Πότε ένα εξάνθημα είναι αιτία να σας δει γιατρός

Εξανθήματα από διάφορες αιτίες μπορεί να μοιάζουν μεταξύ τους. Αλλά ενώ τα κοινά, χωρίς συνταγή φάρμακα μπορούν να θεραπεύσουν ορισμένα από αυτά, υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που ένα εξάνθημα σηματοδοτεί μια πιο σοβαρή κατάσταση.

“Είναι σημαντικό να παρακολουθείτε στενά τα συμπτώματά σας κατά την έναρξη ενός νέου εξανθήματος. Η καταγραφή τυχόν αλλαγών ή νέων εξελίξεων είναι καθοριστική για τον προσδιορισμό της σοβαρότητας της ιατρικής κατάστασης και για το εάν απαιτείται άμεση ιατρική βοήθεια/παρέμβαση”, σύμφωνα με τη δερματολόγο δρ. Mallory Abate.

Προσοχή στο εξάνθημα που παρουσιάζει σημάδια μόλυνσης
Ένα βασικό σημάδι πιο σοβαρού προβλήματος είναι εάν έχετε ένα εξάνθημα που είναι μολυσμένο. Οι ενδείξεις μόλυνσης μπορεί να περιλαμβάνουν:

πύον
κιτρινωπή ή χρυσαφί κρούστα
πόνο
πρήξιμο
ζέστη/θερμότητα στο σημείο
δυσάρεστη οσμή
Το δέρμα γύρω από μια μόλυνση μπορεί να φαίνεται κόκκινο, μοβ ή καφέ, να το αισθάνεστε πολύ ζεστό ή κρύο, καθώς και να έχετε πρησμένους λεμφαδένες ή πυρετό.

“Εάν έχετε εξάνθημα και τα συμπτώματά σας δεν βελτιώνονται, κλείστε ένα ραντεβού για να δείτε έναν δερματολόγο”, συμβουλεύει η δρ. Abate.

Οι δερματολόγοι συνιστούν τα άτομα με εξανθήματα να έχουν στον νου τους τις παρακάτω ενδείξεις για να γνωρίζουν πότε πρέπει να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια:

Εξανθήματα που καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του σώματος
Εξάνθημα που δημιουργεί φουσκάλες ή μετατρέπεται σε ανοιχτές πληγές ή ευερέθιστο δέρμα
Πυρετός ή ασθένεια μαζί με εξάνθημα
Εξάνθημα που εξαπλώνεται γρήγορα
Οδυνηρό εξάνθημα
Εξάνθημα που περιλαμβάνει τα μάτια, τα χείλη, το στόμα ή το δέρμα των γεννητικών οργάνων
Εάν έχετε δυσκολία στην αναπνοή ή την κατάποση ή τα μάτια ή τα χείλη σας πρήζονται, μπορεί να χρειαστεί επείγουσα ιατρική φροντίδα
Πηγή: healthday.com

Μην χάσετε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσετε την τεχνητή νοημοσύνη Ιπποκράτης που διαθέτει το IRI Beyond και να τον ρωτήσετε ό,τι θέλετε να μαθετε για την υγεία σας και όχι μόνο!
Μοιράσου την πληροφορία: