Πότε η φαγούρα στο δέρμα είναι σημάδι καρκίνου; Οι ειδικοί του Κλίβελαντ απαντούν

Η φαγούρα στο δέρμα μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από μια ενόχληση. Στην πραγματικότητα, ο κνησμός που δεν υποχωρεί μπορεί να είναι σημάδι μιας υποκείμενης νόσου. Έως και το 50% των ενηλίκων με επίμονο κνησμό διαγιγνώσκονται με μια πάθηση υγείας.
«Εάν έχετε φαγούρα στο δέρμα που δεν υποχωρεί, είναι σημαντικό να κατανοήσετε τι το προκαλεί», λέει ο James Isaacs, ιατρός ογκολόγος στην Κλινική του Κλίβελαντ.

Η σύνδεση ανάμεσα στον καρκίνο και τη φαγούρα στο δέρμα
Οτιδήποτε από μικρούς δερματικούς ερεθισμούς έως χρόνιες παθήσεις μπορεί να προκαλέσει φαγούρα στο δέρμα. Και ναι, μπορεί επίσης να είναι σύμπτωμα καρκίνου.

Αν και ο κνησμός του δέρματος δεν είναι το πιο κοινό σύμπτωμα του καρκίνου, μια μελέτη σε σχεδόν 17.000 ενήλικες διαπίστωσε ότι τα άτομα με φαγούρα στο δέρμα μπορεί να έχουν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν καρκίνο από τα άτομα χωρίς αυτόν. Είναι επίσης μια συχνή αντίδραση σε ορισμένες θεραπείες για τον καρκίνο.

Καρκίνοι που προκαλούν φαγούρα στο δέρμα
Πολλοί άνθρωποι με καρκίνο εμφανίζουν φαγούρα στο δέρμα (κνησμό) σε κάποιο σημείο, λέει ο Δρ. Isaacs. Κνησμός του δέρματος που σχετίζεται με καρκίνο μπορεί να εμφανιστεί όταν:

Η χολή, ένα υγρό που απελευθερώνεται από το συκώτι για να βοηθήσει στην πέψη, συσσωρεύεται κάτω από το δέρμα λόγω ενός όγκου.
Η φλεγμονή εμφανίζεται ως απόκριση στα καρκινικά κύτταρα.
Το σώμα αντιδρά σε ουσίες που απελευθερώνονται από έναν όγκο.
Ο κνησμός που συνδέεται με τον καρκίνο έχει συχνά ορισμένα χαρακτηριστικά. Τυπικά:

Δεν περιλαμβάνει εξάνθημα ή κνίδωση.
Συμβαίνει ως απόκριση στο νερό ή χωρίς εξήγηση.
Εμφανίζεται σε όλο το σώμα.
Έρχεται με άλλα συμπτώματα όπως κόπωση, χαμηλή όρεξη και απώλεια βάρους.
Για να καταλάβετε τι προκαλεί τον κνησμό σας, ένας γιατρός πιθανότατα θα σας ρωτήσει πόσο καιρό έχετε φαγούρα και εάν έχετε εκτεθεί σε ερεθιστικά του δέρματος, όπως ο δηλητηριώδης κισσός ή ένα νέο απορρυπαντικό ρούχων.

Αλλά μερικές φορές, ο κνησμός είναι σύμπτωμα ορισμένων τύπων καρκίνου.

Καρκίνοι του γαστρεντερικού
Το γαστρεντερικό σας σύστημα (πεπτικό) χρησιμοποιεί τη χολή για να διασπάσει τα τρόφιμα. Ένας όγκος στο πεπτικό σύστημα μπορεί να μπλοκάρει τους σωλήνες (χοληφόρους πόρους) που μεταφέρουν τη χολή από το συκώτι στη χοληδόχο κύστη. Όταν συμβεί αυτό, η χολή μπορεί να συσσωρευτεί και να αυξήσει την ποσότητα της χολερυθρίνης (μια ουσία που βρίσκεται στη χολή) στο αίμα.

«Οποιοσδήποτε καρκίνος του γαστρεντερικού σωλήνα που εμποδίζει τους χοληφόρους πόρους μπορεί να αυξήσει τη χολερυθρίνη», εξηγεί ο Δρ. Isaacs. «Τείνει να συμβαίνει όταν ο καρκίνος είναι πιο προχωρημένος, αλλά δεν είναι ασυνήθιστο». Τα υψηλά επίπεδα χολερυθρίνης μπορεί να προκαλέσουν φαγούρα στο δέρμα και ίκτερο του δέρματος και των ματιών.

Οι καρκίνοι του γαστρεντερικού που μπορούν να αποφράξουν τον χοληδόχο πόρο περιλαμβάνουν:

Καρκίνος του χοληδόχου πόρου
Καρκίνος της χοληδόχου κύστης
Καρκίνος στο συκώτι
Καρκίνος στο πάγκρεας
Καρκίνοι του αίματος
Οι καρκίνοι του αίματος περιλαμβάνουν λευκά αιμοσφαίρια, ερυθρά αιμοσφαίρια ή μυελό των οστών -το σπογγώδες κέντρο των οστών. Κανείς δεν ξέρει με βεβαιότητα γιατί οι καρκίνοι του αίματος μπορεί να προκαλέσουν φαγούρα, αλλά ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι τα καρκινικά κύτταρα του αίματος μπορεί να απελευθερώσουν χημικές ουσίες που ερεθίζουν τις νευρικές απολήξεις του δέρματος

«Ο κνησμός μπορεί να είναι σημάδι ορισμένων καρκίνων του αίματος», λέει ο Δρ. Isaacs, «αλλά δεν είναι κλασικό σύμπτωμα για τις περισσότερες από αυτές τις ασθένειες».

Οι καρκίνοι του αίματος που είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν φαγούρα στο δέρμα περιλαμβάνουν:

Οξεία μυελογενή λευχαιμία, με πιθανό πρώτο σύμπτωμα την ατοπική δερματίτιδα (έντονος κνησμός)
Λέμφωμα Hodgkin
Αληθή πολυκυτταραιμία
Πρωτοπαθές δερματικό λέμφωμα Β-κυττάρων
Λέμφωμα Τ-κυττάρων
«Μπορούμε να ελέγξουμε για καρκίνο του αίματος με μια απλή εξέταση αίματος και ανασκόπηση των συμπτωμάτων», προσθέτει ο Δρ. Isaacs. «Αν οι μετρήσεις αίματος και η φυσική εξέταση είναι φυσιολογικές, πιθανότατα δεν έχετε καρκίνο του αίματος».

Μεταστατικοί καρκίνοι
Ο καρκίνος που εξαπλώνεται (γνωστός ως μεταστατικός καρκίνος) μπορεί να προκαλέσει φαγούρα στο δέρμα εάν εξαπλωθεί είτε στο συκώτι είτε στο δέρμα. Είναι κάπως σπάνιο να εξαπλωθεί ο καρκίνος στο δέρμα, λέει ο Δρ. Isaacs, αλλά μπορεί να συμβεί. Οι καρκίνοι που είναι πιο πιθανό να εξαπλωθούν στο δέρμα περιλαμβάνουν:

Καρκίνος του μαστού
Καρκίνος παχέος εντέρου
Καρκίνος του πνεύμονα
Ο μεταστατικός καρκίνος είναι πιο πιθανό να προκαλέσει φαγούρα εάν εξαπλωθεί στο συκώτι και φράξει τους χοληφόρους πόρους. Οι καρκίνοι που μπορεί να εξαπλωθούν στο συκώτι περιλαμβάνουν:

Καρκίνος του μαστού
Καρκίνοι του γαστρεντερικού σωλήνα, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του οισοφάγου, του παχέος εντέρου, των νεφρών, του παγκρέατος και του στομάχου
Καρκίνος του πνεύμονα
Καρκίνος του δέρματος (μελάνωμα)
Καρκίνοι του μαστού
Ο κνησμός στο στήθος σπάνια προκαλείται από καρκίνο. Αλλά δύο τύποι καρκίνου του μαστού μπορεί να περιλαμβάνουν εξάνθημα με φαγούρα:

Ο φλεγμονώδης καρκίνος του μαστού μπορεί να μιμηθεί μια λοίμωξη του μαστού (μαστίτιδα) ή να ξεκινήσει με ένα μικρό, κνησμώδες εξάνθημα.
Η νόσος του Paget του μαστού μπορεί να περιλαμβάνει ένα ξηρό, φολιδωτό εξάνθημα στη θηλή.
«Όταν ένα σημείο στο δέρμα του μαστού προκαλεί φαγούρα, ακανόνιστο ή επώδυνο, ζητήστε το να το ελέγξει ένας γιατρός», συμβουλεύει ο Δρ. Isaacs.

Καρκίνοι του δέρματος
Ο καρκίνος του δέρματος μπορεί να προκαλέσει φαγούρα στο δέρμα, αλλά όχι πάντα. Το μελάνωμα, ο πιο επικίνδυνος καρκίνος του δέρματος, έχει τις λιγότερες πιθανότητες να προκαλέσει φαγούρα.

«Ένας καλοήθης (μη καρκινικός) σπίλος δεν πρέπει να προκαλεί πόνο, αιμορραγία ή κνησμό και δεν πρέπει να αλλάζει σε μέγεθος ή σχήμα», λέει ο Δρ. Isaacs. Προσθέτει ότι η φαγούρα στο δέρμα είναι σπάνια το μόνο σημάδι καρκίνου του δέρματος. «Εάν έχετε δερματικά συμπτώματα, ένας γιατρός θα πρέπει να σας ελέγξει».

Μην χάσετε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσετε την τεχνητή νοημοσύνη Ιπποκράτης που διαθέτει το IRI Beyond και να τον ρωτήσετε ό,τι θέλετε να μαθετε για την υγεία σας και όχι μόνο!
Μοιράσου την πληροφορία: