Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 196.
Η ομάδα του «γ» κατέληξε στις ακόλουθες οδηγίες μετά από μερικές ντουζίνες αυγά, άπειρες δοκιμές και τις συμβουλές της σεφ Νένας Ίσμυρνόγλου. Ας δούμε, λοιπόν, τα 4 βήματα-μυστικά για τέλεια βρασμένα αυγά.
1. Αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
Βγάζουμε τα αυγά από το ψυγείο και τα αφήνουμε εκτός για 15 λεπτά (ή και περισσότερο, αν έχουμε χρόνο), να αποκτήσουν θερμοκρασία περιβάλλοντος.
2. Σωστό σκεύος
Τα βάζουμε σε σκεύος (μπρίκι ή κατσαρολάκι) που να είναι μεν μικρό, αλλά να τα χωράει σχετικά άνετα, ώστε ούτε να στριμώχνονται αλλά ούτε και να έχουν πολύ χώρο να πηγαίνουν πέρα δώθε με κίνδυνο να τσουγκρίσουν μεταξύ τους. Ρίχνουμε τόσο νερό βρύσης ώστε να τα υπερκαλύπτει κατά 1 εκ.
3. Ξίδι για αποφυγή ρωγμών
Ρίχνουμε 5 – 6 σταγόνες ξίδι, το οποίο σφίγγει τους πόρους του κελύφους και βοηθά τις πρωτεΐνες του ασπραδιού να πήξουν γρηγορότερα. Έτσι αποφεύγονται οι ρωγμές, αλλά ακόμα και αν ραγίσει ελαφρώς το τσόφλι, δεν ξεχύνεται εύκολα το ασπράδι. Βάζουμε σε δυνατή φωτιά, μέχρι το υγρό να αρχίσει να κοχλάζει.
4. Μετράμε τον χρόνο από το σημείο βρασμού
Όταν βράσει το νερό, σβήνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε με καπάκι (το μπρίκι που δεν έχει, το καλύπτουμε με ένα καπάκι από άλλο σκεύος ή με ένα ανθεκτικό πιατάκι του καφέ), αφήνουμε το σκεύος στο ζεστό μάτι και αρχίζουμε να μετράμε τα λεπτά ώστε να πετύχουμε το αυγό της αρεσκείας μας.
Ο απόλυτος οδηγός για βραστά αυγά
Προσοχή! Μετράμε τον χρόνο, μετά το σημείο βρασμού (βλ. αναλυτικά την οδηγία 4).
|
|
|
|
|
|
Πώς καθαρίζουμε σωστά ένα αυγό για να μείνει λείο και λαμπερό το ασπράδι
Βήμα 1: Πάγος και κρύο νερό
Βγάζουμε το αυγό με ένα κουτάλι από το ζεστό νερό και το βάζουμε για 4-5 λεπτά σε ένα μπολ με κρύο νερό (από το ψυγείο), στο οποίο ιδανικά έχουμε βάλει και μερικά παγάκια. Έτσι, θα σταματήσουμε τον βρασμό και θα βοηθήσουμε να αποκολληθεί ευκολότερα το τσόφλι από το ασπράδι.
Βήμα 2: Ρολάρισμα στον πάγκο
Βγάζουμε το αυγό από το κρύο νερό και με το χέρι μας το ρολάρουμε σε λεία επιφάνεια, ώστε να θρυμματίσουμε ολίγυρα το τσόφλι. Στη συνέχεια, το καθαρίζουμε κανονικά και βλέπουμε ότι το ασπράδι μένει ντούρο και λείο και δεν βγαίνει μαζί με το τσόφλι.