Κάψιμο στο στήθος: Αυτά τα 5 σημάδια πρέπει να σας ανησυχήσουν – Είναι επείγουσα ιατρική κατάσταση

Το κάψιμο στο στήθος είναι κάτι που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους καθημερινά και συνήθως αντιμετωπίζεται με μη συνταγογραφούμενα φάρμακα. Μερικές φορές, ωστόσο, τα σημάδια μπορεί να είναι πιο σοβαρά από ό,τι νομίζετε.
Η κατάσταση πυροδοτείται από το οξύ του στομάχου που ταξιδεύει προς τον λαιμό και καταφέρνει να εισχωρήσει στον οισοφάγο, τον οποίο και ερεθίζει (γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση).

Συνήθως είναι ακίνδυνη και θα εξαφανιστεί μέσα σε λίγες ώρες, προκαλώντας τίποτα περισσότερο από μια σύντομη επώδυνη αίσθηση. Αλλά μερικές φορές, το κάψιμο στο στήθος μπορεί να είναι ενδεικτικό για κάτι πολύ πιο σοβαρό, όπως καρδιακή προσβολή ή καρκίνο, και θα απαιτήσει εξετάσεις από γιατρό.

Ακολουθούν πέντε σοβαρές καταστάσεις που μπορεί να σημαίνει το έντονο κάψιμο στο στήθος και τα προειδοποιητικά σημάδια για το πώς να εντοπίσετε μια πιο σοβαρή πάθηση.

5 σημάδια για το κάψιμο στο στήθος
Καρκίνος
Πεπτικό έλκος
Έμφραγμα
Διαφραγματοκήλη
Προβλήματα στους πνεύμονες
1. Καρκίνος
Το κάψιμο στο στήθος μπορεί να είναι ένα σοβαρό σημάδι καρκίνου -ή πιο συγκεκριμένα, καρκίνος του λάρυγγα και του οισοφάγου. Όταν το οξύ του στομάχου ρέει πίσω στον οισοφάγο, μπορεί να προκαλέσει βλάβη στους ιστούς που μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη αδενοκαρκινώματος του οισοφάγου.

Και ο βαριατρικός χειρουργός στη Nordbariatric Clinic, Linas Venclauska, λέει ότι παρά το γεγονός ότι το κάψιμο στο στήθος δεν είναι άμεσα απειλητικό για τη ζωή, μπορεί να βλάψει σημαντικά την ποιότητα ζωής ενός ατόμου. «Εάν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει στον οισοφάγο Barrett, μια προκαρκινική ασθένεια που επηρεάζει την επένδυση του οισοφάγου», είπε ο ίδιος στη Sun.

2. Πεπτικό έλκος
Έλκος είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα σπάσιμο στην επένδυση οποιουδήποτε μέρους του σώματος. Αυτό μπορεί να συμβεί πιο ορατά στο δέρμα, αλλά πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από στοματικά έλκη που επηρεάζουν τη γλώσσα ή τα ούλα τους. Το πεπτικό έλκος είναι όταν η πεπτική οδός «τρώει» την εσωτερική επιφάνεια του στομάχου ή του λεπτού εντέρου.

Οι άνθρωποι συχνά μπερδεύουν την κατάσταση με το κάψιμο στο στήθος καθώς τα συμπτώματα είναι παρόμοια. Αλλά ένα σημαντικό σύμπτωμα της νόσου του πεπτικού έλκους είναι το ίδιο το κάψιμο, μαζί με άλλα συμπτώματα όπως έμετος, ναυτία και αποχρωματισμένα κόπρανα λόγω αιμορραγίας.

3. Έμφραγμα
Οι καρδιακές προσβολές μπορεί συχνά να εκληφθούν λανθασμένα ως κάψιμο στο στήθος, που μερικές φορές μπορεί να έχει μοιραίες συνέπειες. Σύμφωνα με το Harvard Health, και οι δύο καταστάσεις μπορεί να είναι δύσκολο να διαφοροποιηθούν καθώς και οι δύο προκαλούν πόνους στο στήθος.

Αλλά το NHS λέει ότι η καλύτερη συμβουλή είναι να αναζητήσετε επείγουσα βοήθεια εάν δεν είστε σίγουροι για το τι αντιμετωπίζετε. Τα πιο κοινά συμπτώματα καρδιακών προβλημάτων περιλαμβάνουν πόνο, γρήγορο καρδιακό παλμό, σφίξιμο, μαλακό δέρμα και ναυτία.

Τα συμπτώματα του καψίματος στο στήθος περιλαμβάνουν καυστικό πόνο στο στήθος, πόνο που είναι χειρότερος όταν ξαπλώνετε, πικρή, άσχημη γεύση στο στόμα και πόνο που μετακινείται στο λαιμό μετά από ένα μεγάλο ή πικάντικο γεύμα.

4. Διαφραγματοκήλη
Σύμφωνα με το NHS, η διαφραγματοκήλη είναι όταν μέρος του στομάχου μετακινείται προς το στήθος. Είναι πολύ συχνό σε άτομα άνω των 50 ετών. Συνήθως δεν χρειάζεται θεραπεία εάν δεν προκαλεί προβλήματα. Η πάθηση συνήθως ανιχνεύεται κατά τη διάρκεια εξετάσεων για τον προσδιορισμό της περίπτωσης πόνου ή καψίματος στο στήθος.

Εάν η κήλη δεν είναι πολύ σοβαρή, δεν χρειάζεται θεραπεία. Αλλά αν συνοδεύεται από τακτικό κάψιμο στο στήθος, τότε ίσως χρειαστεί να αντιμετωπιστεί μέσω εγχείρησης ή φαρμακευτικής αγωγής.

Σε κήλες που αφήνονται χωρίς θεραπεία, το επίμονο κάψιμο στο στήθος μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνια βλάβη στον οισοφάγο, η οποία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του οισοφάγου.

5. Προβλήματα στους πνεύμονες
Δυνητικά επιβλαβείς παθήσεις των πνευμόνων και αναπνευστικά προβλήματα μπορεί να προκληθούν από το στομαχικό οξύ που εισχωρεί στους πνεύμονες, σύμφωνα με τους Συμβούλους Γαστρεντερολογίας του Σαν Αντόνιο.

Η συσσώρευση οξέος μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό ή φλεγμονή των φωνητικών χορδών ή πονόλαιμο, που θα μπορούσε να προκαλέσει αβλαβή συμπτώματα όπως βήχα, συμφόρηση και βραχνάδα.

Ωστόσο, εάν το οξύ πάει στους πνεύμονες, μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρές καταστάσεις όπως άσθμα, λαρυγγίτιδα, πνευμονία ή συριγμό. Με οποιαδήποτε από αυτές τις συνθήκες, συνιστάται να επικοινωνήσετε με έναν γιατρό.

Τα σοβαρά σημάδια που σημαίνουν ότι πρέπει να επισκεφτείτε γιατρό:

Το κάψιμο στο στήθος δεν φεύγει.
Τα συμπτώματα γίνονται πιο έντονα ή συχνά.
Δυσκολία ή πόνος στην κατάποση.
Έμετος που προκαλείται από καούρα.
Απροσδόκητη απώλεια βάρους.
Εξάρτηση από μη συνταγογραφούμενα αντιόξινα για περισσότερες από δύο εβδομάδες.
Υποφέρετε από συμπτώματα καψίματος στο στήθος ακόμα και μετά τη λήψη συνταγογραφούμενων φαρμάκων.
Εμφάνιση σοβαρής βραχνάδας ή συριγμού.

oloygeia.gr/

Μην χάσετε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσετε την τεχνητή νοημοσύνη Ιπποκράτης που διαθέτει το IRI Beyond και να τον ρωτήσετε ό,τι θέλετε να μαθετε για την υγεία σας και όχι μόνο!
Μοιράσου την πληροφορία: