Επιστήμονες κατέστρεψαν το 99% καρκινικών κυττάρων στο εργαστήριο με μόρια που δονούνται

Η εξέλιξη θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στην αγωγή του καρκίνου των οστών και των οργάνων, καταργώντας την ανάγκη εγχειρήσεων.

Επιστήμονες εντόπισαν νεα μέθοδο απομάκρυνσης των καρκινικών κυττάρων χρησιμοποιώντας μόρια Aminocyanine. Αυτά τα μόρια δείχνουν σημαντική ικανότητα να διασπούν τη μεμβράνη των καρκινικών κυττάρων όταν διεγερθούν με εγγύς υπέρυθρο φως.

Ο χημικός James Tour του Rice University, περιγράφει την τεχνική ως νέα γενιά μοριακών μηχανών (μοριακό κομπρεσέρ). Μπορούν να ενεργοποιηθούν με εγγύς υπέρυθρο φως.

Το εγγύς υπέρυθρο φως είναι σημαντικό καθώς διευκολύνει βαθύτερη διείσδυση στο σώμα.

Η εξέλιξη θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στην αγωγή του καρκίνου των οστών και των οργάνων, καταργώντας την ανάγκη εγχειρήσεων.

Σε πειράματα που πραγματοποιήθηκαν σε καλλιεργημένα καρκινικά κύτταρα, η μέθοδος μοριακού κομπρεσέρ είχε ποσοστό επιτυχίας 99% στην καταστροφή των κυττάρων.

Μετά το εργαστήριο, η μέθοδος δοκιμάστηκε σε ποντικούς με μελάνωμα και οι μισοί από αυτούς δεν είχαν πια καρκίνο.

Τα μόρια Aminocyanine έχουν μοναδική δομή και χημικές ιδιότητες που συγχρονίζονται με το σωστό ερέθισμα- εγγύς υπέρυθρο φως.

Καθώς αυτά τα μόρια κινούνται, τα ηλεκτρόνια εντός τους δημιουργούν πλασμόνια τα οποία συνδέονται με τις μεμβράνες των καρκινικών κυττάρων και μέσω δονούμενων κινήσεων τα διαλύουν.

Αν και τα ευρήματα βρίσκονται σε αρχικό στάδιο, οι ερευνητές είναι αισιόδοξοι για πιθανές εφαρμογές της τεχνικής στην αγωγή του καρκίνου.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Nature Chemistry.

Μην χάσετε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσετε την τεχνητή νοημοσύνη Ιπποκράτης που διαθέτει το IRI Beyond και να τον ρωτήσετε ό,τι θέλετε να μαθετε για την υγεία σας και όχι μόνο!
Μοιράσου την πληροφορία: