Το ρόφημα που βοηθά στην καλύτερη υγεία του εντέρου την ενισχυμένη λειτουργία του εγκεφάλου και προστατεύει το ήπαρ

Τα αναζωογονητικά οφέλη αυτού του καθημερινού ροφήματος είναι καλά τεκμηριωμένα, αλλά λιγότερο γνωστή είναι η επίδρασή του σε όλα, από τη βελτίωση της υγείας του εντέρου μέχρι τη μείωση της φλεγμονής και την προστασία από ηπατικές παθήσεις.
Γεγονός είναι πως υπάρχουν πολυάριθμα οφέλη που συνοδεύουν το καθημερινό φλιτζάνι καφέ. Είναι το διεγερτικό με τη μεγαλύτερη κατανάλωση στον κόσμο, γι’αυτό τον λόγο όμως είναι σημαντικό να γνωρίζετε πόσο είναι το πολύ.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι καλό θα είναι να περιορίσουμε την κατανάλωση καφέ στα 400 mg την ημέρα, που ισοδυναμεί με τέσσερα μικρά φλιτζάνια την ημέρα ή δύο μεγάλες κούπες. Για τις έγκυες και τις γυναίκες που θηλάζουν, αυτό μειώνεται στα 200 mg την ημέρα, που είναι είτε 2 μικρά φλιτζάνια την ημέρα είτε 1 μεγάλη κούπα.

Οτιδήποτε παραπάνω μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις όπως άγχος, ευερεθιστότητα, αϋπνία, υψηλή αρτηριακή πίεση, κόπωση και στομαχικές διαταραχές. Η υψηλή δόση καφέ τείνει να εξουδετερώνει τα περισσότερα από τα οφέλη του.

4 οφέλη του καφέ για το έντερο και τον εγκέφαλο
Βελτιώνει το μικροβίωμα του εντέρου
Μειώνει τη φλεγμονή
Ενισχύει την υγεία του εγκεφάλου
Προστατεύει από ηπατική νόσο
1. Βελτιώνει το μικροβίωμα του εντέρου
Όλοι γνωρίζουμε ότι ο καφές περιέχει καφεΐνη, αλλά η είδηση ότι περιέχει περισσότερες φυτικές ίνες από ένα ποτήρι χυμό πορτοκαλιού μπορεί να εκπλήξει, καθώς και διαλυτές φυτικές ίνες, που βοηθούν την πέψη και το σώμα να απορροφήσει σημαντικά θρεπτικά συστατικά.

«Η καφεΐνη περιέχει πολυφαινόλες, που είναι ένας τύπος πρεβιοτικού που βοηθά στη διατροφή των καλών βακτηρίων στο έντερο μας», προσθέτει η Karine Patel, διαιτολόγος στο Dietitian Fit.

Μια πρόσφατη μελέτη ορόσημο από το Zoe Project διαπίστωσε ότι όσοι έπιναν σκέτο καφέ είχαν περισσότερα καλά βακτήρια του εντέρου και επομένως ένα πιο υγιές, ποικίλο μικροβίωμα, από εκείνους που δεν έπιναν. Θεωρείται επίσης ότι η διεγερτική επίδραση που έχει ο καφές στο έντερο μπορεί να είναι χρήσιμη για τη διατήρηση των επιπέδων των βακτηρίων σε ισορροπία και υπό έλεγχο.

2. Μειώνει τη φλεγμονή
Ο καφές είναι μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε πολυφαινόλες. Φυσικές ενώσεις που βρίσκονται σε πολλά φυτά, οι πολυφαινόλες παίζουν σημαντικό ρόλο βοηθώντας στην προστασία του οργανισμού από τις βλαβερές βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό στρες που αντιμετωπίζει σε καθημερινή βάση.

Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καταστάσεων υγείας όπως καρδιακές και αυτοάνοσες παθήσεις και να μειώσει τη φλεγμονώδη απόκριση του σώματος. Και υπάρχουν καλά νέα για όσους τους αρέσει ο καφές τους με λίγο γάλα. Νέα έρευνα δείχνει ότι τα αντιφλεγμονώδη οφέλη των πολυφαινολών του καφέ ενισχύονται όταν συνδυάζονται με μια πρωτεΐνη όπως το γάλα.

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2023, ο συνδυασμός μορίων πολυφαινόλης και πρωτεΐνης ήταν δύο φορές πιο αποτελεσματικός στην καταπολέμηση της φλεγμονής σε σύγκριση με τις πολυφαινόλες μόνο.

3. Ενισχύει την υγεία του εγκεφάλου
Οι περισσότεροι από εμάς πίνουμε ένα φλιτζάνι καφέ για να αυξήσουμε την εγρήγορση, αλλά μπορεί να κάνει κάτι παραπάνω από μια παροδική επίδραση στη δύναμη του εγκεφάλου μας, καθώς έχει μια σειρά σημαντικών νευροπροστατευτικών ρόλων.

Η υψηλή αντιοξειδωτική του αξία βοηθά στην προστασία των εγκεφαλικών ιστών και αγγείων από βλάβες από ελεύθερες ρίζες, ενώ ο καφές αυξάνει επίσης την παραγωγή σεροτονίνης και ακετυλοχολίνης (νευροδιαβιβαστές που είναι υπεύθυνοι για ορισμένες εγκεφαλικές λειτουργίες όπως διάθεση, μνήμη, προσοχή και διέγερση).

Σύμφωνα με μια 10ετή μελέτη που διεξήχθη σε ολόκληρη την Ευρώπη το 2007, οι συμμετέχοντες που έπιναν καφέ ανέφεραν λιγότερη γνωστική έκπτωση από εκείνους που δεν έπιναν. Αλλά δεν είναι μόνο η καφεΐνη στο καθημερινό φλιτζάνι καφέ που κάνει τη δουλειά.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Minho στην Πορτογαλία ανακάλυψαν ότι άλλες ενώσεις που βρίσκονται στον καφέ, εκτός από την καφεΐνη, είναι υπεύθυνες όχι μόνο για ένα αίσθημα αυξημένης εγρήγορσης, αλλά και για πραγματικές αλλαγές στο δίκτυο προεπιλεγμένης λειτουργίας του εγκεφάλου.

4. Προστατεύει από ηπατική νόσο
Οι ουλές του ήπατος, ή ίνωση, μπορεί να προκληθούν από πολλά πράγματα, συμπεριλαμβανομένων παθήσεων υγείας όπως η ηπατίτιδα και η κατάχρηση που σχετίζεται με το αλκοόλ, και μπορεί να είναι αρκετά σοβαρές ώστε να οδηγήσουν σε ηπατική ανεπάρκεια.

Όταν η καφεΐνη του καφέ αφομοιώνεται από το σώμα, παράγει μια χημική ουσία που ονομάζεται παραξανθίνη, η οποία επιβραδύνει την ανάπτυξη του ουλώδους ιστού. Παράλληλα με το ότι ο καφές μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από τη χρόνια ηπατική νόσο, ο ΠΟΥ επιβεβαίωσε ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου του ήπατος.

Το πώς πίνετε τον καφέ σας έχει σημασία
Εάν αναζητάτε τη βέλτιστη γεύση και άρωμα στο καθημερινό φλιτζάνι καφέ, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι οι κόκκοι του εκτίθενται σε όσο το δυνατόν λιγότερη οξείδωση. Το ίδιο ισχύει και για τη θρεπτική αξία, οπότε για να διατηρήσετε όσο το δυνατόν περισσότερα οφέλη, είναι πάντα καλύτερο να παρασκευάζετε τον καφέ σας με φρεσκοτριμμένους κόκκους.

Το είδος της ποικιλίας έχει επίσης σημασία. Οι κόκκοι που καλλιεργούνται σε κλίματα μεγάλου υψομέτρου όπως η Αιθιοπία και η Κεντρική και Νότια Αμερική τείνουν να περιέχουν τα υψηλότερα επίπεδα πολυφαινολών και έχουν ελαφρώς καβουρδισμένους κόκκους που έχουν υποστεί λιγότερο έντονες θερμικές διεργασίες και επομένως διατηρούν φυσικά περισσότερες από τις υγιεινές ενώσεις.

Οι ελαφρύτερα καβουρδισμένοι κόκκοι τείνουν επίσης να περιέχουν υψηλότερες ποσότητες χλωρογενικού οξέος, ενός τύπου πολυφαινόλης που είναι εξαιρετικά αντιφλεγμονώδης και μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση του μεταβολισμού.

Μην χάσετε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσετε την τεχνητή νοημοσύνη Ιπποκράτης που διαθέτει το IRI Beyond και να τον ρωτήσετε ό,τι θέλετε να μαθετε για την υγεία σας και όχι μόνο!
Μοιράσου την πληροφορία: