Τεστ ανιχνεύει «παν-καρκινικό» βιοδείκτη σε μισή σταγόνα αίμα

Σε μια εξαιρετική ανακάλυψη κατέληξαν ερευνητές του πανεπιστημίου Χάρβαρντ για την έγκαιρη διάγνωση δεκάδων ειδών καρκίνων που σκοτώνουν εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο.

Οι επιστήμονες κατάφεραν με μια χαμηλού κόστους αιματολογική εξέταση για την οποία αρκεί ελάχιστο αίμα, να ανιχνεύσουν έστω και τα ελάχιστα επίπεδα μιας πρωτεΐνης που εντοπίζεται σε πολλούς τύπους όγκων.

Η πρωτεϊνη αυτή φαίνεται υποσχόμενη ως καθολικός βιοδείκτης καρκίνου που θα μπορούσε να συμβάλλει στην έγκαιρη διάγνωση.

Την σπουδαία ανακάλυψη κατάφερε η ερευνητική ομάδα από το Mass General Brigham, το Ινστιτούτο Wyss του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και το Ινστιτούτο Dana-Farber για τον καρκίνο, σε συνεργασία με συναδέλφους τους από πολλά ερευνητικά κέντρα.

Βάσει των αποτελεσμάτων αυτών που δημοσιεύονται στο Cancer Discovery, ένα υπερευαίσθητο τεστ αίματος είναι ικανό να ανιχνεύσει μια πρωτεΐνη που εντοπίζεται μόνο στους καρκινικούς ιστούς, αποτελώντας βιοδείκτη πολλών τύπων καρκίνου.

Στην περίπτωση που η αποτελεσματικότητά του τεστ αυτού επιβεβαιωθεί με περαιτέρω έρευνα, τότε αναμένεται να φέρει επανάσταση στη διάγνωση, αλλά και τη διαχείριση της νόσου.

Τι έδειξε η μελέτη των ερευνητών
Οι ερευνητές συνέλεξαν και εξέτασαν δείγματα αίματος ασθενών με διαφορετικούς τύπους καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου των ωοθηκών και του παχέος εντέρου, αξιοποιώντας την τεχνολογία ανίχνευσης μεμονωμένων μορίων SIMOA, η οποία αναπτύχθηκε στο εργαστήριο του δρ. David Walt από το Τμήμα Παθολογίας του Brigham and Women’s Hospital και ιδρυτικό μέλος του Mass General Brigham.

Το τεστ είναι σχεδιασμένο να ανιχνεύει την πρωτεΐνη ORF1p, που, όπως είναι γνωστό, εντοπίζεται σε πολλούς καρκινικούς ιστούς, όχι όμως σε υγιείς, με αποτέλεσμα να «μαρτυρά» την ύπαρξη κάποιας μορφής καρκίνου στον οργανισμό.

Όπως διαπιστώθηκε, το τεστ μέτρησε με επιτυχία τα επίπεδα της ORF1p στα δείγματα αίματος. Επιπλέον, η εξέταση δειγμάτων ιστού από 200 βιοψίες του παχέος εντέρου και 75 βιοψίες του οισοφάγου, που ελήφθησαν από ασθενείς σε διαφορετικά στάδια καρκίνου, έδειξε ότι η ORF1p εκφραζόταν μόνο στους καρκινικούς ιστούς, αλλά και στις πρόδρομες βλάβες υψηλού κινδύνου για καρκίνο.

«Μείναμε άναυδοι από το πόσο καλά φάνηκε να λειτουργεί το τεστ στην ανίχνευση της έκφρασης του βιοδείκτη σε διαφορετικούς τύπους καρκίνου», ανέφερε ο ερευνητής Martin Taylor από το Τμήμα Παθολογίας του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, επίσης ιδρυτικό μέλος του Mass General Brigham. «Τα αποτελέσματά μας ενισχύουν την άποψη ότι η έκφραση της ORF1p αποτελεί ‘‘σήμα κατατεθέν’’ του καρκίνου και μάλιστα ότι εκφράζεται νωρίς κατά τη διαδικασία της καρκινικής ανάπτυξης», πρόσθεσε.

Μην χάσετε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσετε την τεχνητή νοημοσύνη Ιπποκράτης που διαθέτει το IRI Beyond και να τον ρωτήσετε ό,τι θέλετε να μαθετε για την υγεία σας και όχι μόνο!
Μοιράσου την πληροφορία: