Ο Ρωσοβυζαντινός Πόλεμος (968-971)

Ο Ρωσοβυζαντινός Πόλεμος (968-971) διακρίνεται σε δύο φάσεις, την μάχη στην Αρκαδιούπολη και την μάχη στο Δορύστολο. Στην Αρκαδιούπολη πολεμούσε ο Βάρδας Σκληρός με τον Σβιατοσλάβο και στο Δορύστολο ο Ιωάννης Τσιμισκής με τον Σβιατοσλάβο. Τα ρωμαϊκά στρατεύματα περιελάμβαναν Καταφράκτους Ιππείς και Υγρόν Πυρ, και του Σβιατοσλάβου Βίκινγκς Ιππείς, καθώς κι άλλους πολεμιστές όπως Μαγυάρους ή Πετσενέγους.

Αίτια πολέμου:

Ο Νικηφόρος Β’ Φωκάς δεν ήθελε να πληρώνει φόρο στην Βουλγαρία και για αυτό είπε στον Σβιατοσλάβο, πρίγκιπα των Ρως, να πάρει την περιοχή της Βουλγαρίας, αλλά μετά, κάποιοι βυζαντινοί πλήρωσαν Πετσενέγους να επιτεθούν στον Σβιατοσλάβο ώστε να μην είναι κοντά στην Κωνσταντινούπολη ένας τρομερός Ρως, κι έτσι, νευρίασε με τους Βυζαντινούς ο Ρως πρίγκιπας, κι όχι απλώς δεν έδωσε την Βουλγαρία, αλλά συνέχισε προς Κωνσταντινούπολη.

Πόλεμος:

Ο Ιωάννης Τσιμισκής ήταν απασχολημένος σε πολέμους στην Ανατολή, έτσι έστειλε τον στρατηγό Βάρδα Σκληρό να πολεμήσει την Βαράγγικη επιδρομή, την οποία κι απέκρουσε με μεγάλη επιτυχία. Για να νικήσει χρησιμοποίησε πλήθος στρατηγικών τεχνών. Πήγε αρχικά κι ενόχλησε την εμπροσθοφυλακή των στρατευμάτων στην περιοχή της Αρκαδιούπολης, η οποία εμπροσθοφυλακή αποτελούταν από Πετσενέγους, τους οποίους ο Βάρδας Σκληρός οδήγησε σε μια κρυμμένη στρατιά βυζαντινών πολεμιστών, οι οποίοι εξολόθρευσαν τους Πετσενέγους. Τελικά νίκησε ο Βάρδας Σκληρός, κι ο Σβιατοσλάβος αφού γύρισε πίσω κι ανασυντάχθηκε, γύρισε με τον στρατό του κι έδωσε μάχη στο Δορύστολο. Εκεί πήγε κι ο ίδιος ο Αυτοκράτορας, Ιωάννης Α’ Κουρκούας Τσιμισκής, όπου με μια υπεραποτελεσματική ομάδα βαριά θωρακισμένων Καταφράκτων Ιππέων και με την βοήθεια του Υγρού Πυρός, καθώς και άλλων σημαντικών στρατηγικών τεχνών, κατάφερε την τελευταία στιγμή να σπάσει την προέλαση των Βαράγγων, οι οποίοι είχαν προωθηθεί αρκετά.

Τελικά ο Σβιατοσλάβος συνήψε συμφωνία με τον Ιωάννη Α’ κι έφυγε πίσω.

Μην χάσετε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσετε την τεχνητή νοημοσύνη Ιπποκράτης που διαθέτει το IRI Beyond και να τον ρωτήσετε ό,τι θέλετε να μαθετε για την υγεία σας και όχι μόνο!
Μοιράσου την πληροφορία: