Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα: Ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων στην Ευρώπη

 

Σειρά εκθέσεων που δημοσίευσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων, αποκαλύπτει μια ανησυχητική αύξηση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων σε ολόκληρη την Ευρώπη

Οι τελευταίες εκθέσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) σχετικά με τα χλαμύδια, τη γονόρροια και το αφροδίσιο λεμφοκοκκίωμα (LGV) αναδεικνύουν την απότομη αύξηση των δηλωθέντων κρουσμάτων αυτών των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ) σε 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης/Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΕ/ΕΟΧ) και αποκαλύπτουν συνολικά ένα δύσκολο τοπίο, όπως αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κέντρο.

Αυτή η αύξηση των αριθμών είναι παρόμοια με την αύξηση των κρουσμάτων σύφιλης που αναφέρθηκε προηγουμένως από το ECDC και καταδεικνύει μια δεκαετή τάση αύξησης των ποσοστών των ΣΜΝ σε ολόκληρη την Ευρώπη, παρά την πτώση που παρουσίασαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, πιθανώς λόγω αλλαγών στην πρόσβαση στις εξετάσεις και της κοινωνικής απόστασης.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το ECDC, ο αριθμός των δηλωθέντων κρουσμάτων γονόρροιας συνέχισε να αυξάνεται, όπως συνέβαινε και πριν από την Covid-19. Μόνο το 2021 υπήρχαν 46.728 επιβεβαιωμένα κρούσματα γονόρροιας, ξεπερνώντας τα προ της πανδημίας επίπεδα. Αν και τα στοιχεία αποκαλύπτουν σημαντικές διαφορές σε ολόκληρη την ΕΕ/ΕΟΧ, οι άνδρες που είχαν σεξουαλικές επαφές με άνδρες (MSM) αντιπροσώπευαν περισσότερα από τα μισά δηλωθέντα κρούσματα.

Εν μέσω της αύξησης των κρουσμάτων, οι ανησυχίες σχετικά με τη μικροβιακή αντοχή είναι ιδιαίτερα έντονες στο πλαίσιο της γονόρροιας. Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Αντιμικροβιακής Επιτήρησης του Γονόκοκκου (Euro-GASP) αναφέρει αυξανόμενη αντοχή σε δύο συγκεκριμένα αντιβιοτικά, την αζιθρομυκίνη και την σιπροφλοξασίνη, τονίζοντας την ανάγκη για επαγρύπνηση και ισχυρές στρατηγικές αντιμετώπισης.

Μην χάσετε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσετε την τεχνητή νοημοσύνη Ιπποκράτης που διαθέτει το IRI Beyond και να τον ρωτήσετε ό,τι θέλετε να μαθετε για την υγεία σας και όχι μόνο!
Μοιράσου την πληροφορία: