Το πείραμα “Universe 25” είναι ένα από τα πιο τρομακτικά πειράματα στην ιστορία της επιστήμης, το οποίο, μέσω της συμπεριφοράς μιας αποικίας ποντικών, είναι μια προσπάθεια των επιστημόνων να εξηγήσουν τις ανθρώπινες κοινωνίες
Η ιδέα του “Universe 25” προήλθε από τον Αμερικανό επιστήμονα John Calhoun, ο οποίος δημιούργησε έναν “ιδανικό κόσμο” στον οποίο εκατοντάδες ποντίκια θα ζούσαν και θα αναπαράγονταν.
Πιο συγκεκριμένα, ο Calhoun έχτισε το λεγόμενο “Paradise of Mice” (“Παραδείσο των ποντικιών”), έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο όπου τα τρωκτικά είχαν άφθονο φαγητό και νερό, καθώς και ένα μεγάλο χώρο διαβίωσης.
Στην αρχή, τοποθέτησε τέσσερα ζευγάρια ποντίκια που σε σύντομο χρονικό διάστημα άρχισαν να αναπαράγονται, με αποτέλεσμα ο πληθυσμός τους να αυξάνεται ραγδαία.
Ωστόσο, μετά από 315 ημέρες η αναπαραγωγή τους άρχισε να μειώνεται σημαντικά. Όταν ο αριθμός των τρωκτικών έφτασε τα 600, σχηματίστηκε μια ιεραρχία μεταξύ τους και τότε εμφανίστηκαν οι λεγόμενοι «άθλιοι».
Τα μεγαλύτερα τρωκτικά άρχισαν να επιτίθενται στην ομάδα, με αποτέλεσμα πολλά αρσενικά να αρχίσουν να «καταρρέουν» ψυχολογικά.
Ως αποτέλεσμα, τα θηλυκά δεν προστατεύτηκαν και με τη σειρά τους έγιναν επιθετικά απέναντι στα μικρά τους.
Όσο περνούσε ο καιρός, τα θηλυκά έδειχναν όλο και πιο επιθετική συμπεριφορά, στοιχεία απομόνωσης και έλλειψη αναπαραγωγικής διάθεσης.
Υπήρχε χαμηλό ποσοστό γεννήσεων και, ταυτόχρονα, αύξηση της θνησιμότητας στα νεότερα τρωκτικά.
Στη συνέχεια, εμφανίστηκε μια νέα κατηγορία αρσενικών τρωκτικών, τα λεγόμενα «όμορφα ποντίκια».
Αρνήθηκαν να ζευγαρώσουν με τα θηλυκά ή να «πολεμήσουν» για τον χώρο τους.
Το μόνο που τους ένοιαζε ήταν φαγητό και ύπνος. Κάποια στιγμή, τα «όμορφα αρσενικά» και τα «απομονωμένα θηλυκά» αποτελούσαν την πλειοψηφία του πληθυσμού.
Σύμφωνα με τον Calhoun, η φάση του θανάτου αποτελείται από δύο στάδια: τον «πρώτο θάνατο» και τον «δεύτερο θάνατο».
Το πρώτο χαρακτηρίστηκε από την απώλεια σκοπού στη ζωή πέρα από την απλή ύπαρξη – καμία επιθυμία να ζευγαρώσω, να μεγαλώσω νέους ή να καθιερώσω έναν ρόλο στην κοινωνία.
Όσο περνούσε ο καιρός, η νεανική θνησιμότητα έφτασε το 100% και η αναπαραγωγή έφτασε στο μηδέν.
Μεταξύ των ποντικών που κινδυνεύουν, παρατηρήθηκε ομοφυλοφιλία και, ταυτόχρονα, ο κανιβαλισμός αυξήθηκε, παρά το γεγονός ότι υπήρχε άφθονη τροφή.
Δύο χρόνια μετά την έναρξη του πειράματος, γεννήθηκε το τελευταίο μωρό της αποικίας. Μέχρι το 1973, είχε σκοτώσει το τελευταίο ποντίκι στο Σύμπαν 25.
Ο John Calhoun επανέλαβε το ίδιο πείραμα άλλες 25 φορές, και κάθε φορά το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο.
Το επιστημονικό έργο του Calhoun χρησιμοποιήθηκε ως πρότυπο για την ερμηνεία της κοινωνικής κατάρρευσης και η έρευνά του χρησιμεύει ως σημείο εστίασης για τη μελέτη της αστικής κοινωνιολογίας.
Αυτή τη στιγμή είμαστε μάρτυρες άμεσων παραλληλισμών με τη σημερινή κοινωνία ..
Αδύναμοι, θηλυκοποιημένοι άνδρες με ελάχιστες έως καθόλου ικανότητες και χωρίς ένστικτα προστασίας, και υπερβολικά ταραγμένες και επιθετικές γυναίκες χωρίς μητρικά ένστικτα …