Αυτοάνοσα: Η Αντιφλεγμονώδης Διατροφή που Μειώνει το Οξειδωτικό στρες και Ανακουφίζει

Πιο επίφοβα για εμφάνιση αυτοάνοσων νοσημάτων είναι τα άτομα που παρουσιάζουν δυσβίωση στο έντερο, η οποία μπορεί να έχει προκληθεί από τη δυτικού τύπου διατροφή αναφέρει η Δέσποινα Μαρσέλου, κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στα αυτοάνοσα νοσήματα

Οι θεωρίες για τα αίτια ενός αυτοάνοσου μπορεί να είναι, εκτός από τα γονίδια, το περιβάλλον, η υπερβολική υγιεινή ενώ οι επιστήμονες έχουν ρίξει φως στο μικροβίωμα του εντέρου, το οποίο έχει επίσης συνδεθεί  τα τελευταία χρόνια με χρόνια φλεγμονή, μεταβολικές παθήσεις και αυτοάνοσα, ανέφερε η κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στα αυτοάνοσα νοσήματα Δέσποινα Μαρσέλου στο πλαίσιο της συμμετοχής της στην πρώτη Vegan Ιατρική Ημερίδα που διοργανώθηκε από την “A promise to animals”.

Πιο επίφοβα για εμφάνιση αυτοάνοσων νοσημάτων είναι τα άτομα που παρουσιάζουν δυσβίωση στο έντερο, η οποία μπορεί να έχει προκληθεί από τη δυτικοευρωπαϊκή διατροφή (επεξεργασμένα προϊόντα, ζάχαρη, υψηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος και ζωικών παραγόντων λιγότερες φυτικές ίνες) ενώ η κετογονική διατροφή, μια διατροφή υψηλή σε ζωικές πρωτεΐνες που χρησιμοποιείται ευρέως για απώλεια βάρους, ρύθμιση διαβήτη και αυτοάνοσα, σύμφωνα με τελευταία επισκόπηση δημιουργεί αρνητικές αλλαγές στην ταξινόμηση και τον πλούτο των εντερικών μικροβίων.

Photo: Shutterstock

Οι φλεγμονώδεις ασθένειες, ανέφερε, μπορεί να πυροδοτήσουν τον καρκίνο, τον εκφυλισμό και την αυτοανοσία και συνδέονται στενά με το οξειδωτικό στρες. Επιπλέον, τα αυτοάνοσα νοσήματα αποτελούν ισχυρό ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για αθηρωματική καρδιαγγειακή νόσο γι’ αυτό και ακριβώς το λόγο είναι σημαντικό ο ασθενής να αντιμετωπίζεται σφαιρικά.

Η διατροφή που φυσικά φαίνεται να υπερισχύει σε αντιφλεγμονώδη δράση είναι η κατά βάση φυτοφαγική αφού οι πολυφαινόλες, τα αντιοξειδωτικά και η πληθώρα φυτικών ινών μειώνουν το ρίσκο για οξειδωτικό στρες, υποστηρίζουν το εντερικό μικροβιώμα και κατευνάζουν τη φλεγμονή. Υπενθυμίζεται ότι από τις διατροφικές συνήθειες 20.000 ανδρών και γυναικών που κατοικούν στις μπλε ζώνες, ήταν οι φυτοφαγικές τροφές που επέφεραν οφέλη στην υγεία και όχι τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης.

Σύμφωνα με άλλες μελέτες, μια κατά βάση φυτοφαγική διατροφή συνδυαστικά με νηστειοθεραπεία είναι ιδιαίτερα βοηθητική για ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Σε ότι αφορά την πολλαπλή σκλήρυνση, το πρωτοποριακό πρόγραμμα που έχει αναπτύξει ο νευρολόγος Jelinek «Ξεπερνώντας την Πολλαπλή Σκλήρυνση» δείχνει ότι η κατανάλωση κορεσμένου λίπους και γαλακτοκομικών εμφανίζουν την ισχυρότερη συσχέτιση με την εξέλιξη της αναπηρίας

 

Μην χάσετε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσετε την τεχνητή νοημοσύνη Ιπποκράτης που διαθέτει το IRI Beyond και να τον ρωτήσετε ό,τι θέλετε να μαθετε για την υγεία σας και όχι μόνο!
Μοιράσου την πληροφορία: