Πολυκυστική νόσος των νεφρών και συμπληρώματα διατροφής

Η αυτοσωματική επικρατούσα πολυκυστική νόσος των νεφρών (ADPKD) είναι μια γενετική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από σχηματισμό κύστης νεφρού και προοδευτική απώλεια νεφρικής λειτουργίας. Διατροφικές παρεμβάσεις όπως ο θερμιδικός περιορισμός, η διαλείπουσα νηστεία και η κετογονική δίαιτα έχουν πρόσφατα εμφανιστεί ως πιθανές στρατηγικές για την πρόκληση μεταβολικού επαναπρογραμματισμού και την αργή εξέλιξη της ADPKD. Εξετάζουμε τα διαθέσιμα στοιχεία που υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια αυτών των παρεμβάσεων στο ADPKD. Οι διατροφικές παρεμβάσεις δείχνουν πολλά υποσχόμενες στη διαχείριση της ADPKD βελτιώνοντας τη μεταβολική υγεία και μειώνοντας το οξειδωτικό στρες. Ωστόσο, ενώ οι προκλινικές μελέτες έχουν δείξει ευνοϊκά αποτελέσματα, περιορισμένα κλινικά στοιχεία υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητά τους. Επίσης, οι μακροπρόθεσμες συνέπειες αυτών των διατροφικών παρεμβάσεων, συμπεριλαμβανομένης της επίδρασής τους στις ανεπιθύμητες ενέργειες σε ασθενείς με ADPKD, παραμένουν αβέβαιες. Για τη βελτιστοποίηση της διαχείρισης της ADPKD, συνιστάται στους ασθενείς να ακολουθούν ένα διαιτητικό σχήμα που στοχεύει στην επίτευξη ή διατήρηση ενός ιδανικού βάρους και περιλαμβάνει υψηλή πρόσληψη υγρών, χαμηλό νάτριο και περιορισμένα συμπυκνωμένα γλυκά. Ο θερμιδικός περιορισμός φαίνεται ιδιαίτερα ευεργετικός για άτομα με υπέρβαρα ή παχυσαρκία, καθώς προάγει την απώλεια βάρους και βελτιώνει τις μεταβολικές παραμέτρους. Η συμπλήρωση με κουρκουμίνη, γκινγκολίδη Β, σαπωνίνες, βιταμίνη Ε, νιασιναμίδη ή τριπτολίδη έχει δείξει αβέβαιο κλινικό όφελος σε ασθενείς με ADPKD. Συγκεκριμένα, τα συμπληρώματα βήτα-υδροξυβουτυρικού (BHB) έχουν δείξει πολλά υποσχόμενα σε ζωικά μοντέλα. Ωστόσο, η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά τους στην ADPKD απαιτούν περαιτέρω αξιολόγηση μέσω καλά σχεδιασμένων κλινικών δοκιμών. Επομένως, η χρήση αυτών των συμπληρωμάτων δεν συνιστάται επί του παρόντος για ασθενείς με ADPKD. Συνοπτικά, διατροφικές παρεμβάσεις όπως ο θερμιδικός περιορισμός, η διαλείπουσα νηστεία και η κετογονική δίαιτα υπόσχονται τη διαχείριση της ADPKD ενισχύοντας τη μεταβολική υγεία. Ωστόσο, απαιτείται εκτενής κλινική έρευνα για να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητά τους και οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις τους. Η τήρηση εξατομικευμένων διατροφικών οδηγιών, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης βάρους και των ειδικών διατροφικών περιορισμών, μπορεί να συμβάλει στη βέλτιστη διαχείριση της ADPKD. Η μελλοντική έρευνα θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα σε καλά σχεδιασμένες κλινικές δοκιμές για να καθορίσει τα οφέλη και την ασφάλεια των διατροφικών παρεμβάσεων και των συμπληρωμάτων στην ADPKD.

 

Chebib FT, Nowak KL, Chonchol MB, Bing K, Ghanem A, Rahbari-Oskoui FF, Dahl NK, Mrug M. Polycystic Kidney Disease Diet: What Is Known and What Is Safe. Clin J Am Soc Nephrol. 2023 Sep 20. doi: 10.2215/CJN.0000000000000326. Epub ahead of print. PMID: 37729939.

Μην χάσετε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσετε την τεχνητή νοημοσύνη Ιπποκράτης που διαθέτει το IRI Beyond και να τον ρωτήσετε ό,τι θέλετε να μαθετε για την υγεία σας και όχι μόνο!
Μοιράσου την πληροφορία: