Γάτες και Σκύλοι δεν Πρέπει να Τρώνε τις Ίδιες Τροφές

ΠΜάθετε τους 3 κυριότερους λόγους γιατί οι γάτες και οι σκύλοι δεν πρέπει να τρώνε τις ίδιες τροφές!

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

Πολλοί γονείς κατοικίδιων ζώων ρωτούν εάν είναι εντάξει να ταΐζουν τροφές για σκύλους στη γάτα τους, συνήθως όταν διαπιστώνουν ότι έχουν τελειώσει προσωρινά από τροφές για γάτες.

Μια υγιής γάτα μπορεί να φάει ένα μικρό γεύμα τροφής για σκύλους. Ωστόσο, μεμονωμένα είδη απαιτούν διατροφή σχεδιασμένη ειδικά για τις ανάγκες τους.

Τα γατάκια, ειδικότερα, έχουν μοναδικές διατροφικές απαιτήσεις – πρέπει να τρώνε ζωικές πρωτεΐνες και σε υψηλότερες ποσότητες από άλλα ζώα, χρειάζονται συγκεκριμένες βιταμίνες και η τροφή τους πρέπει να είναι γεμάτη υγρασία.

Μια ωμή ή ελαφρώς μαγειρεμένη σπιτική διατροφή, προσεκτικά ισορροπημένη για βέλτιστη διατροφή, είναι η καλύτερη τροφή για τις περισσότερες γάτες.

Πολλοί γονείς κατοικίδιων ζώων με μια γάτα και ένα σκύλο βρέθηκαν από τον ένα και τον άλλο χρόνο από τροφή γάτας στο τέλος μιας κουραστικής μέρας και αναρωτήθηκαν αν μπορούν να τροφοδοτήσουν με ασφάλεια μέρος της τροφής του σκύλου στη γάτα τους. Τα καλά νέα είναι ότι μια υγιής γάτα δεν θα υποφέρει να τρώει ένα γεύμα με τροφές για σκύλους μια φορά. Ωστόσο, για πολλούς λόγους, δεν θα πρέπει να γίνεται αυτό τακτικά.

Η τροφή για σκύλους διαφέρει από την τροφή για γάτες επειδή τα σκυλιά δεν είναι γάτες! Κάθε είδος απαιτεί το δικό του διατροφικό προφίλ θρεπτικών ουσιών για βέλτιστη υγεία. Οι γάτες και οι σκύλοι είναι και τα δύο σαρκοφάγα ζώα (τρώνε κρέας), αλλά με πολύ σημαντική διάκριση. Οι γάτες είναι υποχρεωτικά σαρκοφάγα, ενώ οι σκύλοι είναι προαιρετικά σαρκοφάγα.

Ο ορισμός ενός υποχρεωτικού σαρκοφάγου ζώου:

Ένα υποχρεωτικά σαρκοφάγο (ή αληθινό σαρκοφάγο) είναι ένα ζώο που πρέπει να τρώει κρέας για να ευδοκιμήσει (Syufy 2008). Μπορεί να τρώνε άλλα τρόφιμα, όπως φρούτα, μέλι, δημητριακά και ούτω καθεξής, αλλά το κρέας πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στη διατροφή τους και να αποτελεί το κύριο μέρος της.

Τα αληθινά σαρκοφάγα δεν διαθέτουν τη φυσιολογία που απαιτείται για την αποτελεσματική πέψη της φυτικής ύλης και στην πραγματικότητα, ορισμένα σαρκοφάγα θηλαστικά τρώνε βλάστηση ειδικά ως εμετικά. Η οικιακή γάτα είναι ένα πρωταρχικό παράδειγμα ενός υποχρεωτικού σαρκοφάγου, όπως και όλα τα υπόλοιπα (Pierson 2008).

Τα σκυλιά είναι προαιρετικά σαρκοφάγα, που σημαίνει ότι είναι κυρίως κρεατοφάγα, αλλά επίσης καταναλώνουν μη ζωικές τροφές και μπορούν να επιβιώσουν μόνο με φυτικές τροφές εάν είναι απαραίτητο. (Η βασική λέξη εδώ είναι «επιβιώνει». Το να επιβιώνεις δεν σημαίνει απαραίτητα και ότι ευδοκιμείς).

Οι γάτες πρέπει να τρώνε κρέας ζώων
Οι γάτες πρέπει να τρώνε ζωικό κρέας και όργανα για να καλύψουν τις διατροφικές τους ανάγκες και οι φυτικές πρωτεΐνες (δημητριακά και λαχανικά) απλά δεν αποτελούν καλό υποκατάστατο. Οι γάτες δεν διαθέτουν τα ειδικά ένζυμα που είναι απαραίτητα για τη χρήση φυτικών πρωτεϊνών τόσο αποτελεσματικά όσο και των ζωικών πρωτεϊνών.

Οι πρωτεΐνες που προέρχονται από ζωικό ιστό περιέχουν ένα πλήρες προφίλ αμινοξέων. Τα αμινοξέα είναι τα δομικά στοιχεία της πρωτεΐνης. Οι φυτικές πρωτεΐνες δεν περιέχουν όλα τα αμινοξέα που είναι κρίσιμα για την υγεία ενός σαρκοφάγου.

Οι άνθρωποι, που είναι παμφάγοι, έχουν τη φυσιολογική ικανότητα να μετατρέπουν τις φυτικές πρωτεΐνες στα κομμάτια που λείπουν που απαιτούνται για ένα πλήρες προφίλ αμινοξέων. Σε πολύ περιορισμένο βαθμό τα σκυλιά μπορούν να το κάνουν αυτό, αλλά το σώμα μιας γάτας δεν είναι εξοπλισμένο για αυτό.

Οι γάτες χρειάζονται επίσης πολύ περισσότερη πρωτεΐνη στη διατροφή τους από άλλα ζώα. Τα γατάκια χρειάζονται 1,5 φορές περισσότερη πρωτεΐνη από τα κουτάβια. Οι ενήλικες γάτες χρειάζονται 2 έως 3 φορές την ποσότητα που χρειάζονται τα ενήλικα σκυλιά. Ένας πολύ σημαντικός λόγος για αυτό είναι επειδή ενώ άλλα είδη θηλαστικών χρησιμοποιούν το μεγαλύτερο μέρος της πρωτεΐνης που καταναλώνουν για ανάπτυξη και συντήρηση σώματος, οι γάτες χρησιμοποιούν την πρωτεΐνη για ανάπτυξη, συντήρηση και ως πηγή ενέργειας.

Όταν άλλα είδη ζώων τρέφονται με δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, το σώμα τους κάνει προσαρμογές για τη διατήρηση των αμινοξέων για τη διαχείριση του ελλείμματος. Αλλά το σώμα μιας γάτας πρέπει να συνεχίσει να χρησιμοποιεί πρωτεΐνη ακόμα και όταν δεν υπάρχει αρκετή διατροφή, γι’ αυτό ο υποσιτισμός πρωτεϊνών συμβαίνει γρήγορα σε άρρωστες ή τραυματισμένες γάτες, καθώς και σε γατάκια που πάσχουν από ανορεξία.

Εκτός από την αυξημένη ανάγκη τους για πρωτεΐνες, οι γάτες έχουν επίσης υψηλότερη απαίτηση για συγκεκριμένα αμινοξέα που βρίσκονται φυσικά στον ζωικό ιστό. Ένα από τα αμινοξέα που λείπουν στα φυτά είναι η ταυρίνη, η οποία βρίσκεται στο κρέας των ζωικών μυών, ιδίως στην καρδιά και στο συκώτι. Η ανεπάρκεια ταυρίνης προκαλεί σοβαρά προβλήματα υγείας στις γάτες, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων και της τύφλωσης.

Οι γάτες απαιτούν συγκεκριμένες βιταμίνες και λιπαρά οξέα
Οι γάτες εξελίχθηκαν στο κυνήγι ενός διαφορετικού συνόλου ειδών θηράματος από ότι οι σκύλοι, οπότε οι διατροφικές τους απαιτήσεις είναι επίσης διαφορετικές. Έχουν μια ειδική απαίτηση για βιταμίνη Α, η οποία βρίσκεται φυσικά μόνο σε ζωικούς ιστούς. Δεν έχουν τα εντερικά ένζυμα που είναι απαραίτητα για τη μετατροπή του Β-καροτενίου στα φυτά σε ενεργή μορφή βιταμίνης Α. Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της όρασης, την ανάπτυξη των οστών και των μυών, την αναπαραγωγή και την υγεία των επιθηλιακών ιστών.

Οι γάτες απαιτούν επίσης 5 φορές περισσότερη διατροφική θειαμίνη (βιταμίνη Β1) από ότι τα σκυλιά. Η ανεπάρκεια θειαμίνης μπορεί να οδηγήσει σε κακής ποιότητας τρίχωμα, απώλεια όρεξης, παραμόρφωση σπονδυλικής στήλης, νευρολογικά προβλήματα, όπως επιληπτικές κρίσεις, ακόμη και θάνατο. Δυστυχώς, η θειαμίνη δεν είναι σταθερή στις έτοιμες τροφές γάτας και τα επίπεδα μειώνονται σημαντικά όσο περισσότερο αποθηκεύεται το φαγητό, έτσι πολλές γάτες μπορεί να είναι ανεπαρκείς εκτός εάν τρώνε πολύ φρέσκο ​​φαγητό.

Η βιταμίνη D είναι επίσης απαραίτητη στη διατροφή όλων των θηλαστικών. Οι γάτες (και οι σκύλοι) πρέπει να καταναλώνουν βιταμίνη D στη διατροφή τους (δεν μπορούν να την συνθέσουν επαρκώς μέσω του δέρματος τους). Το συκώτι και ο λιπαρός ιστός των θηραμάτων είναι πλούσιο σε βιταμίνη D.

Το αραχιδονικό οξύ είναι ένα ωμέγα-6 λιπαρό οξύ που μπορούν να φτιάξουν οι σκύλοι, αλλά οι γάτες πρέπει να πάρουν από τη διατροφή τους.

Οι γάτες χρειάζονται τροφές με αρκετή υγρασία
Ένα άλλο βιολογικό χαρακτηριστικό των αιλουροειδών είναι η ανάγκη τους να πάρουν το μεγαλύτερο μέρος της πρόσληψης νερού από την τροφή που τρώνε. Οι οικόσιτες γάτες – οι οποίες εξελίχθηκαν από προγόνους που έμεναν στην έρημο – τελικά δεν ανταποκρίνονται τόσο σε άλλα ζώα σε αισθήσεις δίψας ή αφυδάτωσης.

Σε αντίθεση με τα σκυλιά που πίνουν συχνά όταν τρέφονται με τροφές χωρίς υγρασία (π.χ. κροκέτες), οι γάτες δεν οδηγούνται να αναζητήσουν άλλη πηγή νερού για να κάνουν τη διαφορά μεταξύ του τι χρειάζεται το σώμα τους και του τι προσφέρει η διατροφή τους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια ήπια αφυδάτωση, μια κατάσταση που τελικά θα οδηγήσει σε ασθένεια, ειδικά της αιλουροειδούς οδού και των νεφρών της γάτας.

Η βιολογικά κατάλληλη διατροφή είναι η καλύτερη επιλογή για γάτες

Το μήνυμα για το σπίτι είναι ότι οι γάτες δεν μπορούν να ευδοκιμήσουν σε μια δίαιτα σχεδιασμένη για σκύλους. Σε μια πρέζα, οι υγιείς γάτες μπορούν να τρώνε ένα γεύμα με τροφές για σκύλους, αλλά μια καλύτερη επιλογή είναι να προσφέρετε ασφαλή ανθρώπινη τροφή για τα είδη της οικογένειας των αιλουροειδών έως ότου μπορείτε να ετοιμάσετε ή να αγοράσετε περισσότερο από το κανονικό τους φαγητό. Ομοίως, αν και τα σκυλιά μπορούν να φάνε μερικές φορές τροφές για γάτες (η οποία συχνά οδηγεί σε διάρροια από την ξαφνική αύξηση της κατανάλωσης πρωτεϊνών), οι τροφές που παρασκευάζονται για γάτες δεν είναι ιδανικές για σκύλους.

Η θρεπτικά βέλτιστη, ωμή ή ελαφρώς μαγειρεμένη σπιτική τροφή είναι η καλύτερη διατροφή που μπορείτε να ταΐσετε το γατάκι σας, επειδή έχετε τον έλεγχο της ποιότητας των συστατικών. Ωστόσο, είναι εξαιρετικά σημαντικό να γνωρίζετε ότι τα σπιτικά γεύματά σας είναι ισορροπημένα.

Ένα από τα καλύτερα πράγματα για μια καλά σχεδιασμένη σπιτική διατροφή είναι να επιλέξετε τα υλικά. Το να φτιάχνετε τη δική σας τροφή για γάτες μπορεί να προσφέρει σιγουριά γιατί καθίσταται όλο και πιο δύσκολο να βρείτε εταιρείες δεοντολογικής τροφής για κατοικίδια που χρησιμοποιούν τοπικά προϊόντα, οργανικά, χωρίς ΓΤΟ ή ακόμη και εγχώρια συστατικά.

Με το σπιτικό φαγητό για γάτες, έχετε τον πλήρη έλεγχο κάθε συστατικού που εισέρχεται στο σώμα της γάτας σας. Η φρέσκια, μη επεξεργασμένη τροφή περιέχει όλα τα ένζυμα και τα φυτοθρεπτικά συστατικά που συνήθως καταστρέφονται κατά τη διάρκεια έντονης επεξεργασίας τροφίμων που έχουν σχεδιαστεί για να δημιουργούν επεξεργασμένες τροφές για γάτες που είναι σταθερές στο ράφι για μήνες έως χρόνια.

Επιπλέον, μπορείτε να αποτρέψετε τη γάτα σας από την κατανάλωση συντηρητικών, σταθεροποιητών, τεχνητών χρωμάτων, γαλακτωματοποιητών, ενισχυτών γευστικότητας και των συστατικών «βαθμού τροφοδοσίας» (που απέτυχαν στην ανθρώπινη επιθεώρηση) που περιλαμβάνονται στο 98% των τροφών για γάτες στην αγορά (υποθέτοντας ότι το 2% των τροφών για γάτες επικυρώνονται ως “ανθρώπινης ποιότητας”).

Η παραγωγή μικρών, φρέσκων παρτίδων πραγματικού φαγητού είναι ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλίσετε ότι παρέχετε το μέγιστο επίπεδο κατάλληλης διατροφής στο γατάκι σας.

Μην χάσετε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσετε την τεχνητή νοημοσύνη Ιπποκράτης που διαθέτει το IRI Beyond και να τον ρωτήσετε ό,τι θέλετε να μαθετε για την υγεία σας και όχι μόνο!
Μοιράσου την πληροφορία: