Μια μεσογειακή διατροφή που είναι πλούσια σε λαχανικά, φρούτα και ψάρια μπορεί να βοηθήσει στη μείωση ή στην αποτροπή των συμπτωμάτων της διαταραχής μετατραυματικού στρες, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα στο περιοδικό Nature Mental Health.
Τα ευρήματα που αξιολογήθηκαν από ομοτίμους βασίζονται σε δεδομένα ασθενών από δύο μελέτες — μία το 2008 και μία άλλη το 2013 — στις οποίες συμμετείχαν συνολικά δεκάδες χιλιάδες γυναίκες. Οι ερευνητές πίσω από αυτές τις μελέτες συνέλεξαν δείγματα κοπράνων, καθώς και πληροφορίες σχετικά με την ψυχική υγεία και τις διατροφικές συνήθειες των γυναικών.
Τα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ενημέρωση των διατροφικών συστάσεων για άτομα που είναι ευάλωτα στο PTSD, όπως εκείνοι που υπηρετούν στο στρατό, δήλωσε η Carol Shively, καθηγήτρια παθολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Wake Forest που δεν συμμετείχε στην έρευνα.
Η ίδια η έρευνα του Shively έδειξε ότι η μεσογειακή διατροφή προστατεύει από τις υπερβολικές αντιδράσεις στρες στους πιθήκους.
«Όταν το βάζετε αυτό στο πλαίσιο του PTSD, αυτό που θα συμβεί, νομίζω, είναι ότι ως απάντηση σε φανερά στρες, εάν καταναλώνετε μια μεσογειακή διατροφή, δεν θα έχετε αυτές τις φρικτές αντιδράσεις στο στρες που μπορεί να είναι πολύ επιζήμιες», είπε η Carol Shively.
Για την τελευταία μελέτη, ερευνητές στο Brigham and Women’s Hospital και στο Harvard T.H. Η Σχολή Δημόσιας Υγείας του Chan επέλεξε 191 γυναίκες από τις προηγούμενες κοόρτες: 44 με συμπτώματα PTSD, 119 που είχαν υποστεί τραύμα αλλά δεν είχαν συμπτώματα PTSD και 28 που δεν είχαν παρουσιάσει κανένα από τα δύο.
Συνολικά, οι γυναίκες αυτής της ομάδας που ακολούθησαν μια μεσογειακή διατροφή – η οποία περιλαμβάνει φρέσκα φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, σπόρους, ελαιόλαδο και ψάρια – παρουσίασαν λιγότερα συμπτώματα PTSD.
Ειδικά τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης συσχετίστηκαν αρνητικά με συμπτώματα PTSD, ενώ τα κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα συσχετίστηκαν θετικά με συμπτώματα PTSD.
Η σχέση μεταξύ διατροφής και PTSD
Περίπου το 4% του παγκόσμιου πληθυσμού είχε PTSD στη διάρκεια της ζωής του. Η διαταραχή αναπτύσσεται σε ορισμένα άτομα που έχουν βιώσει ή έχουν γίνει μάρτυρες τραυματικών γεγονότων, όπως σοβαροί τραυματισμοί, βία ή θάνατοι, αλλά οι ερευνητές εξακολουθούν να αποκαλύπτουν γιατί.
“Πολλοί άνθρωποι εκτίθενται σε τραύματα, αλλά μόνο ένα μικρό ποσοστό αναπτύσσει PTSD. Ήταν πάντα ένα μυστήριο”, δήλωσε ο Christopher Lowry, αναπληρωτής καθηγητής ολοκληρωμένης φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, Boulder, ο οποίος δεν ήταν που συμμετέχουν στην έρευνα.
Η διατροφή θα μπορούσε να είναι ένα σημαντικό μέρος αυτής της εξήγησης, είπε.
Ο εγκέφαλος και το γαστρεντερικό σύστημα, ή «έντερο» – που περιλαμβάνει το στομάχι, τα έντερα και το κόλον – στέλνουν σήματα πέρα δώθε μέσω ενός πολύπλοκου συστήματος νεύρων, ορμονών και χημικών ουσιών. Ως αποτέλεσμα, η κακή υγεία του εντέρου έχει συνδεθεί με πολλές ψυχικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του άγχους και της κατάθλιψης. Μια μελέτη πέρυσι βρήκε επίσης σημάδια φλεγμονής του εντέρου σε άτομα με PTSD.
Το PTSD, συγκεκριμένα, έχει συνδεθεί με δυσλειτουργία στα κυκλώματα του εγκεφάλου που διαχειρίζονται τις αντιδράσεις του στρες και του φόβου. Μελέτες έχουν δείξει, για παράδειγμα, ότι τα άτομα με PTSD έχουν υπερκινητικές αμυγδαλές, οι οποίες είναι μια περιοχή του εγκεφάλου που βοηθά στην επεξεργασία των συναισθημάτων.
Σύμφωνα με τον Yang-Yu Liu, συγγραφέα της μελέτης, το μικροβίωμα του εντέρου – ή οι μικροοργανισμοί, συμπεριλαμβανομένων των βακτηρίων, που ζουν στον πεπτικό σωλήνα – επηρεάζουν τόσο την ανάπτυξη όσο και την απόκριση της αμυγδαλής.
Αρκετά συστατικά της μεσογειακής διατροφής – όπως οι φυτικές ίνες και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα – είναι γνωστό ότι υποστηρίζουν την υγεία του εντέρου, κάτι που με τη σειρά του μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του εγκεφάλου.
Συγκεκριμένα, ο Liu και η ερευνητική του ομάδα εντόπισαν ένα είδος βακτηρίων του εντέρου που φαινόταν συνδεδεμένο με τη μεσογειακή διατροφή και φαινόταν να προστατεύει από τα συμπτώματα PTSD.
«Ίσως αυτά τα εμπλουτισμένα συστατικά μιας μεσογειακής διατροφής βοηθούν αυτό το συγκεκριμένο ζωύφιο να ευδοκιμήσει στο περιβάλλον του εντέρου», είπε ο Liu.
Η μείωση της φλεγμονής θα μπορούσε να είναι το κλειδί για την υγεία του εγκεφάλου
Ο Lowry, ωστόσο, είπε ότι είναι επιφυλακτικός σχετικά με την απόδοση οποιουδήποτε οφέλους σε συγκεκριμένα βακτήρια του εντέρου έως ότου τα αποτελέσματα επαναλάβουν πρόσθετες μελέτες. Υποψιάζεται ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση ή στην πρόληψη των συστημάτων PTSD σε μεγάλο βαθμό μειώνοντας τη φλεγμονή.
«Η μεσογειακή διατροφή έχει κατά κύριο λόγο αντιφλεγμονώδη δράση και γνωρίζουμε εδώ και δεκαετίες ότι η φλεγμονή είναι παράγοντας κινδύνου για την κατάθλιψη», είπε. «Τώρα έχει γίνει σαφές ότι είναι επίσης ένας παράγοντας κινδύνου για PTSD».
Αρκετές μελέτες έχουν πράγματι προτείνει ότι τα αυξημένα επίπεδα φλεγμονής μπορεί να παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη της PTSD. Και η έρευνα του Lowry σε βετεράνους των ΗΠΑ έδειξε ότι τα αντιφλεγμονώδη προβιοτικά έχουν τη δυνατότητα να θεραπεύσουν τα συμπτώματα PTSD.
Η μεσογειακή διατροφή αποκλείει τα επεξεργασμένα τρόφιμα με πολλή ζάχαρη και κορεσμένα ή τρανς λιπαρά, τα οποία μπορεί να είναι εξαιρετικά φλεγμονώδη, είπε ο Lowry.
Το ανθρώπινο έντερο είναι ημιπερατό και οι ερευνητές υποπτεύονται ότι τα επεξεργασμένα τρόφιμα μπορούν να αυξήσουν τη διαρροή του, γεγονός που επιτρέπει στα βακτήρια του εντέρου να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτή η διαδικασία οδηγεί τη φλεγμονή που μπορεί να ταξιδέψει από το αίμα στο κεντρικό νευρικό σύστημα και να έχει ευρεία επίδραση στη λειτουργία του εγκεφάλου.
Ο Shively είπε ότι οποιαδήποτε δίαιτα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, φρέσκα φρούτα, λαχανικά και φυτικά λίπη και πρωτεΐνες θα πρέπει να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα.
«Υπάρχουν τόσοι πολλοί λόγοι για να μην ακολουθήσετε δυτική διατροφή και τόσοι πολλοί λόγοι για να ακολουθήσετε μια πιο υγιεινή διατροφή», είπε. «Τώρα μόλις προσθέσαμε τον εγκέφαλο και την ψυχική υγεία στο σωρό».