Η ύπουλη αυτοάνοση νόσος που αργεί να διαγνωστεί – Κάντε το πρώτο βήμα για την αντιμετώπισή της

Oι ασθενείς εμφανίζουν συμπτώματα όπως πόνο και δυσκαμψία στη βάση της πλάτης ή στη μέση και στα ισχία, δυσκαμψία την ώρα που ξυπνούν ή μετά από μεγάλα διαστήματα ξεκούρασης και φλεγμονή

Η Αξονική Σπονδυλοαρθρίτιδα (ΑξΣπΑ)

Η ΑξΣπΑ είναι μία αυτοάνοση νόσος – μία ασθένεια, η οποία προκύπτει όταν το ανοσοποιητικό σου σύστημα επιτίθεται σε ορισμένα μέρη του ίδιου του σώματός σου. Η ΑξΣπΑ αποτελεί μία χρόνια, εξελισσόμενη και φλεγμονώδη ρευματική νόσο που προκαλεί αναπηρία, αναπτυσσόμενη με αργό ρυθμό σε διάστημα ορισμένων μηνών ή ετών. Αρχικά προκαλεί φλεγμονή στη σπονδυλική στήλη, οδηγώντας σε πόνο στη μέση και στην πλάτη, και δυσκαμψία.
Η ΑξΣπΑ αποτελείται από δύο υποσύνολα: τη μη ακτινολογικά επιβεβαιωμένη αξονική σπονδυλοαρθρίτιδα και την ακτινολογικά επιβεβαιωμένη αξονική σπονδυλοαρθρίτιδα, η οποία είναι γνωστή και ως αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα (ΑΣ)
• Η μη ακτινολογικά επιβεβαιωμένη ΑξΣπΑ είναι μια χρόνια φλεγμονώδης πάθηση, χωρίς ωστόσο να δίνει αποδείξεις φλεγμονής ή δομικής βλάβης στην ακτινογραφία των ιερολαγόνιων αρθρώσεων, οι οποίες συνδέουν την πύελο με το κατώτερο μέρος της σπονδυλικής στήλης. Η φλεγμονή μπορεί να απεικονιστεί σε μαγνητική τομογραφία (MRI), παρόλο που θετικά αποτελέσματα στη μαγνητική δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι οι ασθενείς έχουν τη νόσο.
• Περίπου 10-40% των ασθενών βιώνουν, τελικά, εξέλιξη της νόσου από μη ακτινολογική σε ακτινολογική, μέσα σε μία περίοδο 2 έως 10 χρόνων.
• Η Αγκυλοποιητική Σπονδυλίτιδα είναι μία χρόνια φλεγμονώδης πάθηση, κατά την οποία η δομική βλάβη της σπονδυλικής στήλης και των ιερολαγόνιων αρθρώσεων, οι οποίες συνδέουν την πύελο με το κατώτερο μέρος της σπονδυλικής στήλης, είναι εμφανής στην ακτινογραφία.

Μην χάσετε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσετε την τεχνητή νοημοσύνη Ιπποκράτης που διαθέτει το IRI Beyond και να τον ρωτήσετε ό,τι θέλετε να μαθετε για την υγεία σας και όχι μόνο!
Μοιράσου την πληροφορία: