Κοιμούνται τα ψάρια; Η απάντηση είναι λίγο πιο περίπλοκη απ’ ότι πιστεύουμε

Πόσες φορές έχουμε δει αυτούς τους μικρούς κολυμβητές μέσα στο ενυδρείο τους ήρεμους και ακίνητους και νομίζουμε ότι κοιμούνται; Όμως τελικά κοιμούνται τα ψάρια;

Η απάντηση είναι λίγο πιο περίπλοκη απ’ ότι πιστεύουμε και για αρχή θα πρέπει να ορίσουμε τι σημαίνει ύπνος για τα ψάρια.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, πολλά ζώα ξεκουράζονται και επιβραδύνουν τους ρυθμούς τους ώστε να “επαναφορτίσουν” την ενέργεια τους και να βοηθήσουν άλλες διαδικασίες του σώματος όπως είναι η καταπολέμηση ασθενειών.

Τα ψάρια, ενώ δεν κοιμούνται με τον ίδιο τρόπο που κοιμούνται οι άνθρωποι και τα περισσότερα θηλαστικά, εξακολουθούν να ξεκουράζονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα για να μπορέσουν να έχουν ενέργεια και να είναι σε εγρήγορση.

Πώς κοιμούνται, όμως, τα ψάρια;

Όταν εμείς οι άνθρωποι πέφτουμε για ύπνο, σχεδόν αμέσως κλείνουμε τα μάτια για να μπορέσουμε να διώξουμε μακριά τις σκέψεις μας – ή τουλάχιστον να προσπαθήσουμε – και να καταφέρουμε να κοιμηθούμε. Το ίδιο κάνουν και τα περισσότερα ζώα, όπως για παράδειγμα οι γάτες και οι σκύλοι. Αυτή η διαδικασία οφείλεται στον νεοφλοιό, δηλαδή στο ανώτερο στρώμα του εγκεφαλικού μας φλοιού, ο οποίος κάθε βράδυ μας “βάζει” για ύπνο. Οι σκύλοι και οι γάτες λειτουργούν παρόμοια με εμάς τους ανθρώπους αν και κοιμούνται διαφορετικές ώρες – οι γάτες παραμένουν ξύπνιες το μεγαλύτερο μέρος της νύχτας και προτιμούν να κοιμούνται την ημέρα.

Τα ψάρια διαφέρουν πάρα πολύ από τους ανθρώπους και από τα περισσότερα ζώα. Δεν έχουν ούτε νεοφλοιό αλλά ούτε και βλέφαρα γι’ αυτό και δεν μπορούν να κοιμηθούν με τον ίδιο τρόπο. Σύμφωνα με ερευνητές που μελέτησαν τους εγκεφάλους των ψαριών, διαπίστωσαν ότι φαίνεται να κοιμούνται αλλά να μην εισέρχονται σε φάση ύπνου REM (Rapid Eye Movements). Σε αυτό το στάδιο κατά κάποιον τρόπο το σώμα βρίσκεται σε κατάσταση παράλυσης, ο εγκέφαλος παραμένει σε πλήρη δραστηριότητα και τα μάτια εκτελούν ταχύτατες κινήσεις. Τα δελφίνια έχουν ελαφρώς διαφορετικές μεθόδους ύπνου. Οι καρχαρίες έχουν εξελίξει ακόμα περισσότερο αυτή τη διαδικασία και μπορούν να κολυμπούν ακόμα και όταν κοιμούνται – αν σταματήσουν, δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν να αναπνέουν.

Πότε κοιμούνται τελικά τα ψάρια;

Τα ψάρια κοιμούνται κυρίως τη νύχτα και συνήθως περνούν τη μέρα τους ξύπνια. Όσοι από εσάς έχετε ψαράκι, τότε σίγουρα αυτό είναι κάτι που σας χαροποιεί, καθώς με αυτές τις συνήθειες ύπνου μπορείτε να το θαυμάσετε να κολυμπάει μέσα στο ενυδρείο. Η πιο ενδιαφέρουσα πληροφορία είναι ότι μερικά ψάρια δεν κοιμούνται καθόλου, όπως για παράδειγμα οι αμβλυοψίδες (μια οικογένεια μικρών ψαριών των γλυκών νερών που ζουν σε σκοτεινά περιβάλλοντα), αλλά και πολλά μικρά ψάρια τα οποία αναπτύσσουν την ικανότητα να κοιμούνται μόνο μετά την ενηλικίωσή τους.

Πόσο ζουν τα χρυσόψαρα; Πώς να βοηθήσετε το ψάρι σας να ζήσει πολύ

Το πιο ηλικιωμένο χρυσόψαρο που έχει καταγραφεί έφτασε τη σοκαριστική ηλικία των 43 ετών.

Πώς θα καταλάβετε αν το ψάρι σας κοιμάται;

Και ποιος δεν εκτιμάει την ησυχία του και λίγες ώρες ήρεμου ύπνου;! Όπως κι εμείς χρειαζόμαστε τον ύπνο για να ξεκουραστούμε έτσι τον χρειάζονται και τα ζώα. Σίγουρα θα θέλετε να αφήσετε το μικρό σας ψάρι να κοιμηθεί και να ξεκουραστεί και πιθανώς να αναρωτιέστε πώς θα καταλάβετε ότι κοιμάται για να μην του χτυπήσετε το τζάμι του ενυδρείου και το τρομάξετε.

Τα ψάρια, λοιπόν, όταν κοιμούνται συνήθως μένουν ακίνητα, ξαπλώνουν σε κάποιο μέρος μέσα στο ενυδρείο και δεν αντιδρούνε σε πράγματα που μπορεί να συμβαίνουν γύρω τους. Οπότε, αν πλησιάσετε το ενυδρείο του ψαριού σας και το δείτε ξαπλωμένο σε μια γωνίτσα, τότε μάλλον είναι μια χαρά. Φυσικά, θα πρέπει να επιστρέψετε αργότερα για να βεβαιωθείτε ότι έχει μετακινηθεί και είναι καλά. Αποφύγετε να χτυπήσετε το τζάμι για να μην το τρομάξετε.

Συνοψίζοντας

Τα ψάρια μπορεί να μην κοιμούνται όπως εμείς οι άνθρωποι ή πολλά άλλα ζώα, όμως εξακολουθούν να θέλουν να ξεκουράζονται καθημερινά και κυρίως τη νύχτα. Αν έχετε ψαράκι, φροντίστε να έχετε το ενυδρείο του σε μια ήρεμη γωνιά χωρίς φωνές και φασάριες, ώστε να μπορούν να αποσύρονται όποτε το επιθυμούν.

.topetmou.gr

Μην χάσετε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσετε την τεχνητή νοημοσύνη Ιπποκράτης που διαθέτει το IRI Beyond και να τον ρωτήσετε ό,τι θέλετε να μαθετε για την υγεία σας και όχι μόνο!
Μοιράσου την πληροφορία: