Τα 13 σημάδια του καρκίνου στους σκύλους

Το 50% των σκύλων ηλικίας 10 ετών και άνω εμφανίζουν κάποια μορφή καρκίνου.

Σε κάποιες περιπτώσεις αντιμετωπίζεται, ενώ σε κάποιες άλλες, δυστυχώς, ο καρκίνος δεν είναι ιάσιμος, τοποθετώντας τη συγκεκριμένη ασθένεια στην κορυφή με της λίστας με τις αιτίες θανάτου των σκύλων παγκοσμίως.

Όσο νωρίτερα, λοιπόν, διαγνωστεί ο καρκίνος τόσο το καλύτερο, καθώς υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να θεραπευτεί και ο σκύλος να ζήσει πολύ περισσότερο.

Αν και πολλές φορές τα σημάδια δεν είναι εμφανή, υπάρχουν κάποια, τα οποία αν παρατηρήσουμε θα πρέπει να επικοινωνήσουμε άμεσα με τον/την κτηνίατρό μας. Επίσης, μερικά από τα σημάδια του καρκίνου μπορεί να μοιάζουν με αυτά άλλων ασθενειών, οπότε θα πρέπει να γίνουν εξετάσεις για να διαπιστωθεί τι ακριβώς έχει ο σκύλος.

Τα παρακάτω σημάδια είναι μόνο μερικά από αυτά που πιθανόν να εμφανίσει ο σκύλος, γι’ αυτό ο/η κτηνίατρος είναι πάντα ο καλύτερος σύμβουλος.

Εξογκώματα

Εξογκώματα μπορεί να εμφανιστούν οπουδήποτε πάνω στο σώμα του σκύλου. Μπορεί να μοιάζουν με μεγάλα σπυράκια με πύον ή μεγάλες κοκκινίλες. Αν και δεν είναι όλα τα εξογκώματα κακοήθειες, θα πρέπει να γίνει διάγνωση ώστε να αντιμετωπιστούν με τη σωστή θεραπεία. Ψηλαφίστε τον σκύλος σας μια φορά την εβδομάδα και παρατηρήστε αν υπάρχουν σημεία που γλείφει ή ξύνει συνέχεια. Αν δείτε κάτι ύποπτο καλέστε τον/την κτηνίατρό σας.

Πρήξιμο στην κοιλιακή χώρα

Ένα ακόμη σημάδι που μπορεί να υποδηλώνει καρκίνο είναι το πρήξιμο στην κοιλιακή χώρα. Μια πρησμένη κοιλιά ίσως κρύβει κάποιον όγκο ή κάποια άλλη ιατρική πάθηση, που καλό είναι να αντιμετωπιστεί γρήγορα πριν να είναι πολύ αργά.

Λήθαργος και υποτονία

Γενικά οι σκύλοι κοιμούνται πολλές ώρες, όμως οι πάρα πολλές ώρες δεν είναι ποτέ ένα αισιόδοξο σημάδι. Ειδικά αν εκτός από ληθαργικοί είναι και υποτονικοί, σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά και θα πρέπει να γίνει άμεσα διάγνωση. Αν, λοιπόν, οι αλλαγές στα επίπεδα δραστηριότητας συνοδεύονται και με αλλαγές στη διάθεση και τη συμπεριφορά, τότε επικοινωνήστε με τον/την κτηνίατρό σας.

Απώλεια βάρους

Η απώλεια βάρους είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα σημάδια καρκίνου στους σκύλους. Μπορεί ένας σκύλος να έχει φυσιολογική όρεξη και να χάνει βάρος, μπορεί να όμως να μειωθεί η όρεξή του ακόμα και για λιχουδιές. Ωστόσο, θα πρέπει να τονίσουμε πάλι ότι υπάρχουν διάφορα προβλήματα υγείας που μπορεί να προκαλέσουν απώλεια βάρους, γι’ αυτό και οι ιατρικές εξετάσεις είναι απαραίτητες.

Μειωμένη όρεξη

Ορισμένα σκυλάκια χάνουν την όρεξή τους για φαγητό, με αποτέλεσμα να χάνουν βάρος. Επίσης, μπορεί να παρουσιάσουν δυσκολία και πόνο κατά την κατάποση της τροφής ή του νερού. Αν, μάλιστα, αυτές οι αλλαγές στην όρεξη συνοδεύονται και με άλλα συμπτώματα, τότε ίσως είναι ανησυχητικό.

Εμετοί και διάρροια

Αν και δεν είναι απαραίτητα δύο σημάδια που δείχνουν καρκίνο, οι εμετοί και η διάρροια πρέπει να αντιμετωπιστούν έγκαιρα γιατί καταπονούν την υγεία του σκύλου. Οι κατάλληλες εξετάσεις θα οδηγήσουν και στη διάγνωση.

Αλλαγές στις συνήθειες της τουαλέτας

Δυστυχώς, ο καρκίνος μπορεί να επηρεάσει και το ουροποιητικό και το πεπτικό σύστημα του σκύλου. Μπορεί να προκαλέσει δυσκολίες στην ούρηση, αιματουρία, δυσκοιλιότητα, ακράτεια, υπερβολικές ή ελάχιστες ποσότητες ούρων και κοπράνων.

Δυσκολία στην κίνηση

Η δυσκολία στην κίνηση ή η δυσκαμψία μπορεί να οφείλεται και σε κάποιον τραυματισμό, όμως αν η ξεκούραση και τα παυσίπονα δεν βοηθάνε, τότε μάλλον θα πρέπει να γίνουν περισσότερες εξετάσεις και ακτινογραφίες. Επειδή τα αυτά τα δύο είναι και συμπτώματα της αρθρίτιδας, πρέπει να εκτιμηθεί η κατάσταση από τον/την κτηνίατρο.

Πόνος και δυσφορία

Ο καρκίνος είναι μια επώδυνη ασθένεια. Όσο πιο γρήγορα διαγνωστεί τόσο το καλύτερο για τον σκύλο, καθώς μεγαλώνουν οι πιθανότητες να θεραπευτεί. Αν παρατηρήσετε ότι ο σκύλος σας αποφεύγει τα χάδια, κυρτώνει την πλάτη του, κλαψουρίζει, περπατάει με δυσκολία ή γενικά εμφανίζει σημάδια πόνου και δυσφορίας, επικοινωνήσετε με τον/την κτηνίατρό σας.

Αδυναμία και εξάντληση

Αν ο σκύλος σας φαίνεται αδύναμος και κουράζεται εύκολα, ίσως είναι καιρός να αναρωτηθείτε τον λόγο. Οι ιατρικές εξετάσεις θα βοηθήσουν στη διάγνωση.

Σωματικές εκκρίσεις και αιμορραγία

Αίμα ή εκκρίσεις από το δέρμα, τη μύτη, το στόμα, τα μάτια, τα αυτιά, τον πρωκτό ή τα γεννητικά όργανα, θα πρέπει να σας ανησυχήσουν. Μπορεί να μην οφείλονται στον καρκίνο αλλά σε κάποια λοίμωξη ή σοβαρή ασθένεια που πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Έντονη δυσοσμία

Αν η αναπνοή του σκύλου σας άρχισε να μυρίζει άσχημα ξαφνικά, μπορεί να οφείλεται σε οδοντικά προβλήματα, μπορεί όμως να οφείλεται και σε όγκους στο στόμα. Δείτε αν ο σκύλος σας εμφανίσει πρηξίματα, εκκρίσεις ή αιμορραγία στο στόμα και επικοινωνήσετε με τον/την κτηνίατρο.

Μη φυσιολογικό χρώμα στα ούλα

Το φυσιολογικό χρώμα στα ούλα, το εσωτερικό του στόματος και τη γλώσσα είναι ροζ. Αν είναι γκρι, μπεζ ή καφέ υποδηλώνεται κάποιο πρόβλημα που καλό είναι να διερευνηθεί.

Συνοψίζοντας

Τα παραπάνω σημάδια είναι μόνο μερικά από αυτά που παρατηρούνται σε σκύλους με καρκίνο. Γι’ αυτό τον λόγο είναι πολύ σημαντικό να γίνονται τακτικοί έλεγχοι και εξετάσεις αίματος, ώστε να προλαμβάνονται καταστάσεις.

topetmou.gr

 

Μην χάσετε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσετε την τεχνητή νοημοσύνη Ιπποκράτης που διαθέτει το IRI Beyond και να τον ρωτήσετε ό,τι θέλετε να μαθετε για την υγεία σας και όχι μόνο!
Μοιράσου την πληροφορία: