Καρκίνος πνεύμονα: Ποια η πιθανότητα αφότου κόψετε το κάπνισμα

Όταν κόψετε το κάπνισμα, ο κίνδυνος καρκίνου του πνεύμονα μειώνεται, μαζί με τον κίνδυνο για μια ποικιλία άλλων καταστάσεων. Αλλά εξακολουθείτε να διατρέχετε υψηλότερο κίνδυνο σε σχέση με κάποιον που δεν κάπνισε ποτέ.

Ο πνευμονολόγος δρ. Peter Mazzone, διευθυντής του προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του πνεύμονα της Cleveland Clinic, εξηγεί τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα μετά τη διακοπή του καπνίσματος.

Γίνεται να πάθω καρκίνο του πνεύμονα μετά τη διακοπή του καπνίσματος;
Ναι, μπορείτε να πάθετε καρκίνο του πνεύμονα αφότου κόψετε το κάπνισμα.

“Με τη διακοπή του καπνίσματος, μειώνεις αρκετά τον κίνδυνο να αναπτύξεις καρκίνο του πνεύμονα, αλλά υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις που δείχνουν ότι ο κίνδυνος δεν θα φτάσει ποτέ στο σημείο κάποιου που δεν κάπνιζε”, λέει ο δρ. Mazzone.

Το συνολικό ποσό καπνίσματος υπολογίζεται σε “χρόνια πακέτου”, δηλαδή το πόσα πακέτα τσιγάρα καπνίζατε κάθε μέρα και επί πόσα χρόνια το κάνατε. Για παράδειγμα, όλα τα ακόλουθα παραδείγματα ισοδυναμούν με 20 “χρόνια πακέτου”:

Μισό πακέτο τσιγάρα την ημέρα για 40 χρόνια
Ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα για 20 χρόνια
Δύο πακέτα τσιγάρα την ημέρα για 10 χρόνια
Φυσικά, η ζωή σπάνια είναι τόσο απλοϊκή, πράγμα που σημαίνει ότι μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να υπολογιστούν τα χρόνια πακέτου. Ίσως κόψατε το κάπνισμα για μεγάλα χρονικά διαστήματα ή ανεβάζατε (ή μειώνετε) τον αριθμό των καθημερινών τσιγάρων σας όλα αυτά τα χρόνια.

Συστάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου για καρκίνο του πνεύμονα
“Όσο πιο νέος είσαι όταν ξεκινάς το κάπνισμα, όσο πιο βαριά και για μεγαλύτερο διάστημα καπνίζεις, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να νοσήσεις από καρκίνο του πνεύμονα. Έτσι, όσο πιο γρήγορα μπορεί κάποιος να το κόψει, τόσο καλύτερα είναι και αντιστοίχως μειώνεται και ο κίνδυνος”, εξηγεί ο δρ. Mazzone.

Υπό αυτό το πρίσμα, ένας “μπούσουλας” για να ξέρετε τι σας περιμένει είναι οι ακόλουθες ερωτήσεις:

Πόσο χρονών αρχίσατε το κάπνισμα;
Πόσα τσιγάρα καπνίζατε ημερησίως, κατά μέσο όρο;
Για πόσα χρόνια καπνίζατε; Υπήρξαν περίοδοι που το κόψατε και μετά το αρχίσατε ξανά;
Πόσος καιρός έχεις περάσει από τότε που κάπνισες;
Ποιοι πρέπει να ελέγχονται για καρκίνο του πνεύμονα
Ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του πνεύμονα συνιστάται εάν πληροίτε και τα τρία από τα ακόλουθα κριτήρια:

Είστε 50 έως 80 ετών
Καπνίζατε για 20 ή περισσότερα “χρόνια πακέτου”
Καπνίσατε τα τελευταία 15 χρόνια
Αλλά πολλοί που πρέπει να υποβληθούν σε έλεγχο για καρκίνο του πνεύμονα απλώς δεν το κάνουν:

“Οι προσυμπτωματικές εξετάσεις για τον καρκίνο του πνεύμονα αποτελούν πρότυπο φροντίδας γι’ αυτήν την ομάδα ανθρώπων εδώ και πολλά χρόνια. Ωστόσο, ο προσυμπτωματικός έλεγχος καρκίνου του πνεύμονα εξακολουθεί να είναι σχετικά χαμηλός μεταξύ των πρώην καπνιστών”, λέει ο δρ. Mazzone.

Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι μόνο το 10-20% των ατόμων που πληρούν τις προϋποθέσεις για προσυμπτωματικό έλεγχο καρκίνου του πνεύμονα, όντως τον κάνουν τακτικά.

Τι γίνεται αν έχετε συμπτώματα
Υπάρχουν φορές που δεν χρειάζεται να πληροίτε και τα τρία κριτήρια προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του πνεύμονα για να είστε επιλέξιμοι για προληπτικό έλεγχο. Ενημερώστε αμέσως τον γιατρό σας, εάν εμφανίσετε συμπτώματα όπως:

Νέος, επίμονος βήχας
Βήχας με αίμα
Ανεξήγητη δύσπνοια ή πόνος στο στήθος
Ακούσια απώλεια βάρους
“Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστείτε εξέταση για να επιβεβαιώσετε ή να αποκλείσετε την παρουσία καρκίνου του πνεύμονα”, σημειώνει ο δρ. Mazzone.

Πηγή: clevelandclinic.org

Μην χάσετε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσετε την τεχνητή νοημοσύνη Ιπποκράτης που διαθέτει το IRI Beyond και να τον ρωτήσετε ό,τι θέλετε να μαθετε για την υγεία σας και όχι μόνο!
Μοιράσου την πληροφορία: