Μεγάλη μελέτη διαπιστώνει ότι η 14ωρη νηστεία βελτιώνει την πείνα, τη διάθεση και τον ύπνο

Το φαγητό σε ένα χρονικό πλαίσιο 10 ωρών συνδέεται με υψηλότερη ενέργεια και διάθεση, καθώς και με χαμηλότερα επίπεδα πείνας, δείχνουν νέα αποτελέσματα από τη μεγαλύτερη επιστημονική έρευνα που έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο στο είδος της. Τα αποτελέσματα από τη δοκιμή παρουσιάστηκαν από ερευνητές του King’s College του Λονδίνου στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Διατροφής στο Βελιγράδι της Σερβίας.

Η διαλείπουσα νηστεία ή ο περιορισμός της κατανάλωσης φαγητού σε ένα καθορισμένο χρονικό πλαίσιο, είναι ένα δημοφιλές καθεστώς απώλειας βάρους. Ένα “παράθυρο” δέκα ωρών σημαίνει περιορισμός του ημερήσιου διατροφικού σας προγράμματος σε δέκα ώρες και νηστεία για τις υπόλοιπες 14 ώρες. Για παράδειγμα, εάν φάτε την πρώτη σας μπουκιά στις 9 π.μ., πρέπει να φάτε την τελευταία σας μπουκιά μέχρι τις 19:00.

Παρά το γεγονός ότι ορισμένοι υποστηρικτές της διαλειμματικής νηστείας που συνήθως προωθούν περιοριστικά διατροφικά παράθυρα οκτώ ή έξι ωρών, τα ευρήματα που περιγράφονται λεπτομερώς δείχνουν ότι ακόμη και το φαγητό σε διάστημα 10 ωρών εξακολουθεί να έχει θετικά οφέλη για την υγεία, όπως αλλαγές στη διάθεση, την ενέργεια και την πείνα. Όσοι ήταν συνεπείς με το διατροφικό τους χρονικό πλαίσιο είχαν μεγαλύτερα οφέλη από εκείνους που διαφοροποιούσαν το διατροφικό τους πλαίσιο καθημερινά.

Η Δρ. Sarah Berry, από το King’s College του Λονδίνου και επικεφαλής επιστήμονας στο ZOE, είπε: «Αυτή είναι η μεγαλύτερη μελέτη έξω από την αυστηρά ελεγχόμενης κλινική έρευνα και δείχνει ότι η διαλείπουσα νηστεία μπορεί να βελτιώσει την υγεία. Αυτό που είναι συναρπαστικό είναι ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι δεν χρειάζεται να είστε πολύ περιοριστικοί για να δείτε θετικά αποτελέσματα: ένα 12ωρο χρονικό πλαίσιο φαγητού, το οποίο είναι διαχειρίσιμο για τους περισσότερους ανθρώπους, σας δίνει βελτιωμένη διάθεση, καλύτερα επίπεδα ενέργειας και πείνας. Βρήκαμε για πρώτη φορά ότι όσοι εφάρμοζαν την χρονικά περιορισμένη διατροφή, αλλά όχι κάθε μέρα, δεν είχαν τις ίδιες θετικές επιδράσεις στην υγεία με εκείνους που αφοσιώθηκαν καθημερινά».

Σχεδόν 38.000 άτομα στην εφαρμογή ZOE Health ολοκλήρωσαν τη βασική περίοδο παρέμβασης των τριών εβδομάδων. Ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να τρώνε όπως συνήθως τρώνε την πρώτη εβδομάδα και στη συνέχεια να τηρήσουν ένα 10ωρο χρονικό πλαίσιο φαγητού για δύο εβδομάδες. Πάνω από 36.000 συμμετέχοντες επέλεξαν επιπλέον εβδομάδες και από αυτούς 27.000 ταξινομήθηκαν ως ιδιαίτερα αφοσιωμένοι. Τα άτομα με υψηλή δέσμευση ήταν κατά 78% γυναίκες, με μέση ηλικία τα 60 έτη και Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) 25,6. Οι συμμετέχοντες με μεγαλύτερο παράθυρο διατροφής πριν την παρέμβαση είδαν ακόμη μεγαλύτερο όφελος για την υγεία τους.

Μην χάσετε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσετε την τεχνητή νοημοσύνη Ιπποκράτης που διαθέτει το IRI Beyond και να τον ρωτήσετε ό,τι θέλετε να μαθετε για την υγεία σας και όχι μόνο!
Μοιράσου την πληροφορία: