Πώς η έλλειψη σιδήρου προκαλεί εμμέσως στυτική δυσλειτουργία

Η σιδηροπενική αναιμία δεν προκαλεί στυτική δυσλειτουργία, αλλά υπάρχει σύνδεση των επιμέρους συμπτωμάτων.

Η σιδηροπενική αναιμία συμβαίνει όταν δεν υπάρχει αρκετός σίδηρος στο αίμα για να παραχθεί αιμοσφαιρίνη, που μεταφέρει οξυγόνο σε όλο το σώμα.

Η στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ) είναι ένα από τα πιθανά συμπτώματα της σιδηροπενικής αναιμίας. Συμβαίνει όταν ο άντρας δεν μπορεί να επιτύχει ή να διατηρήσει μια στύση για αρκετό χρονικό διάστημα, ώστε να κάνετε διεισδυτικό σεξ ή να αυνανιστεί μέχρι το σημείο του οργασμού.

Η σιδηροπενική αναιμία συνδέεται άμεσα με τη στυτική δυσλειτουργία;
Όχι. Δεν υπάρχει καμία έρευνα που να υποστηρίζει την ιδέα ότι η σιδηροπενική αναιμία (ή οποιοδήποτε άλλο είδος αναιμίας) συνδέεται άμεσα με τη στυτική δυσλειτουργία.

Η αναιμία σημαίνει ότι τα κύτταρα του αίματος δεν περιέχουν τόση αιμοσφαιρίνη όση χρειάζεται το σώμα σας για να τροφοδοτήσει τους ιστούς σε όλο το σώμα με οξυγόνο.

Το οξυγόνο του αίματος είναι μέρος πολλών κρίσιμων διεργασιών στο σώμα, όπως η αντικατάσταση των παλαιών κυττάρων με νέα και η ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να προστατεύσει το σώμα από λοιμώξεις.

Το αίμα παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην επίτευξη στύσης. Όταν ο άντρας είναι σε σεξουαλική διέγερση, το πέος γεμίζει γρήγορα με αίμα για να επιτευχθεί η στύση. Το αίμα που στερείται οξυγόνου ή άλλων συναφών συστατικών, όπως το μονοξείδιο του αζώτου, μπορεί να μην είναι σε θέση να παράγει ισχυρή ή διαρκή στύση, με αποτέλεσμα τη στυτική δυσλειτουργία.

Μπορεί η σιδηροπενική αναιμία να συμβάλει στη στυτική δυσλειτουργία;
Δεν υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ της σιδηροπενικής αναιμίας και της ΣΔ. Αλλά μερικά από τα συμπτώματα της σιδηροπενικής αναιμίας μπορούν να συμβάλουν στο πρόβλημα, όπως.

Κούραση
Χωρίς σίδηρο, το αίμα χάνει την ικανότητά του να θεραπεύει τον κατεστραμμένο και φλεγμονώδη ιστό και να αντικαταστήσει τα παλιά κύτταρα με νέα. Αυτό οδηγεί σε κόπωση, η οποία μπορεί να μειώσει τη σεξουαλική ορμή και να δυσκολέψει την στύση του πέους.

Μια μελέτη του 2015 υποδηλώνει ότι υπάρχει επίσης μια σύνδεση μεταξύ της χρόνιας κόπωσης, της ΣΔ και άλλων συναφών συμπτωμάτων, όπως:

κατάθλιψη
νεφρική νόσος
διαβήτης
Χαμηλός αριθμός ερυθρών αιμοσφαιρίων
Η αναιμία συνήθως σημαίνει ότι έχετε χαμηλό αριθμό ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Η σιδηροπενική αναιμία συμβάλλει επίσης σε υψηλό εύρος κατανομής ερυθρών αιμοσφαιρίων (RDW). Το RDW μετρά πόσο πλατιά είναι τα ερυθρά αιμοσφαίρια και πόση διακύμανση στο πλάτος υπάρχει μεταξύ τους. Το RDW τείνει να είναι υψηλότερο σε άτομα με στυτική δυσλειτουργία.

Χαμηλή σεξουαλική ορμή
Η κόπωση που προκαλείται από σιδηροπενική αναιμία μπορεί να φέρει μειωμένη λίμπιντο. Μια χαμηλότερη σεξουαλική ορμή συνήθως σημαίνει ότι είναι πιο δύσκολο να διεγερθείτε και να αποκτήσετε μια στύση που μπορείτε να διατηρήσετε.

Μπορεί ο υπερβολικός σίδηρος στο σώμα να προκαλέσει στυτική δυσλειτουργία;
Τα επίπεδα σιδήρου στο αίμα είναι γνωστό ότι έχουν άμεση σχέση γενικά με τη στυτική δυσλειτουργία.

Αλλά το να έχετε πολύ σίδηρο στο αίμα σας για πολύ καιρό χωρίς θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε σεξουαλική δυσλειτουργία και στειρότητα.

Συμπτώματα χαμηλού σιδήρου και στυτικής δυσλειτουργίας
δυσκολεύεστε να αποκτήσετε και να διατηρήσετε μια στύση
εκσπερμάτιση πιο γρήγορα ή πολύ πιο αργά από ό,τι θα θέλατε
δυσκολία να φτάσετε στην εκσπερμάτιση (ανοργασμία)
κόπωση/εξάντληση
αδυναμία
δύσπνοια
ζάλη
Ακολουθούν πρόσθετα συμπτώματα σιδηροπενικής αναιμίας:

χλωμό ή αποχρωματισμένο δέρμα
λαχτάρα για τρόφιμα που συνήθως δεν λαχταράτε
πρησμένη ή πονεμένη γλώσσα
ακανόνιστος καρδιακός ρυθμός
αποδυναμωμένα νύχια
πονοκέφαλοι
μυρμήγκιασμα στα πόδια
πιο κρύα χέρια και πόδια
Αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας που σχετίζεται με την αναιμία
συμπληρώματα για την αύξηση των επιπέδων σιδήρου στο αίμα
διατροφικές αλλαγές για την αύξηση του σιδήρου στη διατροφή σας
διακοπή του καπνίσματος ή περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ, τα οποία μπορούν και τα δύο να επηρεάσουν τη ροή του αίματος
αναστολείς PDE5 για να σας βοηθήσουν να αποκτήσετε και να διατηρήσετε μια στύση
συσκευές, όπως αντλίες πέους, για να σας βοηθήσουν να έχετε στύση
μετάγγιση ερυθρών αιμοσφαιρίων σε σοβαρές περιπτώσεις αναιμίας
Πηγή: healthline.com

Μην χάσετε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσετε την τεχνητή νοημοσύνη Ιπποκράτης που διαθέτει το IRI Beyond και να τον ρωτήσετε ό,τι θέλετε να μαθετε για την υγεία σας και όχι μόνο!
Μοιράσου την πληροφορία: