ΗΠΑ και Βρετανία Ξεκίνησαν την Επίθεση στην Υεμένη

Λίγες μέρες μετά την αποκάλυψη συμμετοχής Αμερικανών και Βρετανών αξιωματούχων σε σκάνδαλα παιδοφιλίας (λίστα Επσταιν) και ενώ η γενοκτονία στην παλαιστίνη είναι σε εξέλιξη λήγματα εναντίον εγκαταστάσεων των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη εξαπέλυσαν οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας με τη στήριξη συμμαχικών χωρών.

Τα πυραυλικά πλήγματα, γίνονται σε αντίποινα για τις επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, εξαπολύονται από αεροσκάφη, πολεμικά πλοία και υποβρύχιο των ΗΠΑ και της Βρετανίας.

«Στόχος μας παραμένει να αποκλιμακώσουμε τις εντάσεις και να αποκαταστήσουμε τη σταθερότητα στην Ερυθρά Θάλασσα», αναφέρει ανακοίνωση Τύπου των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, του Μπαχρέιν, του Καναδά, της Δανίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Νέας Ζηλανδίας, της Νότιας Κορέας και της Βρετανίας.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Μασίρα, που πρόσκειται στους σιίτες αντάρτες, μετέδωσε πως έχουν εξαπολυθεί πυραυλικά πλήγματα στην πρωτεύουσα της Υεμένης, τη Σανάα, και τις πόλεις Χοντάιντα, Σαάντα και Τάιζ. Στο στόχαστρο μπήκαν αεροδρόμια και στρατιωτικές βάσεις. Ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου στην πρωτεύουσα και στο στρατηγικής σημασίας λιμάνι Χοντάιντα μεταδίδουν πως άκουσαν πολλές εκρήξεις.

Τα πλήγματα εναντίον των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη είχαν στόχο υποδομές όπως ραντάρ και εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται για να εξαπολύονται drones και πύραυλοι, προκειμένου να μειωθούν οι δυνατότητές τους να πλήττουν εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν.

Αν χρειαστεί θα ληφθούν κι άλλα μέτρα, λέει ο Μπάιντεν
«Τα πλήγματα αυτά έγιναν σε άμεση αντίδραση στις άνευ προηγουμένου επιθέσεις των Χούθι εναντίον της διεθνούς ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης βαλλιστικών πυραύλων κατά πλοίων για πρώτη φορά στην ιστορία», τόνισε ο Αμερικανός προεδρος Τζο Μπάιντεν.

Διεμήνυσε ακόμη, πως δεν θα διστάσει να διατάξει τη λήψη περαιτέρω μέτρων για την προστασία ανθρωπίνων ζωών και των εμπορικών ροών.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, ανακοίνωσε σήμερα ότι η βρετανική βασιλική πολεμική αεροπορία, επιχειρώντας στο πλευρό των ΗΠΑ, με την υποστήριξη της Ολλανδίας, του Καναδά και του Μπαχρέιν, εξαπέλυσε «στοχευμένα πλήγματα» εναντίον «στρατιωτικών εγκαταστάσεων» των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη.

Οργισμένη αντίδραση των Χούθι: ΗΠΑ και Βρετανία θα υποστούν τις συνέπειες
«Η χώρα μας αντιμετωπίζει τεράστια επίθεση από αμερικανικά και βρετανικά πλοία, υποβρύχια και αεροσκάφη», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών των Χούθι, ο Χουσέιν αλ Έζι, σύμφωνα με ΜΜΕ των σιιτών ανταρτών.

«Οι ΗΠΑ και η Βρετανία πρέπει να προετοιμαστούν να πληρώσουν ακριβά και να υποστούν βαριές συνέπειες για την επίθεση αυτή», διεμήνυσε.

Χθες Πέμπτη ο ηγέτης των Χούθι διεμήνυσε πως θα υπάρξει «ανταπόδοση» οποιασδήποτε επίθεσης εναντίον των δυνάμεών του.

«Αυτοσυγκράτηση» ζητά η Σαουδική Αραβία
Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε πως παρακολουθεί με «ανησυχία» τις εξελίξεις στη γειτονική Υεμένη και κάλεσε σε «αυτοσυγκράτηση».

Το βασίλειο «παρακολουθεί με ανησυχία τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ερυθρά Θάλασσα και τα πλήγματα σε ορισμένο αριθμό εγκαταστάσεων» στην Υεμένη, σημείωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε, καλώντας σε «αυτοσυγκράτηση» και κρίνοντας πως πρέπει να «αποφευχθεί η κλιμάκωση».

Μην χάσετε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσετε την τεχνητή νοημοσύνη Ιπποκράτης που διαθέτει το IRI Beyond και να τον ρωτήσετε ό,τι θέλετε να μαθετε για την υγεία σας και όχι μόνο!
Μοιράσου την πληροφορία: