Παντρεύτηκε τον Κάσσανδρο μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου και έγινε Βασίλισσα του Ελληνιστικού Βασιλείου της Μακεδονίας, που περιελάμβανε όλη την Ελλάδα.
Πέρασε δύσκολη ζωή δίπλα στον Κάσσανδρο, ο οποίος ήταν υπερβολικά φιλόδοξος.
Ο Κάσσανδρος μάλιστα, θεωρείται ως ένας από τους πιθανότερους υπόπτους για την δολοφονία του Αλεξάνδρου, αν έχει συντελεστεί δολοφονία.
Ο τρόπος που συμπεριφέρθηκε στους υπόλοιπους Επίγονους, αλλά και η Μανία του να αναλάβει το θρόνο της Μακεδονίας, αποτελούν ισχυρές ενδείξεις που συντείτουν σε αυτό το συμπέρασμα.
Επιστρέφοντας στη Μακεδονία, μετά το θάνατο του Αλέξανδρου, αναλαμβάνει το Θρόνο ως Αντιβασιλέας, υποτίθεται μέχρι να ενηλικιωθεί ο Αλέξανδρος Δ’ γυιός του Μεγάλου Αλεξάνδρου και της Ρωξάνης, τον οποίο ο ίδιος ο Αλέξανδρος προόριζε ως Φυσικό Διάδοχό του.
Η Ολυμπιάδα από νωρίς καταλαβαίνει ότι ο Κάσσανδρος δεν βλέπει με καλό μάτι τον Αλέξανδρο Δ’ και εκδηλώνει ξεκάθαρα τις προθέσεις του, να κρατήσει το θρόνο για τον εαυτό του.
Η Συμπεριφορά του είναι εχθρική προς όλα τα μέλη της Οικογενείας του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Παίρνει τη Ρωξάνη και τον νεαρό Αλέξανδρο, μαζί και την Θεσσαλονίκη (που ενώ ήταν κόρη του Φιλίππου από άλλη μητέρα, είχε μείνει ορφανή από μωρό, οπότε την είχε υιοθετήσει η Ολυμπιάδα και την αγαπούσε σαν δικό της παιδί) στο Παλάτι της στην Ήπειρο για να τους απομακρύνει από το περιβάλλον του Κάσσανδρου και να τους κρατήσει ασφαλείς μέχρι να μεγαλώσει λίγο ο Αλέξανδρος Δ’ που είναι ακόμα μωρό.
Το 317 Π.Κ.Ε. ( το 323 Π.Κ.Ε. είχε πεθάνει ο Μέγας Αλέξανδρος, έχουν περάσει 6 χρόνια δηλαδή και ο Αλέξανδρος Δ’ ειναι 6 χρόνων – γεννήθηκε την ίδια χρονιά που πέθανε ο πατέρας του) η Ολυμπιάδα με μια μικρή δύναμη Μολοσσών της Ηπείρου, προελαύνει προς την Μακεδονία για να ορίσει τον Αλέξανδρο Δ’ ως Νόμιμο Διάδοχο του Θρόνου της Μακεδονίας.
Η Ολυμπιάδα είναι ήδη 58 ετών, αρκετά μεγάλη για τα δεδομένα της εποχής και ηγείται της Στρατιωτικού Σώματος των Μολοσσών.
Στην Πομπή προηγείται ο μικρός Αλέξανδρος μαζί με την Μητέρα του, πάνω σε έναν Ελέφαντα που είχε κάνει δώρο ο Μέγας Αλέξανδρος στην Ολυμπιάδα από την Ινδία.
Η Ολυμπιάδα είναι δίπλα πάνω σε ένα άλογο, και πίσω τους οι Μολοσσοί.
Ο Κάσσανδρος τους επιτίθεται και τους κλείνει στην Πύδνα όπου τους πολιορκεί για 7 μήνες.
Εκεί βιώνουν συνθήκες ακραίας πείνας.
Η Πείνα είναι τόση που η Ολυμπιάδα αποφασίζει να σφάξουν τον Ελέφαντα για να τραφούν.
Στο τέλος η Ολυμπιάδα αποφασίζει να παραδοθούν για να σωθεί ο Αλέξανδρος.
Ο Κάσσανδρος την κατηγορεί για Προδοσία εναντίον της Μακεδονίας
Η Κατηγορία δεν ευσταθεί σε κανέναν ιστορικό της Εποχής, γιατί η Ολυμπιάδα βαδίζει προς την Μακεδονία για να Ενθρονίσει τον Νόμιμο Διάδοχο.
Ο ίδιος ο Κάσσανδρος όμως αποφασίζει ότι είναι εχθρός της Μακεδονίας και την Καταδικάζει.
Το 316 Π.Κ.Ε. με ατιμωτικό θάνατο δια λιθοβολισμού, σκοτώνεται η Ολυμπιάδα, μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Η Ρωξάνη, ο Αλέξανδρος Δ’ και η Θεσσαλονίκη πιάνονται αιχμάλωτοι και οδηγούνται στην Μακεδονία.
Το 310 Π.Κ.Ε. και ενώ ο Αλέξανδρος Δ’ ειναι πια 14 ετών, οι φήμες στη Μακεδονία έχουν αρχίσει να οργιάζουν ότι είναι ώρα να οριστεί ως Βασιλιάς από τον Κάσσανδρο.
Ο Κάσσανδρος δίνει εντολή στον Γλαυκία, Αξιωματικό των Εταίρων, και δηλητηριάζεται η Ρωξάνη και ο Αλέξανδρος Δ’, οι οποίοι πεθαίνουν με φρικτό θάνατο.
Λίγο αργότερα, το 309 Π.Κ.Ε. δίνει εντολή στον Πολυπέρχονα να δηλητηριάσει τον άλλο γυιό του Μεγάλου Αλεξάνδρου από την Περσίδα Πριγκίπισσα Βαρσίνη, τον Ηρακλή.
Ο δρόμος προς το Θρόνο της Μακεδονίας είναι πλέον ελεύθερος από διαδόχους εξ αίματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Ο ίδιος όμως είναι Αντιβασιλιάς και δεν μπορεί να καθήσει στο Θρόνο γιατί δεν έχει συγγένεια με την Βασιλική Οικογένεια.
Και τότε θυμάται την Θεσσαλονίκη η οποία είναι υπό την εποπτεία του, κλεισμένη στο Παλάτι.
Την νυμφεύεται με τη βία, γιατί η ίδια τον μισεί και μάλιστα προκαλεί επεισόδιο ακόμα και την ώρα του Γάμου τους, αρνούμενη να τον παντρευτεί.
Τελικά το Μυστήριο ολοκληρώνεται και ο Κάσσανδρος ανεβαίνει στο Θρόνο έχοντας πλέον νόμιμο δικαίωμα.
Κλείνει την Θεσσαλονίκη στο παλάτι με στρατιωτική φρουρά έξω από το δωμάτιό της και δεν την αφήνει να βγει ποτέ μόνη της.
Πεθαίνει το 297 Π.Κ.Ε. 26 χρόνια μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου από βασανιστικό θάνατο από υδρωπικία, πρησμένος από υγρά σε όλο του το σώμα, λόγω νεφρικής ανεπάρκειας.
Κάνει 3 γυιούς με τη Θεσσαλονίκη.
Ο Φίλιππος Δ’ ως ο μεγαλύτερος, μετά το θάνατο του Κάσσανδρου ανεβαίνει στο Θρόνο και μετά από λίγο πεθαίνει από εκφυλιστική ασθένεια.
Ο δεύτερος γυιός Αντίπατρος Β’ δολοφονεί την Θεσσαλονίκη, γιατί θεωρεί ότι αγαπάει περισσότερο και προετοιμάζει τον μικρότερο γυιό Αλέξανδρο Ε’ για τον Θρόνο.
Οι γυιοί πολεμάνε μεταξύ τους και εκθρονιζουν ο ένας τον άλλο και τελικά ο Αλέξανδρος Ε’ χάνει και αυτός τη ζωή του το 294 Π.Κ.Ε.
ΥΓ. Αυτό που πρέπει να κρατήσετε είναι ότι :
Πριν τον Μέγα Αλέξανδρο και μετά τον Μέγα Αλέξανδρο, όλα τα Ελληνικά Βασίλεια πολεμούσαν το ένα με το άλλο.
Οι Βασιλείς σκοτώνονταν για την Εξουσία.
Η Ελλάδα μετά τους Περσικούς Πολέμους ( αλλά και πριν …) ήταν σε πλήρη Παρακμή.
Ο Μέγας Αλέξανδρος ήρθε…τους πολέμησε όλους και τους σκότωσε…και έτσι κατάφερε κατ αρχάς και ΕΝΩΣΕ τους Έλληνες σε Ένα Βασίλειο.
Μόνο ΈΤΣΙ ενώνονται οι Έλληνες.
Να έρθει ένας Ισχυρός Ηγέτης και να Κυριαρχήσει με Πόλεμο.
και τους έκανε να φτάσουν μέχρι τα Πέρατα της Γης και να Δοξαστούν στον αιώνα τον άπαντα.
Μόλις πέθανε/ σκοτώθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος…ξαναγύρισε η Διχόνοια στην Ελλάδα και εξαφανιστήκαμε.
Λίγο αργότερα, το 140 Π.Κ.Ε. άρχισαν να μας κατακτούν οι Ρωμαίοι και εξαφανιστήκαμε από τον Χάρτη για 2000 χρόνια…
Φώτο by Greek aiart: Θεσσαλονίκη!
Η ιστορία που ποτέ δεν μας δίδαξαν: Θεσσαλονίκη! Αδελφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Μην χάσετε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσετε την τεχνητή νοημοσύνη Ιπποκράτης που διαθέτει το IRI Beyond και να τον ρωτήσετε ό,τι θέλετε να μαθετε για την υγεία σας και όχι μόνο!