Απαγόρευση στα Προϊόντα με HHC (εξαϋδροκανναβινόλη)

Με απόφαση του Υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, η ουσία HHC (εξαϋδροκανναβινόλη) και τα παράγωγά της υπάγονται στο εξής στο νόμο για τα ναρκωτικά.

Μέχρι τώρα η HHC κυκλοφορούσε νόμιμα, καθώς δεν είχε κατηγοριοποιηθεί ως ναρκωτικό. Αυτό αλλάζει με την υπογραφή της εν λόγω απόφασης, την οποία υπέγραψαν οι Υπουργοί Υγείας και Δικαιοσύνης κ. κ. Άδωνις Γεωργιάδης και Γιώργος Φλωρίδης αντίστοιχα.

Η HHC είναι γνωστή και ιδιαίτερα δημοφιλής στους εφήβους στη χώρα μας. Είναι, δε, ένα προϊόν, το οποίο πωλείται ευρέως σε περίπτερα, σε καταστήματα ψιλικών, σε καταστήματα με καπνικά είδη, ακόμη και σε κάβες. Τα παιδιά μπορούν να την αγοράσουν έναντι μικρού αντιτίμου εύκολα και γρήγορα.

Η HHC εντάσσεται στα ναρκωτικά
Η απόφαση υπεγράφη πριν από τρεις ημέρες και πλέον αναμένεται η δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, οπότε η πώληση της εξαϋδροκανναβινόλης θα απαγορευτεί.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Αποφασίζουμε την υπαγωγή της ουσίας εξαϋδροκανναβινόλη (HHC) και των παραγώγων της στον Πίνακα Β’ της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν.3459/2006 «Κώδικας Νόμων για τα Ναρκωτικά (Κ. Ν. Ν.)», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με τον ν.4139/13 «Νόμος περί εξαρτησιογόνων ουσιών και άλλες διατάξεις». Η ισχύς της παρούσας απόφασης αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».

Όπως δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης: «Το τελευταίο διάστημα κυκλοφορούσαν ανεξέλεγκτα στο εμπόριο σκευάσματα με κάνναβη. Υπέγραψα απόφαση, με την οποία αυτές οι ουσίες συμπεριλαμβάνονται, πλέον, στο νόμο περί ναρκωτικών. Άρα άμεσα θα απαγορευτεί η κυκλοφορία τους. Είχε ξεκινήσει ο έλεγχος και διαπίστωσα κι εγώ ότι έχει ξεφύγει το πράγμα, οπότε το προχωρήσαμε».

Τι είναι η HHC
Η εξαϋδροκανναβινόλη είναι ένα συνθετικό κανναβινοειδές. Δηλαδή δεν προέρχεται από φυτό, αλλά παρασκευάζεται στο εργαστήριο. Κυκλοφορεί σε διάφορες μορφές, σε έλαιο, σε ανθούς και σε τρόφιμα τύπου gummies με γεύσεις φρούτων, τα γνωστά ζελεδάκια, που είναι ιδιαιτέρως προσφιλή στα παιδιά. Κάθε μορφή έχει διαφορετικό χρόνο επίδρασης. Τα ζελεδάκια φαίνεται να επιδρούν σε διάστημα από μισή ώρα έως δύο ώρες.

Ο καθηγητής Ψυχιατρικής, διευθυντής της Α΄ Πανεπιστημιακής Κλινικής του ΕΚΠΑ, Νίκος Στεφανής, μέλος της Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας για την φαρμακευτική κάνναβη, μας εξηγεί:

«Είναι μια σημαντική απόφαση. Η εξαϋδροκανναβινόλη δεν προέρχεται από το φυτό, είναι χημικό προϊόν, μιμείται τις φυσικές ουσίες της κάνναβης. Πρόκειται για ένα κανναβινοειδές, που έχει παραχθεί σε εργαστήριο και κυκλοφορεί ευρέως στην Ελλάδα. Προσωπικά το διαπίστωσα το καλοκαίρι στις Σποράδες, όπου το πωλούσαν περίπτερα και κάβες.

Ουσιαστικά μιμείται τα κανναβινοειδή, όπως το THC, γνωστό και ως τετραϋδροκανναβινόλη. Δημιουργεί καταστολή και προκαλεί ευφορία. Μπορεί να επιφέρει εθισμό; Δεν το ξέρουμε, δεν έχουν γίνει ακόμη μελέτες για το συγκεκριμένο μόριο».

www.momnonews.gr

Μην χάσετε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσετε την τεχνητή νοημοσύνη Ιπποκράτης που διαθέτει το IRI Beyond και να τον ρωτήσετε ό,τι θέλετε να μαθετε για την υγεία σας και όχι μόνο!
Μοιράσου την πληροφορία: