Τροφική δηλητηρίαση: Τα μικρόβια που μπορεί να απειλήσουν μνήμη, μάθηση και συμπεριφορά

Ο εμετός και η διάρροια δεν είναι τα μοναδικά συμπτώματα που θα πρέπει να ανησυχήσουν όσους πέρασαν μια τροφική δηλητηρίαση, αποκαλύπτουν Τσέχοι ερευνητές

Τα αποτελέσματα μιας τροφικής δηλητηρίασης φαίνεται πως δεν ταλαιπωρούν μόνο για λίγα εικοσιτετράωρα όσους κατανάλωσαν κάποιο τρόφιμο που δεν είχε διατηρηθεί ή προετοιμαστεί σωστά. Αν και η διάρροια και ο εμετός είναι τα πιο κοινά αρχικά συμπτώματα, οι επιδράσεις της μόλυνσης επεκτείνονται και στον εγκέφαλο και μάλιστα πολύ αργότερα, σύμφωνα με νεότερη μελέτη.

Σύμφωνα με παρασιτολόγους και εξελικτικούς βιολόγους του Πανεπιστημίου Charles στην Τσεχία, εάν περάσατε κάποια τροφική δηλητηρίαση, αυξάνονται οι πιθανότητες διαταραχών της μνήμης, της μάθησης, αλλά και εμφάνισης της σχιζοφρένειας.

Δεν είναι, όμως, η πρώτη φορά που η ερευνητική κοινότητα διαπιστώνει κάποια παρόμοια συσχέτιση, καθώς και προηγούμενες έρευνες έχουν καταλήξει σε αυτό το αποτέλεσμα τις εβδομάδες και τους μήνες μετά την εμφάνιση τροφικής δηλητηρίασης. Ωστόσο, οι ερευνητές αυτών των μελετών το απέδωσαν στο γεγονός ότι οι άνθρωποι απλά δεν αισθάνονται αμέσως το ίδιο καλά με τον εαυτό τους μετά την αδιαθεσία. Η νεότερη μελέτη επιβεβαιώνει όμως ότι οι αλλαγές στην προσωπικότητα μετά την τροφική δηλητηρίαση διαρκούν πολύ μετά την ανάρρωση.

Για τη μελέτη τους, οι ερευνητές εστίασαν σε δύο συγκεκριμένα μικρόβια που επηρεάζουν ένα ευρύ φάσμα του πληθυσμού και μπορούν να επιβιώσουν στον οργανισμό για μεγάλα χρονικά διαστήματα: το τοξόπλασμα (Toxoplasma gondii) και το βακτήριο Borrelia spp. Το τοξόπλασμα θα μπορούσε να ανευρεθεί σε όλα τα είδη κρέατος, αλλά είναι ιδιαίτερα συχνότερο στο χοιρινό και στο αρνί, σύμφωνα με τον FDA. Στις ΗΠΑ, ευθύνεται για 800.000 περιπτώσεις τροφικής δηλητηρίασης κάθε χρόνο, προκαλώντας αντίστοιχα περίπου το 24% των θανάτων από τροφιμογενείς ασθένειες στη χώρα. Εκτός από το χαλασμένο κρέας, βρίσκεται σε μολυσμένο νερό και στα περιττώματα γάτας με κάποια ασθένεια, καθώς υπάρχουν διαφορετικοί ξενιστές εκτός από τον άνθρωπο.

Μην χάσετε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσετε την τεχνητή νοημοσύνη Ιπποκράτης που διαθέτει το IRI Beyond και να τον ρωτήσετε ό,τι θέλετε να μαθετε για την υγεία σας και όχι μόνο!
Μοιράσου την πληροφορία: