Ασύρματη Μικροηλεκτροδιέγερση και Εγκαύματα

Η διάρρηξη της συνέχειας του δέρματος, όπως και στις πληγές, οδηγεί σε ένα ηλεκτρικό δυναμικό, που ορίζεται ως ρεύμα τραυματισμού με σκοπό το κλείσιμο της πληγής. Τα εγκαύματα ορίζονται από διαφορετικές ζώνες αιμάτωσης που έχουν άμεση επίδραση στην περαιτέρω θεραπεία (π.χ. συντηρητική αντιμετώπιση ή μόσχευμα δέρματος). Μελετήσαμε τις άμεσες, μετρήσιμες επιδράσεις της ηλεκτρικής διέγερσης στην αιμάτωση του δέρματος σε εγκαύματα.

Η Ασύρματη Μικροηλεκτροδιέγερση (WMCS) χρησιμοποιήθηκε ως συμπληρωματική θεραπευτική μέθοδος σε 10 ασθενείς με εγκαύματα μερικού πάχους. Η μικροκυκλοφορία στο δέρμα ποσοτικοποιήθηκε με Laser Doppler (LDI) πριν και μετά τη θεραπεία με WMCS. Συμπεριλάβαμε μια ομάδα ελέγχου 10 υγιών ατόμων.

Μια και μόνο εφαρμογή του WMCS αύξησε σημαντικά τη μέση ροή, την ταχύτητα και, στη συνέχεια, τον κορεσμό της αιμοσφαιρίνης και του οξυγόνου σε εγκαύματα μερικού πάχους. Στο υγιές δέρμα αυτές οι παράμετροι αυξήθηκαν, αλλά ήταν πολύ λιγότερο έντονες από ό,τι στο θερμικά τραυματισμένο δέρμα.

Αυτή η μελέτη αποκάλυψε, για πρώτη φορά ότι το WMCS χωρίς επαφή βελτιώνει τη ροή του αίματος σε τραύματα εγκαυμάτων μερικού πάχους με κρίσιμη διάχυση χωρίς να ενοχλεί το τραύμα ή να επηρεάζει συστηματικά τον ασθενή και μπορεί να αποτελεί ένα πολλά υποσχόμενο βοηθητικό εργαλείο στη θεραπεία εγκαυμάτων, με δυνατότητα ταχύτερης επούλωσης ενισχυμένη αιμάτωση των εγκαυμάτων και μείωση της ζώνης στάσης.

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0305417921002692

Μην χάσετε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσετε την τεχνητή νοημοσύνη Ιπποκράτης που διαθέτει το IRI Beyond και να τον ρωτήσετε ό,τι θέλετε να μαθετε για την υγεία σας και όχι μόνο!
Μοιράσου την πληροφορία: