Τεχνητή Νοημοσύνη και Οδοντιατρική

Νέες μορφές τεχνητής νοημοσύνης αλλάζουν ήδη τον τρόπο με τον οποίο γράφουμε, επικοινωνούμε με τους γιατρούς μας και ακόμη και δημιουργούμε τέχνη. Αλλά η ταχέως εξελισσόμενη τεχνολογία θα μπορούσε σύντομα να έχει μια μόνιμη βάση σε ένα πιο ευαίσθητο περιβάλλον: το στόμα μας.

Εκατοντάδες οδοντιατρεία σε όλες τις ΗΠΑ χρησιμοποιούν τώρα τεχνολογία απεικόνισης ακτίνων Χ με τεχνητή νοημοσύνη από τη VideaHealth που εδρεύει στη Βοστώνη. Το λογισμικό βοηθά τους οδοντιάτρους να αντιμετωπίσουν διαδικασίες ρουτίνας, όπως τον εντοπισμό κοιλοτήτων, καθώς και να εντοπίσουν πιο σοβαρές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της περιοδοντικής νόσου ή απώλειας οστικής μάζας στο στόμα που συχνά συνδέεται με ασθένειες όπως ο διαβήτης ή το Αλτσχάιμερ.

Ο πρωταρχικός στόχος είναι να χρησιμοποιηθεί η τεχνητή νοημοσύνη όχι μόνο για τη βελτίωση της στοματικής υγείας των ασθενών, αλλά και για τον εντοπισμό πιθανών κινδύνων για μη στοματικές ασθένειες, δήλωσε στο CBS MoneyWatch ο διευθύνων σύμβουλος της VideaHealth, Florian Hillen.

«Ήμουν στο MIT και έκανα έρευνα τεχνητής νοημοσύνης για τον καρκίνο του μαστού, τις ακτινογραφίες θώρακος και ολόκληρο το ακτινολογικό φάσμα», είπε. «Και συνειδητοποίησα ότι η τεχνητή νοημοσύνη στην οδοντιατρική μπορεί να έχει ακόμη μεγαλύτερο αντίκτυπο στην κοινωνία και την υγεία από οποιονδήποτε άλλο τομέα υγειονομικής περίθαλψης».

Η ικανότητα της τεχνητής νοημοσύνης να διακρίνει μοτίβα και συσχετισμούς σε τεράστια σύνολα δεδομένων την καθιστά ένα δυνητικά ισχυρό εργαλείο σε κλινικά περιβάλλοντα, ειδικά στη διάγνωση ιατρικών καταστάσεων, σύμφωνα με ειδικούς στον τομέα της υγείας. Και ο Hillen πιστεύει ότι η οδοντιατρική μπορεί να αξιοποιήσει τη δύναμη της τεχνολογίας για να βοηθήσει στη διάγνωση μιας σειράς άλλων ιατρικών καταστάσεων.

“Ο οδοντίατρος, είναι ακτινολόγος, γιατρός πρωτοβάθμιας περίθαλψης, χειρουργός και επιχειρηματίας”, είπε ο Hillen. «Θέλουμε να γίνουμε η πρώτη εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο που θα κάνει διάγνωση ή θα αναλύει ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως. Και αυτό είναι δυνατό μόνο στην οδοντιατρική επειδή όλοι πηγαίνουν σε οδοντίατρο κάθε χρόνο… αλλά ελπίζουμε ότι ο καθένας από εμάς δεν παίρνει Χ στήθος -ακτινολογικός έλεγχος καρκίνου του μαστού κάθε χρόνο».

Σαν να βλέπεις 100 οδοντιάτρους
Το AI του VideaHealth είναι παρόμοιο με αυτό που βρίσκεται πίσω από το ChatGPT, ένα δημοφιλές μοντέλο δημόσιας τεχνητής νοημοσύνης που αναπτύχθηκε από την OpenAI. Τέτοια “μοντέλα μεγάλης γλώσσας” χρησιμοποιούν στατιστικές τεχνικές για την ταχεία ανάλυση τεράστιων ποσοτήτων δεδομένων.

Αλλά η τεχνολογία του VideaHealth αναλύει ανώνυμες οδοντιατρικές εικόνες ακτίνων Χ και προσδιορίζει τους ασθενείς για πιθανές θεραπείες με βάση τις προβολές τους. Το εργαλείο AI ενσωματώνει μια βάση δεδομένων με εκατομμύρια εικόνες που έχουν σχολιαστεί από οδοντιάτρους, με κλινικές λεπτομέρειες σχετικά με διαφορετικές καταστάσεις. Αυτό επιτρέπει ταχύτερη, πιο ακριβή διάγνωση και εν τέλει βελτιώνει την ποιότητα της οδοντιατρικής φροντίδας, είπε ο Hillen.

«Η τεχνητή νοημοσύνη μας έχει εκπαιδευτεί σε 50 φορές περισσότερα δεδομένα από όσα θα έβλεπε ένας μόνο οδοντίατρος σε όλη του τη ζωή», πρόσθεσε. «Αυτό που εξηγούμε στους πελάτες μας είναι ότι 100 οδοντίατροι που όλοι έχουν δει 50 φορές περισσότερα δεδομένα στη ζωή τους, κοιτούν πάνω από τον ώμο σας».

Ο οδοντίατρος Dr. Michael Scialabba, επικεφαλής κλινικός διευθυντής του 42 North Dental, ενός ιατρείου που εδρεύει στη Μασαχουσέτη με περισσότερες από 113 τοποθεσίες, βλέπει τεράστια δυνητική αξία στο AI της VideaHealth λόγω της ικανότητάς του να εξαλείφει το ανθρώπινο λάθος και τη δύναμή του ως διαγνωστικού εργαλείου.

Το ιατρείο του χρησιμοποιεί πιλοτικά το λογισμικό εδώ και ένα χρόνο και πλέον το χρησιμοποιεί σε όλα τα γραφεία του οργανισμού. Η τεχνητή νοημοσύνη βελτιώνει τη συνέπεια και την ποιότητα της φροντίδας των ασθενών, διασφαλίζοντας ότι οι ασθενείς λαμβάνουν την ίδια αξιολόγηση ανεξάρτητα από την εμπειρία των μεμονωμένων οδοντιάτρων, είπε ο Δρ Scialabba. Το λογισμικό βοηθά επίσης να πιάσει πιθανές προβληματικές περιοχές στο στόμα που ένας οδοντίατρος θα μπορούσε να χάσει, πρόσθεσε.

«Επιταχύνει τις διαγνωστικές ικανότητες ενός νέου πτυχιούχου ή ενός πρόσφατου πτυχιούχου, κάτι που είναι εξαιρετικό, καθώς και κάποιου που είναι μεγαλύτερος, καθώς το ανθρώπινο μάτι κάνει λάθη, ειδικά όταν είμαστε απασχολημένοι σε ένα γραφείο», είπε ο Scialabba. “Όσο πιο απασχολημένος γίνετε, τόσο περισσότερα πράγματα θα ξεχάσετε να κάνετε ή να χάσετε. Όχι σκόπιμα, αλλά εξαλείφει το ανθρώπινο λάθος.”

Έλεγχος μεροληψίας;
Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην οδοντιατρική θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στην εξάλειψη της προκατάληψης έναντι των ασθενών με βάση τη φυλή, την υγεία ή την κοινωνικοοικονομική τους κατάσταση, είπε ο Scialabba.

«Οι γιατροί κοιτάζουν τους ασθενείς και δημιουργούν μια προκατάληψη είτε τους αρέσει είτε όχι, και η [AI] την εξαλείφει», είπε. “Το προϊόν μάς επιτρέπει να έχουμε μια αληθινή συνομιλία με τον ασθενή, η οποία είναι πραγματικής φύσης, η οποία μας επιτρέπει να θεραπεύουμε τους ασθενείς με τη φροντίδα που απαιτείται στο πιο πρώιμο δυνατό στάδιο που οδηγεί σε καλύτερα αποτελέσματα. Και όταν έχετε καλύτερα αποτελέσματα, οι ασθενείς είναι πιο υγιείς. και αυτός είναι τελικά ο στόχος».

Σίγουρα, η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης —όπως με κάθε νέα τεχνολογία— σε περιβάλλοντα υγειονομικής περίθαλψης εγκυμονεί κινδύνους, σημειώνουν οι ειδικοί της τεχνολογίας και της υγειονομικής περίθαλψης. Από την εμφάνισή τους πέρυσι, το ChatGPT και άλλοι τύποι της λεγόμενης γενετικής τεχνητής νοημοσύνης βρέθηκε να κάνουν μια σειρά σφαλμάτων, παρέχοντας εσφαλμένες και μερικές φορές ασυνάρτητες πληροφορίες.

Αυτό απαιτεί σύνεση στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην ιατρική και την οδοντιατρική, είπε η Δρ Πατρίσια Γκαρσία του Stanford Health Care, υπογραμμίζοντας τα μεγάλα διακυβεύματα κατά τη χρήση ενός νέου εργαλείου σε πραγματικούς ασθενείς.

Αν και η αυξανόμενη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης έχει προκαλέσει φόβους για απώλεια θέσεων εργασίας, οι Hillen και Scialabba δεν βλέπουν καμία άμεση απειλή για τους οδοντιάτρους ή άλλους οδοντιάτρους.

«Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα εργαλείο που βοηθά στη διάγνωση — δεν μπορεί να διαγνώσει χωρίς την ιατρική

Μην χάσετε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσετε την τεχνητή νοημοσύνη Ιπποκράτης που διαθέτει το IRI Beyond και να τον ρωτήσετε ό,τι θέλετε να μαθετε για την υγεία σας και όχι μόνο!
Μοιράσου την πληροφορία: