Η νόσος Alzheimer (AD) αποτελεί μία παγκοσμίως αυξανόμενη νευροεκφυλιστική διαταραχή, που απαιτεί την εξερεύνηση εναλλακτικών θεραπευτικών στρατηγικών. Η παρούσα μελέτη υπογραμμίζει τους πολυεπίπεδους φαρμακολογικούς μηχανισμούς φυτικών ενώσεων, εστιάζοντας στη θεραπεία της AD. Η ανάλυση εντόπισε δεκαεννέα ενεργά συστατικά της Κοπτίας Ριζώματος (Coptidis Rhizoma – CR), μεταξύ των οποίων η βερβερίνη, το χλωρογενικό οξύ, η οβακουνόνη, η επιβερβερίνη και το φερουλικό οξύ, ως κρίσιμα για τη θεραπεία της νόσου. Αυτές οι ενώσεις επηρεάζουν 69 αποτελεσματικούς στόχους από τους 267 κοινούς, με βασικούς στόχους τους RELA, MAPK8, STAT3 και TGFB1. Σημαντικές βιολογικές οδοί που εμπλέκονται περιλαμβάνουν τις οδούς HIF-1, PI3K-Akt, Toll-like receptor και MAPK, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη νευροπροστασία, την αντιφλεγμονώδη απόκριση και τη μείωση του οξειδωτικού στρες.
Η βερβερίνη αναδεικνύεται ως ένας υποσχόμενος παράγοντας, με ενδείξεις ότι μειώνει τα επίπεδα του αμυλοειδούς-βήτα (Aβ), μετριάζει τη νευροφλεγμονή και βελτιώνει τη μνήμη μέσω μηχανισμών όπως η ρύθμιση της οδού PI3K-Akt και η μείωση των επιπέδων NF-κB και IL-6. Επιπλέον, τα χλωρογενικά και φερουλικά οξέα συμβάλλουν με την αντιμετώπιση της μιτοχονδριακής δυσλειτουργίας και του οξειδωτικού στρες, ενισχύοντας την ανθεκτικότητα των νευρώνων.
Η μελέτη αυτή υπογραμμίζει το θεραπευτικό δυναμικό των πολυ-στόχων και πολυ-οδών δράσεων του CR στη θεραπεία της AD, προσφέροντας μια κατεύθυνση για μελλοντική έρευνα και την ανάπτυξη φυτικών παρεμβάσεων. Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω επιβεβαίωση των επιδράσεων αυτών των ενώσεων για την αντιμετώπιση των σημερινών προκλήσεων στη θεραπεία της AD.
Front. Aging Neurosci., 21 June 2022
Sec. Neurocognitive Aging and Behavior
Volume 14 – 2022 | https://doi.org/10.3389/fnagi.2022.890046