Στην αέναη μάχη με τον χρόνο που δίνουμε όλοι οι άνθρωποι κατά τη διάρκεια της ζωής μας, ορισμένοι στρέφονται στα συμπληρώματα σε μια προσπάθεια να παραμείνουν νεότεροι για περισσότερο.
Τα συμπληρώματα μακροζωίας, όπως η βιταμίνη D, το μαγνήσιο, τα ωμέγα-3 και τα ενισχυτικά NAD+, γίνονται όλο και πιο δημοφιλή στον κόσμο που παλεύει να αναστρέψει τις επιπτώσεις της γήρανσης.
Ο γιατρός μακροζωίας Peter Attia παίρνει 9 συμπληρώματα κάθε πρωί για να παρατείνει τη νεότητά του. Την ίδια στιγμή, ο πολυεκατομμυριούχος Bryan Johnson λέει ότι παίρνει 111 συμπληρώματα καθημερινά.
Αλλά όταν πρόκειται για συμπληρώματα και φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που διαφημίζονται για μακροζωία, δεν είναι πάντα καλύτερη η μεγάλη ποσότητα -και μερικές φορές οι κίνδυνοι υπερτερούν των πιθανών οφελών.
Ακολουθούν τέσσερις κίνδυνοι που πρέπει να προσέξετε πριν δοκιμάσετε οποιοδήποτε νέο συμπλήρωμα ή φάρμακο μακροζωίας.
4 κινδύνους που ενέχουν τα συμπληρώματα μακροζωίας
Θα μπορούσατε να διακινδυνεύσετε μια αλληλεπίδραση με φάρμακα
Δεν υπόκεινται σε ρύθμιση από τις Αρχές
Κατά λάθος υπερδοσολογία
Προσοχή στις παρενέργειες
1. Θα μπορούσατε να διακινδυνεύσετε μια αλληλεπίδραση με φάρμακα
Τα συμπληρώματα μπορούν να αλληλεπιδράσουν με άλλα συμπληρώματα και συνταγογραφούμενα φάρμακα με δυνητικά επικίνδυνους τρόπους.
Ο Bill Gurley, επιστήμονας στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Προϊόντων των ΗΠΑ, είχε δηλώσει στο παρελθόν στο Insider ότι η λήψη συμπληρωμάτων που περιέχουν περισσότερα από ένα συστατικά είναι σαν να ανοίγεις ένα «φαρμακολογικό κουτί της πανδώρας».
Όσο περισσότερα συστατικά έχει ένα συμπλήρωμα ή όσο περισσότερα συμπληρώματα λαμβάνετε ταυτόχρονα, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για μια ανεπιθύμητη αλληλεπίδραση. Επιπλέον, τα συμπληρώματα μπορούν να αλληλεπιδράσουν με τα συνταγογραφούμενα φάρμακα με δυνητικά επιβλαβείς τρόπους.
Για παράδειγμα, το μαγνήσιο μπορεί να αλληλεπιδράσει με αντιβιοτικά, καθώς και με ορισμένα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με το WebMD. Τα συμπληρώματα ωμέγα-3 μπορεί να αλληλεπιδράσουν με φάρμακα για την αραίωση του αίματος και να προκαλέσουν δυνητικά θανατηφόρα αιμορραγία κατά τη διάρκεια ενός τραυματισμού.
Γι’ αυτό η Δρ. Andrea Maier, διευθύντρια του Κέντρου Υγιεινής και Μακροζωίας στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης, είπε στο Business Insider ότι εισάγει μόνο ένα νέο συμπλήρωμα στη ρουτίνα των ασθενών της κάθε φορά. «Αυτό που κάνουμε στη χημεία έχει αποτελέσματα και παρενέργειες», είπε η Δρ. Maier.
2. Τα συμπληρώματα δεν υπόκεινται σε ρύθμιση από τις Αρχές
Τα συμπληρώματα δεν ρυθμίζονται τόσο αυστηρά όσο τα συνταγογραφούμενα φάρμακα, πράγμα που σημαίνει ότι αυτό που πραγματικά λαμβάνετε μπορεί να είναι διαφορετικό από αυτό που αναγράφεται στο μπουκάλι. Ως αποτέλεσμα, ορισμένα συμπληρώματα μπορεί να νοθευτούν με άλλα συστατικά.
«Θα εκπλαγείτε με το πόσα συμπληρώματα αδυνατίσματος, διατροφής και bodybuilding νοθεύονται με συμβατικά φάρμακα», είπε ο Δρ. Gurley. Επιπλέον, η δόση των συστατικών που αναγράφεται στο μπουκάλι μπορεί να είναι διαφορετική από αυτή που υπάρχει στην κάψουλα.
3. Κατά λάθος υπερδοσολογία
Τόσο στα φάρμακα όσο και στα συμπληρώματα, η υπερβολική λήψη μπορεί να είναι επικίνδυνη. Τα δημοφιλή συμπληρώματα μακροζωίας, όπως το μαγνήσιο, μπορεί να είναι τοξικά εάν ληφθούν σε μεγάλη δόση. Τα σημάδια της τοξικότητας του μαγνησίου μπορεί να περιλαμβάνουν μυϊκή αδυναμία, χαμηλή αρτηριακή πίεση και σύγχυση.
Η υπερβολική ποσότητα ωμέγα-3 έχει συνδεθεί με αιμορραγία των ούλων, χαμηλή αρτηριακή πίεση και στομαχικές διαταραχές. Ακόμη και η υπερβολική ποσότητα βιταμίνης D θα μπορούσε να οδηγήσει σε συσσώρευση ασβεστίου στην καρδιά, το αίμα, τα νεφρά και τους πνεύμονες. Σε ακραίες περιπτώσεις, έχει αναφερθεί ότι προκαλεί νεφρική ανεπάρκεια.
4. Προσοχή στις παρενέργειες
Τεχνικά φάρμακο και όχι συμπλήρωμα, η μετφορμίνη συνήθως συνταγογραφείται για τον διαβήτη, αλλά έχει γίνει δημοφιλής ως πιθανό φάρμακο μακροζωίας. Αλλά για άτομα κάτω των 40 ετών, οι ειδικοί λένε ότι οι κίνδυνοι από τη λήψη μετφορμίνης υπερτερούν των οφελών.
«Με τρόμο μαθαίνω ότι νέοι κάτω των 40 ετών χωρίς διαβήτη θα σκέφτονταν να πάρουν μετφορμίνη για μακροζωία», ανέφερε στο X (πρώην Twitter) ο Nir Barzilai, ιδρυτής του Ινστιτούτου Έρευνας για τη Γήρανση στο Ιατρικό Κολλέγιο Άλμπερτ Αϊνστάιν στη Νέα Υόρκη.
Όπως τα περισσότερα φάρμακα, η μετφορμίνη έχει παρενέργειες. Σε μερικούς ανθρώπους, μπορεί να μειώσει την τεστοστερόνη και να εμποδίσει την ανάπτυξη των μυών. Μια μελέτη του 2022 διαπίστωσε επίσης ότι βλάπτει το σπέρμα των ανδρών με τρόπο που θα μπορούσε να αυξήσει την πιθανότητα γενετικών ανωμαλιών.