Δεν πρόκειται για μια εύκολη γεύση, όλα δείχνουν όμως ότι αποτελεί ένα ρόφημα ωφέλιμο για την υγεία, ιδιαίτερα των ατόμων με διαβήτη
Άρωμα, αλλά και γεύση Ανατολής έχει η λύση που αναδεικνύει νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο BMC Complementary Medicine and Therapies αναφορικά με την αυξημένη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με διαβήτη να διαχειριστούν τον κίνδυνο σοβαρών καρδιαγγειακών παθήσεων. Η σχετική δημοσίευση αναδεικνύει, συγκεκριμένα, το γάλα καμήλας ως έναν σημαντικό σύμμαχο, βοηθώντας στη θεραπεία της δυσλιπιδαιμίας.
Η δυσλιπιδαιμία, που ισοδυναμεί με ανισορροπία σε διάφορους τύπους λιπιδίων, όπως η χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια, μπορεί να επηρεαστεί από παράγοντες όπως η διατροφή, η γενετική και το κάπνισμα, οδηγώντας σε σοβαρές καρδιαγγειακές παθήσεις. Η πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε ότι η συχνή κατανάλωση αυτού του ροφήματος μπορεί να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα χοληστερόλης στους ανθρώπους με διαβήτη, μειώνοντας κατ’ επέκταση τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.
Η ερευνητική ομάδα διεξήγαγε μια εκτεταμένη έρευνα σε βάσεις δεδομένων, ενώ παρακολούθησε παράλληλα εκατοντάδες τυχαιοποιημένες κλινικες δοκιμές σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2.
«Διαπιστώθηκε ότι όσοι έχουν διαβήτη και κατανάλωσαν φρέσκο γάλα καμήλας παρουσίασαν σημαντικές μειώσεις στα επίπεδα ολικής και «κακής» LDL χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, ενώ ταυτόχρονα οι τιμές της «καλής» HDL χοληστερόλης ενισχύθηκαν. Οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 έδειξαν να απολαμβάνουν πιο ευεργετικής επίδρασης από εκείνους με διαβήτη τύπου 2», επισημαίνουν στην αναφορά τους οι ερευνητές.
Σημειώνεται ότι τα υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων και ολικής και LDL χοληστερόλης συνδέονται με μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου, ενώ αντίθετα τα υψηλά επίπεδα HDL χοληστερόλης λειτουργούν ευεργετικά, μειώνοντας τον κίνδυνο. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον αναπληρωτή καθηγητή MoezAlIslam Ezzat Faris από το Πανεπιστημίου της Sharjah, η τακτική κατανάλωση γάλακτος καμήλας θα μπορούσε ακόμη και να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη σε προδιαβητικούς ασθενείς.
Στο πλαίσιο της αναφοράς τους, οι ερευνητές υπογραμμίζουν τη χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και τη φαρμακευτική αξία του γάλακτος καμήλας, προσθέτοντας ότι «θα μπορούσε να αποτελέσει μια ευεργετική συμπληρωματική θεραπεία στη διαχείριση της δυσλιπιδαιμίας σε διαβητικούς ασθενείς. Η μακροχρόνια κατανάλωσή του, σε συνδυασμό με τα συνταγογραφούμενα φάρμακα για τη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ, ιδιαίτερα σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 1, θα μπορούσε να αποφέρει μελλοντικά πολύ θετικά αποτελέσματα», υποστηρίζουν οι ερευνητές. Ο δρ. Faris επισημαίνει, επιπλέον, ότι η τακτική κατανάλωση του ροφήματος θα μπορούσε ακόμη και να μειώσει τις ενέσεις ινσουλίνης που κάνουν οι ασθενείς, ώστε να διαχειριστούν τα επίπεδα σακχάρου τους.
Τα νέα ευρήματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά, δεδομένου ότι οι διαβητικοί ασθενείς αντιμετωπίζουν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακή νόσο ή εγκεφαλικό επεισόδιο σε σύγκριση με άτομα χωρίς χρόνια νόσο. «Η εργασία αυτή ανοίγει χώρο για περαιτέρω έρευνα, με στόχο τον εντοπισμό των βιοδραστικών ουσιών του γάλακτος καμήλας και την ανάπτυξη στοχευμένων θεραπευτικών ουσιών για τον διαβήτη», προσθέτει ο δρ. Faris.
Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να προσφέρει νέες γνώσεις για τη διαχείριση των κινδύνων καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων στους ανθρώπους με διαβήτη.