Σκλήρυνση κατά πλάκας: Φοιτητές του ΑΠΘ αναπτύσσουν νέα πρωτοποριακή θεραπεία

Με ένα ερευνητικό πρότζεκτ, το «NeuroMuSceteer»
το οποίο στοχεύει να αποτελέσει βάση στην ανάπτυξη μιας νέας γενιάς θεραπειών για την Πολλαπλή Σκλήρυνση (Σκλήρυνση κατά Πλάκας), η διεθνώς διακεκριμένη φοιτητική διεπιστημονική ομάδα iGEM Thessaloniki θα εκπροσωπήσει το ΑΠΘ στον παγκόσμιο διαγωνισμό «iGEM Competition», ο οποίος αποτελεί μία πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου MIT.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περισσότερα από 2.000.000 άτομα παγκοσμίως και 30.000 στην Ελλάδα, τελούν υπό το καθεστώς της νόσου της Πολλαπλής Σκλήρυνσης (Σκλήρυνση κατά Πλάκας), ενώ οι αριθμοί αναμένεται να παρουσιάσουν ραγδαία αύξηση τις επόμενες δεκαετίες.

Το «NeuroMuSceteer», αξιοποιώντας τεχνικές Συνθετικής Βιολογίας, προσφέρει μια πρωτοποριακή και -έως τώρα- ανεξερεύνητη θεραπευτική λύση στην Πολλαπλή Σκλήρυνση. Στόχος είναι να αποτελέσει βάση στην ανάπτυξη μιας νέας γενιάς θεραπειών, στοχευμένων στην πολυπαραγοντική φύση της ασθένειας και μελλοντικά να καταστεί διαθέσιμο όχι μόνο στην επιστημονική κοινότητα αλλά και στους ασθενείς. Η καινοτομία του «NeuroMuSceteer» έγκειται στη διττή στόχευση στα συστήματα-κλειδιά της Πολλαπλής Σκλήρυνσης, δηλαδή το ανοσοποιητικό και το νευρικό. Η πρόταση των φοιτητών επιχειρεί να απαντήσει αποτελεσματικά στα δύο βασικά προβλήματα της παθοφυσιολογίας: την ενεργοποίηση της αυτοανοσίας και την αυξημένη καταστροφή των ολιγοδενδροκυττάρων, δηλαδή των κυττάρων που δρουν ως το «μονωτικό υλικό» (μυελίνη) των νευρικών κυττάρων. Μάλιστα, δρα ως εργαλείο ακριβείας, παρουσία στοιχείων στενά σχετιζόμενων με τη νόσο, κάτι μοναδικό σε σχέση με τις διαθέσιμες θεραπευτικές μεθόδους. Συνολικά, με το κυτταρικό μέρος σταματά η απόκριση κατά της μυελίνης, ενώ με το μοριακό μέρος τα ολιγοδενδροκύτταρα -που δεν υφίστανται πια επίθεση- μπορούν να ανανεωθούν, διορθώνοντας σημαντικό μέρος των υφιστάμενων βλαβών του κεντρικού νευρικού συστήματος. Οι δύο πυλώνες, επομένως, δρουν συνδυαστικά, επιτρέποντας μια ολιστική προσέγγιση στην αντιμετώπιση της νόσου.

Τα μέλη της ομάδας η iGEM Thessaloniki συναντήθηκαν σήμερα με τον πρύτανη του ΑΠΘ, Χαράλαμπο Φείδα, προκειμένου να τον ενημερώσουν για το πρότζεκτ με το οποίο θέτουν υποψηφιότητα στον διαγωνισμό «iGEM Competition».

«Η διεθνώς διακεκριμένη φοιτητική διεπιστημονική ομάδα iGEM Thessaloniki έχει επιδείξει μια πολυετή δραστηριότητα με σημαντικές διεθνείς διακρίσεις στην ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών σε θέματα γενετικής με εφαρμογές σε ευαίσθητα θέματα υγείας όπως η νεοπλασίες και η πολλαπλή σκλήρυνση», δήλωσε ο ο κ.Φείδας, και πρόσθεσε: «Η ομάδα αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα αξιοποίησης των καινοτόμων ερευνητικών αποτελεσμάτων που παράγονται στο ΑΠΘ από δημιουργικές εθελοντικές πρωτοβουλίες φοιτητικών ομάδων για την επίλυση προβλημάτων με έντονο κοινωνικό αντίκτυπο, αξιοποιώντας όλη τη γνώση που παίρνουν από το ΑΠΘ και επενδύοντας στην άριστη συνεργασία και τη διεπιστημονικότητα. Η διοίκηση του ΑΠΘ στηρίζει και ενθαρρύνει ανάλογες πρωτοβουλίες που αναδεικνύουν το υψηλό επίπεδο γνώσης που παράγεται στο ΑΠΘ και μεταδίδεται στους φοιτητές και στις φοιτήτριες που θα αποτελέσουν το μελλοντικό ερευνητικό δυναμικό της χώρας μας».

Με βασικό χαρακτηριστικό τη διεπιστημονικότητά της, η ομάδα iGEM Thessaloniki εκπροσωπεί το ΑΠΘ στον διαγωνισμό «iGEM Competition» από το 2017. Η φετινή ομάδα αποτελείται από 11 φοιτητές/τριες, τεσσάρων σχολών και επτά τμημάτων του ΑΠΘ. Μέλη της ομάδας είναι, από το Τμήμα Ιατρικής ο Αλέξανδρος Λιάτσος, ο Παναγιώτης Μπούτος και ο Ηλίας Πηλιανίδης, από το Τμήμα Γεωπονίας η Μαρία-Χριστίνα Τσιλιά και η Μαρία-Λουίζα Τακατζόγλου, από το Τμήμα Χημείας η Αναστασία Τρυγούτη και ο Βασίλειος-Παναγιώτης Θεοχαρόπουλος, από το Τμήμα Χημικών Μηχανικών η Ιωάννα Καράμπελα, από το Τμήμα Φαρμακευτικής η Μαρία Κεφαλά, από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών ο Αντώνιος Τσιορβάς και η απόφοιτη του Τμήματος Βιολογίας Εύα Χασεκίδου. Εκπαιδεύτριες της ομάδας είναι από το Τμήμα Ιατρικής η δρ. Κωνσταντίνα Ψαθά και η δρ. Στεφανία Μανιάτση.Επιστημονικός υπεύθυνος της ομάδας είναι, για τέταρτη χρονιά, ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ και συντονιστής της διεπιστημονικής ομάδας Λειτουργικής Πρωτεϊνωματικής Ανάλυσης και Βιολογίας Συστημάτων (FunPATh, ΚΕΔΕΚ ΑΠΘ), Μιχάλης Αϊβαλιώτης.

(ΑΠΕ – ΜΠΕ

Μην χάσετε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσετε την τεχνητή νοημοσύνη Ιπποκράτης που διαθέτει το IRI Beyond και να τον ρωτήσετε ό,τι θέλετε να μαθετε για την υγεία σας και όχι μόνο!
Μοιράσου την πληροφορία: