Υπάρχουν πολλές πιθανότητες αυτήν την στιγμή που διαβάζετε αυτές τις γραμμές να έχετε περιοδοντίτιδα και να μη το γνωρίζετε. Βέβαια, θα ήταν χρήσιμο να την εντοπίσετε, αφού αν συνεχίσει να δρα ανενόχλητη, θα χάσετε τα δόντια σας.
Αν τώρα, όντως έχετε προσβληθεί, είναι χρήσιμο να γνωρίζετε πως δεν υπάρχει ίαση. Το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι θεραπείες που θα σταματήσουν την εξέλιξη του προβλήματος και την καλύτερη δυνατή δουλειά, όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας.
Πώς όμως, μπορείτε να είστε βέβαιοι πως τα καθαρίσατε αποτελεσματικά, σε όλα τα σημεία;
Σήμερα θα μάθετε πως υπάρχει τρόπος, αφού πρώτα διαβάσετε πώς η περιοδοντίτιδα αποκτά διαρκώς περισσότερα «θύματα».
Τι είναι η περιοδοντίτιδα
Η περιοδοντίτιδα είναι μια από τις κύριες αιτίες απώλειας δοντιών που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη μάσηση, την αισθητική, την αυτοπεποίθηση και την ποιότητα ζωής. Πρόκειται για κοινή στοματική λοίμωξη που επηρεάζει τους ιστούς που περιβάλλουν και στηρίζουν τα δόντια. ‘Aνεβαίνει’ το ούλο, έως το σημείο που δεν μπορεί να ‘συγκρατήσει’ το δόντι με συνέπεια την πτώση. Σχετίζεται με άλλες κοινές συστηματικές παθήσεις όπως ο διαβήτης, η καρδιαγγειακή νόσος, οι δυσμενείς εκβάσεις της εγκυμοσύνης, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.
Η μεταστατική εξάπλωση των μικροοργανισμών και των προϊόντων τους από την οδοντική πλάκα και τους φλεγμονώδεις μεσολαβητές από τους περιοδοντικούς ιστούς σε άλλα όργανα του σώματος πιστεύεται ότι ευθύνεται για αυτή τη σύνδεση περιοδοντικής και συστηματικής νόσου.
Πρόκειται για κατάσταση που μπορεί να προληφθεί, αλλά το γεγονός ότι δεν δίνει συμπτώματα από τα αρχικά στάδια, δεν βοηθά στην ‘τακτοποίηση’ της πριν να είναι αργά. Εκτός και αν κάνουμε τακτικό έλεγχο – έναν καθαρισμό το χρόνο.
O κίνδυνος εμφάνισης αυξάνεται – μεταξύ άλλων- από γενετικούς λόγους, το κάπνισμα, το διαβήτη, την κακή υγιεινή, το άγχος ή σφραγίσματα που έχουν γίνει ελαττωματικά. Εξυπακούεται πως αν υπάρχει ερεθισμός στα ούλα ή αιμορραγία ή πρήξιμο οφείλουμε να πάμε σε οδοντίατρο ούτως ή άλλως.
Πόσους αφορά οι περιοδοντίτιδα
Κατά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι σοβαρές περιοδοντικές παθήσεις εκτιμάται ότι επηρεάζουν περίπου το 19% του παγκόσμιου ενήλικου πληθυσμού, αντιπροσωπεύοντας περισσότερα από 1.000.000.000 περιπτώσεις παγκοσμίως.
Σε έρευνα που έγινε διαπιστώθηκε πως ο υψηλότερος επιπολασμός της περιοδοντικού νόσου καταγράφεται στον ηλικιωμένο πληθυσμό (82%). Ακολούθησαν ενήλικες οι (73%) και οι έφηβοι (59%).
Ναι, κανείς δεν μπορεί να νιώθει ασφαλής.
Δεν έχει σημασία αν βουρτσίζετε τα δόντια σας δυο φορές την ημέρα.
Κατά πάσα πιθανότητα τα βουρτσίζετε λάθος (στόχος είναι η απομάκρυνση όσων τρώμε και μένουν μεταξύ των δοντιών ή πάνω στα δόντια -στην κορυφή- και όχι να δοκιμάσουμε τη δύναμη των χεριών μας στο σμάλτο).
Όπως χρησιμοποιείτε λάθος το νήμα (το τυλίγουμε γύρω από κάθε δόντι ψηλά, στο όριο με το ούλο, όπου μαζεύονται τα διάφορα).
Γιατί;
Διότι κανείς δεν μας δείχνει πώς γίνεται αποτελεσματικά η δουλειά, μετά την παιδική μας ηλικία.
Όταν τώρα, διαπιστωθεί λανθασμένη χρήση της συμβατικής οδοντόβουρτσας (μέσω της πέτρας και της ουλίτιδας που έχουν τα δόντια μας), προτείνεται η ηλεκτρική.
Και πάλι όμως, ουδείς μας δείχνει πώς να τη χρησιμοποιήσουμε σωστά, ώστε να μην προκαλέσουμε φθορές στα ούλα και να απομακρύνουμε τα στοιχεία που κάνουν κακό στα δόντια μας.
Πώς θα σώσουμε τα δόντια μας
Άπαξ και γίνει η διάγνωση της περιοδοντίτιδας, επισκέπτεστε περιοδοντολόγο μια φορά κάθε εξάμηνο για μια επώδυνη θεραπεία που ωστόσο, διασφαλίζει ότι δεν θα χάσετε τα δόντια σας.
Στην πρώτη επίσκεψη, ο/η ειδικός σας δείχνει και ποιος είναι ο σωστός τρόπος να τα βουρτσίζετε.
Αν είστε μιας ηλικίας πέραν των 20, θα διαπιστώσετε πως δύσκολα ‘σπάει’ η συνήθεια.
Ας πούμε όμως, πως επιμένετε και κάποια στιγμή νιώθετε σίγουροι πως κάνετε ό,τι σας έχει δείξει ο/η περιοδοντολόγος, πριν γκρεμίσει τα όνειρα σας στο επόμενο ραντεβού.
Αυτή η ιστορία είναι βγαλμένη από τη ζωή.
Έκανα ό,τι μου είχε δείξει η γιατρός μου. Ή τουλάχιστον έτσι πίστευα. Στο επόμενο ραντεβού με ενημέρωσε πως πάλι δεν έκανα σωστά τον καθαρισμό.
Απέκτησα έτσι, μια φανταστική ανασφάλεια που οδηγούσε σε άλλα θέματα (αιμορραγίες από την πίεση ή την εκτεταμένη χρήση της ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας).
Δεν υπήρχε τρόπος να είμαι βέβαιη πως καθαρίζω σωστά τα δόντια μου, κάθε ημέρα.
Ώσπου ανακάλυψα πως υπάρχει.
Αν ψάξετε στην αγορά, θα βρείτε μια οδοντόβουρτσα που λειτουργεί με τεχνητή νοημοσύνη. Αυτή σας επιτρέπει να βλέπετε τι κάνετε σε κάθε δόντι, την ώρα που το βουρτσίζετε. Υπάρχει ειδική εφαρμογή που την κατεβάζετε στο κινητό, την ενεργοποιείτε με πολύ απλά βήματα και όταν θέτετε σε λειτουργία την οδοντόβουρτσα αρχίζει η ‘παρακολούθηση’.
Έτσι, έχετε μπροστά σας το αποτέλεσμα της δουλειάς σας. Τα δόντια ξεκινούν από μπλε σκούρο, γίνονται μπλε, γαλάζια, άσπρα με μια απόχρωση μπλε και άσπρα. Τότε τελειώνει το πρόγραμμα. Εκτός και αν έχετε συμπληρώσει το πεντάλεπτο που διακόπτει ‘μόνη’ της τη λειτουργία η οδοντόβουρτσα.
Όπως ‘διαβάζει’ ποια σημεία καθαρίζετε, μπορεί να μη βλέπετε τι ακριβώς σας έχει διαφύγει, βλέπετε όμως πως δεν έχετε ολοκληρώσει τη δουλειά. Κι έτσι συνεχίζετε έως ότου ασπρίσετε και αυτό το δόντι στο app.
Η αλήθεια είναι πως έκανα τη σχετική αγορά (που τη λες επένδυση, καθώς η τιμή είναι πολλαπλάσια εκείνης της συμβατικής οδοντόβουρτσας) πριν δυο μήνες.
Περίμενα όμως, το ραντεβού του εξαμήνου με την περιοδοντολόγο για να διαπιστώσω αν όντως, γινόταν δουλειά ή όχι.
Δεν πιστεύω πως έχω νιώσει πολλές φορές τελευταία μεγαλύτερη ανακούφιση από αυτήν που με πλημμύρισε μετά το «τα δόντια σου είναι σε καλή κατάσταση, πολύ καλύτερη από ό,τι περίμενα» της γιατρού.
Για αυτό και διαβάζετε αυτές τις γραμμές. Που δεν είναι τοποθέτηση προϊόντος (παρεμπιπτόντως, η εταιρία που το παράγει δεν έχει εστιάσει στην περιοδοντίτιδα -αν και θα είχε μια χρησιμότητα αυτό), αλλά τρόπος να κρατήσετε τα δόντια σας. Ιδανικά συνδυάστε τη χρήση αυτής της οδοντόβουρτσας με μεσοδόντια.