Οι δίαιτες αποτοξίνωσης βοηθούν στην πρόληψη των εξάρσεων της ψωρίασης;

Αν και δεν υπάρχει μια ενιαία δίαιτα που μπορεί να θεραπεύσει την ψωρίαση, η φλεγμονώδης δερματική πάθηση που επηρεάζει περίπου το 2% έως 3% του παγκόσμιου πληθυσμού, ορισμένοι επαγγελματίες υγείας συνιστούν να δοκιμάσετε μια δίαιτα αποτοξίνωσης ή εξάλειψης για να εντοπίσετε ποιες τροφές ή ποτά μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα ψωρίασης.

«Μια δίαιτα εξάλειψης – όπου τα τρόφιμα αποκλείονται από τη δίαιτα και στη συνέχεια επαναφέρονται ένα κάθε φορά – χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό τροφών που προκαλούν δυσμενείς επιπτώσεις», λέει η Annie Scott, R.D., διαιτολόγος στο Σουηδικό Νοσοκομείο στο Σικάγο. Χρησιμοποιείται παραδοσιακά σε άτομα που αντιμετωπίζουν γαστρεντερική πάθηση όπως κολίτιδα ή σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, τροφικές ευαισθησίες, αυτοάνοσα νοσήματα, χρόνιο πόνο στις αρθρώσεις ή χρόνια κόπωση, η δίαιτα έχει γίνει δημοφιλής σε ορισμένους δερματολόγους, οι οποίοι άρχισαν να την προσθέτουν ως εργαλείο στη θεραπεία της ψωρίασης τους. κουτί.

Αν αναρωτιέστε τι ακριβώς περιλαμβάνει μια δίαιτα αποτοξίνωσης για την ψωρίαση και αν μπορεί να είναι κατάλληλη για εσάς, ρίξτε μια ματιά στις λεπτομέρειες — και τι έχουν να πουν οι ειδικοί.

Δίαιτα αποτοξίνωσης κατά της ψωρίασης
Πρόγραμμα διατροφής για την αποτοξίνωση της ψωρίασης: Τι να τρώτε και τι να αποφεύγετε

Η ψωρίαση δεν είναι μια πάθηση που καθοδηγείται από τα τρόφιμα. Είναι μια αυτοάνοση διαταραχή που προκαλείται από ένα υπερβολικά αντιδραστικό ανοσοποιητικό σύστημα. Έτσι, παρόλο που η εξάλειψη ορισμένων τροφών από τη διατροφή σας μπορεί να μειώσει τα δερματικά συμπτώματα, είναι πιθανόν η υποκείμενη αιτία της ασθένειάς σας και θα χρειαστείτε ακόμα ιατρική θεραπεία. Επομένως, πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε δίαιτα αποβολής, είναι εξαιρετικά σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν γιατρό ή εγγεγραμμένο διαιτολόγο. Οι δίαιτες εξάλειψης μπορεί να είναι επικίνδυνες για μερικούς (βλ. «Πιθανές παρενέργειες ή μειονεκτήματα μιας δίαιτας αποτοξίνωσης ψωρίασης») και μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της ψωρίασης, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας.

Εάν έχετε το «όλα ξεκάθαρο» να δοκιμάσετε μια δίαιτα αποτοξίνωσης, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι και διάρκεια δίαιτας αποβολής, προσθέτει ο Scott, αλλά οι περισσότερες από αυτές περιλαμβάνουν αυτές τις δύο φάσεις:

Φάση εξάλειψης
Το χρονοδιάγραμμα θα διαφέρει από άτομο σε άτομο, αλλά αυτό το μέρος της δίαιτας αποτοξίνωσης για την ψωρίαση διαρκεί συνήθως για περίπου 30 έως 90 ημέρες, λέει ο Scott, ή έως ότου κάποιος δει μια αισθητή μείωση στα συμπτώματά του. Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, κόβονται συγκεκριμένες «τροφές ενεργοποίησης». Τα τρόφιμα που συνήθως αφαιρούνται πρώτα σε μια δίαιτα αποτοξίνωσης κατά της ψωρίασης; Οτιδήποτε έχει συνδεθεί με πιθανή αύξηση της χρόνιας φλεγμονής στο σώμα, όπως το κόκκινο κρέας, τα ζαχαρούχα ποτά και τα τηγανητά. Αντίθετα, θα τροφοδοτείτε με αντιφλεγμονώδη τρόφιμα κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων φρούτων και λαχανικών, δημητριακών χωρίς γλουτένη, άπαχες πρωτεΐνες, ξηρούς καρπούς και σπόρους, λέει ο Scott.

Φάση επανεισαγωγής
Αφού λάβετε το πράσινο φως από τον γιατρό ή τον διαιτολόγο σας, κάθε τρόφιμο και ποτό θα επαναχρησιμοποιηθεί ένα κάθε φορά για μια περίοδο πέντε έως επτά ημερών πριν προσθέσετε ξανά άλλο φαγητό ή ποτό, λέει ο Scott. «Αυτή η διαδικασία είναι πολύ σημαντική γιατί προσδιορίζοντας ποιες τροφές μπορεί να προκαλούν περισσότερες εστίες ψωρίασης ή δυσμενείς επιπτώσεις, μπορούμε στη συνέχεια να απομονώσουμε την επίδραση συγκεκριμένων συστατικών σε αυτά τα τρόφιμα», προσθέτει. Η υπομονή είναι το κλειδί: Αυτή πρέπει να είναι μια αργή διαδικασία, διαφορετικά μπορεί να καταλήξετε να μην μπορείτε να προσδιορίσετε ποιες τροφές προκαλούν αύξηση των συμπτωμάτων.

Για την ψωρίαση, «ορισμένοι επαγγελματίες μπορεί να συμβουλεύσουν μια δίαιτα εξάλειψης που περιορίζει όλα τα δυνητικά αντιδραστικά τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων κοινών αλλεργιογόνων όπως τα οστρακοειδή, καθώς και τροφών που πιστεύεται ότι συμβάλλουν στα συμπτώματα, όπως τα πρόσθετα σάκχαρα. Άλλοι μπορεί να επιλέξουν να εξαλείψουν μόνο τροφές που θεωρούνται ύποπτοι ένοχοι με βάση τα ημερολόγια διατροφής και συμπτωμάτων πριν από την έναρξη της αποτοξίνωσης», εξηγεί η Desiree Nielsen, R.D., εγγεγραμμένη διαιτολόγος με έδρα το Βανκούβερ του Καναδά και συγγραφέας του Good for Your Gut.

Δεν υπάρχει σχεδόν κανένα ανθρώπινο κλινικό στοιχείο που να υποδηλώνει ότι συγκεκριμένες τροφές προκαλούν φλεγμονή παντού, λέει ο Nielsen. οι άνθρωποι έχουν ο καθένας το δικό του μοναδικό σχέδιο. Τα συνολικά διατροφικά μοτίβα θα έχουν πάντα μεγαλύτερο αντίκτυπο στη συνολική υγεία από οποιοδήποτε συγκεκριμένο φαγητό, λέει.

«Ωστόσο, εάν το διατροφικό μοτίβο κάποιου είναι υψηλό στα ακόλουθα, μπορεί να θελήσει να ξεκινήσει με την εξάλειψη αυτών των τροφών για να δει αν έχουν αντίκτυπο σε αυτά», λέει ο Nielsen. Οι πιο κοινές τροφές που πρέπει να αποφεύγετε σε μια δίαιτα αποτοξίνωσης κατά της ψωρίασης περιλαμβάνουν:

Τηγανητά φαγητά
Τα τηγανητά τρόφιμα, όπως το τηγανητό κοτόπουλο και οι ροδέλες κρεμμυδιού έχουν υψηλότερες θερμίδες και λιπαρά από τα μη τηγανητά αντίστοιχά τους. Η συνεχιζόμενη φλεγμονή του λιπώδους ιστού, η οποία εμφανίζεται όταν προσθέτετε κιλά στο σκελετό σας, «αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο ψωρίασης», λέει ο Scott. Συνεχίστε με τηγανητές, ψημένες, ψημένες ή στον ατμό εκδοχές των ίδιων συστατικών κατά τη διάρκεια της δίαιτας αποβολής.

Κόκκινο κρέας
«Τόσο τα κορεσμένα λιπαρά οξέα όσο και ο αιμικός σίδηρος [το είδος σιδήρου που βρίσκεται στο κόκκινο κρέας] μπορεί να συμβάλλουν στη φλεγμονή», λέει ο Nielsen. Για παράδειγμα, έρευνα που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Dermatology διαπίστωσε ότι τα υποπροϊόντα από ένα πολυακόρεστο λιπαρό οξύ που ονομάζεται αραχιδονικό οξύ που βρίσκεται στο κόκκινο κρέας θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο στην πρόκληση συμπτωμάτων ψωρίασης. Για να καλύψετε την ποσόστωση πρωτεΐνης για την ημέρα, προσθέστε κοτόπουλο, γαλοπούλα, θαλασσινά, ψάρια, φασόλια, τόφου, αυγά, ξηρούς καρπούς και σπόρους.

Γαλακτοκομείο
Το γάλα, το γιαούρτι, το τυρί και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν κορεσμένα λίπη και καζεΐνη (μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο γάλα), τα οποία μερικοί άνθρωποι δυσκολεύονται να αφομοιώσουν. Οποιοσδήποτε με δυσανεξία στη λακτόζη θα επωφεληθεί επίσης από την εξάλειψη των γαλακτοκομικών, καθώς αυτό θα «μειώσει τον γαστρικό ερεθισμό και πιθανώς θα ανακουφίσει τα συμπτώματα της ψωρίασης», λέει ο Scott. Προτιμήστε εναλλακτικές επιλογές γαλακτοκομικών όπως αυτά που παρασκευάζονται με βρώμη, κάσιους ή αμύγδαλα.

Αλκοόλ
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας, η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της ψωρίασης εάν έχετε ήδη την πάθηση του δέρματος. Το αλκοόλ μπορεί επίσης να βλάψει τα καλά βακτήρια στο έντερο σας που μπορούν να λειτουργήσουν ως γραμμή άμυνας ενάντια σε πιθανούς ανοσολογικούς παράγοντες – και να υποστηρίξουν τη συνολική υγεία, λέει ο Nielsen.

Προστιθέμενα σάκχαρα και άλλοι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες
«Η υπερβολική πρόσληψη πρόσθετων σακχάρων και λευκών αλεύρων μπορεί να συμβάλει στη φλεγμονώδη διαδικασία», προσθέτει ο Nielsen. Καταπραΰνετε το γλυκό σας με φρέσκα, αποξηραμένα ή κατεψυγμένα φρούτα και προσέχετε την πρόσθετη ζάχαρη στα καρυκεύματα, τις σάλτσες και τα σνακ.

Γλουτένη
Η γλουτένη δεν έχει αποδειχθεί ότι είναι παράγοντας κινδύνου για έξαρση της ψωρίασης, αλλά η έρευνα δείχνει ότι υπάρχουν υψηλότερα ποσοστά κοιλιοκάκης μεταξύ των ατόμων που έχουν ψωρίαση. Επιπλέον, «ορισμένοι άνθρωποι με ψωρίαση διαπιστώνουν ότι η αφαίρεση ή η μείωση της γλουτένης στη διατροφή τους μειώνει τις εξάρσεις της ψωρίασης», προσθέτει ο Nielsen. Μείνετε σε δημητριακά ολικής αλέσεως χωρίς γλουτένη, ρύζι και καλαμπόκι αντί για ψωμιά, ζυμαρικά, δημητριακά και τορτίγιες με βάση το αλεύρι.

Ως μέρος της δίαιτας αποτοξίνωσης της ψωρίασης, υπό την καθοδήγηση της ομάδας ιατρικής περίθαλψής σας, πιθανότατα θα αφαιρέσετε ορισμένους ή όλους αυτούς τους πιθανούς παράγοντες ενεργοποίησης από την αρχή και, στη συνέχεια, θα τους επαναφέρετε μία κατηγορία τη φορά —με διαφορά περίπου μία εβδομάδα— και θα παρακολουθήσετε οποιοδήποτε σύμπτωμα διακυμάνσεις.

Πιθανές παρενέργειες ή μειονεκτήματα μιας δίαιτας αποτοξίνωσης κατά της ψωρίασης
Τα προγράμματα δίαιτας αποτοξίνωσης θα πρέπει να ενσωματώνονται με προσοχή — και υπό την καθοδήγηση ενός επαγγελματία υγείας. «Οι δίαιτες αποβολής μπορεί να είναι πιο επιβλαβείς από ό,τι φαντάζονται οι άνθρωποι», λέει ο Nielsen. Εάν δεν είστε προσεκτικοί, «μπορεί να προκαλέσουν διατροφικές ελλείψεις με τη δυνατότητα να βλάψουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού καθώς και να προκαλέσουν περιττό φόβο για το φαγητό».

Πότε να αποφύγετε τις δίαιτες αποβολής:

Έχετε ιστορικό ή πάσχετε αυτήν τη στιγμή από μια διατροφική διαταραχή

Έχετε την τάση να ανησυχείτε υπερβολικά για τη διατροφή ή την «καθαρή» διατροφή

Είστε έγκυος ή θηλάζετε

Είσαι κάτω των 18

Έχετε διαβήτη ή άλλη πάθηση υγείας που μπορεί να επηρεαστεί από δραστικές αλλαγές στη διατροφή

Χωρίς επαγγελματική καθοδήγηση, θα μπορούσε να υπάρχει κίνδυνος συγκάλυψης ή καθυστέρησης της θεραπείας για άλλο υποκείμενο πρόβλημα, όπως κοιλιοκάκη ή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου.

«Ένας διαιτολόγος μπορεί επίσης να συνεργαστεί μαζί σας για να παρέχει μια δίαιτα αποβολής που συνεχίζει να σας παρέχει όλες τις απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα που χρειάζεται το σώμα σας και να αποτρέψει ακραία ελλείμματα θερμίδων, έλλειψη πρωτεΐνης ή ανεπάρκειες βιταμινών και μετάλλων», προσθέτει ο Scott.

Μην χάσετε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσετε την τεχνητή νοημοσύνη Ιπποκράτης που διαθέτει το IRI Beyond και να τον ρωτήσετε ό,τι θέλετε να μαθετε για την υγεία σας και όχι μόνο!
Μοιράσου την πληροφορία: