Οι ομοιότητες του Φωτοφόρου Απόλλωνος που βρίσκεται στο μουσείο της Αρχαίας Κορίνθου με το «Άγαλμα της Ελευθερίας»

Στις 7 Σεπτεμβρίου 2009 είχα το προνόμιο να επισκεφθώ το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Κορίνθου. Μόλις είδα το γλυπτό του Απόλλωνα, αυτό που με εντυπωσίασε αμέσως ήταν η ομοιότητα του με το Άγαλμα της Ελευθερίας!
Δείτε παρακάτω τις φωτογραφίες που πήρα στο Μουσείο συμπεριλαμβανομένης μιας εικόνας επιπρόσθεσης με το Άγαλμα της Ελευθερίας (κάντε κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση).

Click to see enlarged

Η αρχαία μαρμάρινη πλάκα έχει τοποθετηθεἰ ανάμεσα σε δύο αγάλματα και έχει τρία γλυπτά. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους:

  • Στη μέση είναι ο Φωτοβόλος Απόλλων σε εμφάνηση του θεου Ήλιος που σκορπἰζει και φωτίζει με έντονο φως τον κόσμο, καθώς τραβάει τον ήλιο γύρω από τη γη με το άρμα του με 4 άλογα.
  • Στα αριστερά είναι η θεά Εκάτη (με τη μορφή ενός αγγέλου), κόρη των Τιτάνων Πέρσες και Αστερία από τους οποίο έλαβε και τις δυνάμεις της στον ουρανό, τη γη και τη θάλασσα. Η Εκάτη βοήθησε τη Δήμητρα να αναζητήσει την Περσεφόνη, οδηγώντας μέσα στη νύχτα κρατώντας ένα δαυλό με φλόγες. Μετά την επανένωση της μητέρας-κόρης, έγινε οδηγός και σύντροφος της Περσεφόνης στον Άδη.
  • Και στα δεξιά ειναι ένας τετράφυλλος Ρόδακας, που πιστεύεται ότι είναι ένα άγριο τριαντάφυλλο. Ο Ρόδακας εμφανίζεται συνήθως στα αρχαία Μυκηναϊκά κοσμήματα και σε άλλες διακοσμητικές χρήσεις στην αρχιτεκτονική και την αγγειοπλαστική.

Η σημασία αυτού του γλυπτού του Απόλλωνα σε σχέση με το Άγαλμα της Ελευθερίας (σύμφωνα με το μοντέλο του γλύπτη Frédéric Auguste Bartholdi) είναι εξαιρετικής σημασίας.

  • – Η εικόνα του Απόλλωνα είναι εντυπωσιακά παρόμοια στην έκφραση του προσώπου.
  • – Οι λεπτομέρειες των επτά ακτίνων φωτός βρίσκονται ακριβώς στην ίδια θέση με εκείνες στο Άγαλμα της Ελευθερίας.
  • – Ο Φωτοβόλος (ακτίνες φωτός φωτίζουν τον κόσμο) Απόλλων έχει την ίδια σημασία με το επίσημο όνομα με το Άγαλμα της Ελευθερίας: “Liberty Enlightening the World”.
Click to see enlarged Click to see enlarged Click to see enlargedΤα στοιχεία δείχνουν ότι ο Μπάρτολντ ήταν εμπνευσμένος από το γλυπτό του Απόλλωνα αντί να είναι μια απλή σύμπτωση.
Μηπως πρέπει αυτή η εντυπωσιακή ομοιότητα να αναγνωριστεί ως η δημιουργική επιρροή της Αρχαίας Ελληνιστικής τέχνης;
Αν ναι, αυτό πρέπει να αναγνωριστεί και αναφορά να δωθεί στο Αρχαίο Ελληνικό γλυπτό του Φωτόβωλου Απόλλων,
ως πηγή επιρροής και έμπνευσης για το πως εμφανίζετει το πρόσωπο του Άγαλματος της Ελευθερίας.

Click to see enlarged
Επικάλυψη εικόνας – Το άγαλμα της Ελευθερίας επάνω στο γλυπτό του Απόλλωνα

https://www.greece.org/hec01/arts-culture/apollo/apollo-gr.html

Μην χάσετε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσετε την τεχνητή νοημοσύνη Ιπποκράτης που διαθέτει το IRI Beyond και να τον ρωτήσετε ό,τι θέλετε να μαθετε για την υγεία σας και όχι μόνο!
Μοιράσου την πληροφορία: