ασίας.

Η παρουσίαση του καθ. Πουλά συνδέεται άμεσα με την πιλοτική εφαρμογή που ήδη υλοποιείται στη Σαντορίνη από την Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων (Santo Wines), σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών και το ΚΕΟΣΟΕ. Στο επίκεντρο βρίσκεται ένα καινοτόμο ερευνητικό πρόγραμμα που φιλοδοξεί να φέρει στην αγορά κρασιά ΠΟΠ Σαντορίνης και ΠΓΕ Κυκλάδες χωρίς αλκοόλ, απευθυνόμενα σε νέες καταναλωτικές ανάγκες αλλά και σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες που δεν μπορούν να καταναλώσουν αλκοόλ.

«Έχουμε καταφέρει να παράξουμε κρασιά με λιγότερη ή καθόλου αλκοόλη, χωρίς να χάνουν τον χαρακτήρα τους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μάρκος Καφούρος, πρόεδρος της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ3. Ο ίδιος τόνισε τη σημασία της συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Πατρών και ανέδειξε την ανάγκη προσαρμογής στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως η ξηρασία που δυσχεραίνει την αμπελουργία.

Η τεχνολογία αφαίρεσης αλκοόλης όχι μόνο ενισχύει την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού κρασιού στις διεθνείς αγορές, αλλά ανοίγει νέους ορίζοντες για προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, με έμφαση στην υγιεινή και υπεύθυνη κατανάλωση.

Δείτε το ρεπορτάζ της ΕΡΤ κλικ εδώ για την καινοτόμο εφαρμογή απευθείας από τη Σαντορίνη.

 

Μοιράσου την πληροφορία: