Η πρώτη μεταμόσχευση ματιού έγινε πραγματικότητα στη Νέα Υόρκη

Μέχρι σήμερα, οι γιατροί ήταν σε θέση να μεταμοσχεύσουν μόνο τον κερατοειδή χιτώνα

Χειρουργοί στη Νέα Υόρκη πραγματοποίησαν την πρώτη μεταμόσχευση ματιού σε άνθρωπο, ένα επίτευγμα που χαιρετίστηκε ως σημαντικό ορόσημο, παρόλο που ο ασθενής δεν έχει ανακτήσει την όρασή του.

Στο διάστημα που μεσολάβησε από τη χειρουργική επέμβαση, η οποία πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια μιας μερικής μεταμόσχευσης προσώπου, το μάτι έδειξε σημάδια λειτουργίας, συμπεριλαμβανομένων των αιμοφόρων αγγείων και του αμφιβληστροειδούς, σύμφωνα με τη χειρουργική ομάδα του NYU Langone Health.

«Και μόνο το γεγονός ότι μεταμοσχεύσαμε ένα μάτι είναι ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός, κάτι που επί αιώνες σκεφτόταν κανείς, αλλά δεν έχει γίνει ποτέ», δήλωσε ο δρ Εντουάρντο Ροντρίγκεζ, επικεφαλής της ομάδας.

Μέχρι τώρα, οι γιατροί ήταν σε θέση να μεταμοσχεύσουν μόνο τον κερατοειδή χιτώνα, το διαφανές εμπρόσθιο τμήμα του ματιού.

Ο λήπτης του μοσχεύματος είναι ένας 46χρονος βετεράνος του στρατού από το Αρκάνσας, ο οποίος επέζησε από ένα εργατικό ατύχημα με ηλεκτρικό ρεύμα υψηλής τάσης που κατέστρεψε την αριστερή πλευρά του προσώπου του, τη μύτη του, το στόμα του και το αριστερό του μάτι.

Επί του παρόντος, το μεταμοσχευμένο μάτι δεν επικοινωνεί με τον εγκέφαλο μέσω του οπτικού νεύρου. Ωστόσο, ο Τζέιμς μπορεί ακόμη να ανακτήσει την όραση στο μεταμοσχευμένο μάτι, εκτιμούν οι γιατροί του NYU Langone Health.

Με πληροφορίες από Reuters

Μην χάσετε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσετε την τεχνητή νοημοσύνη Ιπποκράτης που διαθέτει το IRI Beyond και να τον ρωτήσετε ό,τι θέλετε να μαθετε για την υγεία σας και όχι μόνο!
Μοιράσου την πληροφορία: