7 περίεργα γεγονότα για τους αριστερόχειρες που βασανίζουν τους επιστήμονες!

Περίπου το 10% του ανθρώπινου πληθυσμού είναι αριστερόχειρες, αλλά κανείς δεν… γνωρίζει με βεβαιότητα γιατί αυτό το ποσοστό είναι τόσο μικρό. Είναι ίσως το αποτέλεσμα ενόςσυνδυασμού παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των πραγμάτων που σχετίζονται με τη γενετική, την εξέλιξη, ακόμα και τις προγεννητικές ορμόνες. Ή θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε άλλο. Δείτε παρακάτω μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία που έχουν αναφέρει οι ερευνητές στην προσπάθειά τους να ανακαλύψουν την ιδιαιτερότητα των αριστερόχειρων

1. Τα δίδυμα είναι πιο πιθανό να είναι αριστερόχειρες, αλλά κανείς δεν ξέρει γιατί.

2. Δύο αριστερόχειρες γονείς έχουν 26,1% ευκαιρία να κάνουν ένα παιδί αριστερόχειρα, ενώ δύο δεξιόχειρες γονείς έχουν μόνο 9,5% πιθανότητα.

3. Τα περισσότερα ζώα δεν φαίνεται να έχουν κάποια κυρίαρχη πλευρά. Οι άνθρωποι και οι στενότεροι συγγενείς μας, οι χιμπατζήδες, αποτελούν εξαίρεση. Περίπου το 90% των ανθρώπων και το 70% των χιμπατζήδων είναι δεξιόχειρες.

4. Αντίθετα, οι παπαγάλοι φαίνεται να δείχνουν την προτίμησή τους για τη χρήση των αριστερών άκρων τους. Μια μελέτη σε 320 αυστραλιανούς παπαγάλους διαπίστωσε ότι το 47% προτίμησε να παίρνει τα τρόφιμα με το αριστερό τους πόδι. Ένα άλλο 33% προτίμησε το δεξί, ενώ οι υπόλοιποι δεν είχαν καμία προτίμηση.

5. Η προτίμηση ενός χεριού έναντι του άλλου, μπορεί να αναπτυχθεί στη μήτρα. Οι ερευνητές που κατέγραψαν τον θηλασμό του αντίχειρα σε 75 έμβρυα διαπίστωσαν ότι, 10 χρόνια αργότερα, το 100% των εμβρύων που πιπίλαγαν τον δεξί αντίχειρα τους ήταν δεξιόχειρες, ενώ το 67% των ατόμων που πιπίλαγαν τον αριστερό αντίχειρα τους ήταν αριστερόχειρες.

6. Το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου φαίνεται να είναι κυρίαρχο όσον αφορά στη γλώσσα από την άποψη της επεξεργασίας ήχου και στην βοήθεια της ομιλίας. Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι αυτό συμβαίνει στο 95% των ανθρώπων που είναι δεξιόχειρες και στο 70% των αριστερόχειρων. Για το υπόλοιπο 30%, η γλώσσα ήταν είτε κυρίαρχη στο δεξιό ημισφαίριο ή μοιράζεται εξίσου και στις δύο πλευρές του εγκεφάλου.

7. Ο Jimi Hendrix ήταν αριστερόχειρας, αλλά συνήθως έπαιζε με το δεξί την κιθάρα. Οι αριστερόχειρες γενικότερα θεωρούνται πιο δημιουργικοί και μουσικά ταλαντούχοι, αλλά η επιστήμη δεν επιβεβαιώνει αυτόν το μύθο.

Μην χάσετε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσετε την τεχνητή νοημοσύνη Ιπποκράτης που διαθέτει το IRI Beyond και να τον ρωτήσετε ό,τι θέλετε να μαθετε για την υγεία σας και όχι μόνο!
Μοιράσου την πληροφορία: