ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ. 342_ 270 π Χ Ο παρεξηγημένος φιλοσοφος , υλιστής και κυνηγός των ηδονών ;

Η αλήθεια είναι ότι ο Επίκουρος ανύψωσε τον υλισμό του Δημοκρίτου σε ανώτερη βαθμίδα εξοστρακισε την ειμαρμενη και έθεσε τη βάση για την επιστημονική αιτιοκρατία .Τίποτε δεν καταλήγει στο μηδέν , τίποτε δεν γεννιέται από το τίποτε .

Τίποτε δεν εξαφανίζεται , μεταμορφώνεται …..

Η ηθική του Επίκουρου :

” Δύο είναι οι λόγοι της δυστυχίας , ο τρόμος για τους θεούς και ο φόβος του θανάτου . Όποιος απελευθερωθεί από αυτούς τους φόβους είναι ώριμος για τη σοφία .Ο σοφός περιφρονεί τόν θάνατο , δεν έχει φόβο για τους θεούς , που υπάρχουν , αλλά εχει μια σωστή ιδέα γι αυτούς .

Ηθική , η μόνη αληθινά ενδιαφέρουσα επιστημη . Υπέρτατο αγαθό είναι η ευτυχία , απόλαυση της ηδονής και αποφυγή του πόνου .Όταν η ηδονή φέρνει μεγαλύτερο πόνο από αυτήν δεν αξίζει .

Υπάρχουν τριών ειδών επιθυμίες α) οι φυσικές και αναγκαίες , τροφή , νερό , στέγη….

β ) Οι φυσικές και όχι αναγκαίες , να τρως ένα καλό γεύμα , να ικανοποιείς τις σεξουαλικές σου ανάγκες . γ ) αυτές που δεν είναι ούτε φυσικές ούτε αναγκαίες και γεννιούνται από την αχόρταγη φυλαργυρια , τη φρενιασμενη φιλοδοξία , τη φιληδονία , και υπό την επιρροή τους ο άνθρωπος πέφτει από πάθος σε πάθος , σε αυταπάτες , σε απογοήτευση , σε ταραχή . Πρέπει να ικανοποιούμε τις πρώτες , υπό ορισμένες προϋποθέσεις τις δεύτερες , και να καταπνίγουμε τις τελευταίες . Η σοφία έχει 4 αρετές , φρόνηση εγκράτεια θάρρος και δικαιοσύνη . Η εγκράτεια είναι η τέχνη για να μετριάσουμε τις επιθυμίες μας , δεν διώχνει τις ηδονές αλλά μας προμηθεύει τις πιο πολλές . Η ζωή θέλει θάρρος αλλά αξίζει τον κόπο να τη ζήσουμε . Το θάρρος απομακρύνει τους φόβους ,και απελευθερώνει το πνευμα .

Υποφέρεις ; τότε να θυμηθείς ότι όταν ο πόνος είναι δυνατός κρατάει λίγο ,αν διαρκεί πολύ είναι ελαφρός .

Ο σοφός δεν ανια ποτέ διότι έχει στη διάθεσή του τις απολαύσεις του πνεύματος . Η φιλία ολοκληρώνει την ευτυχισμένη ζωή , είναι μια από τις χαρές της ύπαρξης μας .

Η πολιτική είναι καλή εάν φροντίζει για το γενικό καλό της πολιτείας . Ο σοφός πρέπει να είναι δίκαιος με όλους .

Ο Επίκουρος έβλεπε ότι όποιος έμπαινε στην πολιτική απομακρύνονταν από την κανονική ζωή . Γι αυτό ένας από τους αφορισμούς του ήταν το ” ΛΑΘΕ ΒΙΩΣΑΣ ” Να ζείς απαρατήρητα , μακριά από τις ματαιότητες της πολιτικής. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα παραμένεις αδρανής , αντίθετα

” Ο πολίτης πρέπει να είναι δίκαιος και χρήσιμος στην πολιτεία ”

Μην χάσετε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσετε την τεχνητή νοημοσύνη Ιπποκράτης που διαθέτει το IRI Beyond και να τον ρωτήσετε ό,τι θέλετε να μαθετε για την υγεία σας και όχι μόνο!
Μοιράσου την πληροφορία: